Remedii  naturale pentru bolile sezonului rece – AYURVEDA

Remedii pentru bolile sezonului rece - AYURVEDA

Dr. CRISTINA PAVEL, medic specialist medicină de familie cu specializare în apifitoterapie, acupunctură, medicină cuantică

“Ayurveda nu este o filozofie, ci o sursă autentică de vindecare!”

– Doamnă doctor, sunteţi adepta medicinei tradiţionale orientale, pe care o recomandaţi şi în tra­­tamentele bolnavilor. De ce ar tre­bui să apelăm la o terapie “exo­tică”, atunci când ne îm­bolnăvim?

– Sistemele medicale tradi­ţio­nale antice (indian şi chinez) sunt concepute pornind de la o atentă observare a mediului exterior, dar şi de la o profundă introspecţie, din dorinţa de autocunoaştere. Întoarcerea spre propria fiinţă, observată în integra­litatea ei fi­zică-materială, psiho-emo­ţională, mentală şi spirituală a deter­mi­nat revelarea unor aspecte care abia în prezent sunt redescoperite şi confir­ma­te, cu ajutorul metodelor ştiinţifice mo­der­ne. Ayurveda şi medicina tradi­ţio­nală chineză au reuşit să descrie în termeni simpli, valabili şi acum, după cinci mii de ani, fiziologia organis­mu­lui uman, cauzele bolilor şi modul lor de vindecare. Aceste sis­teme medicale re­prezintă, chiar şi pentru un medic spe­cialist al zilelor noastre, expert în do­meniul său de practică, nişte veritabile “limbi străine”, care ar trebui învăţate de la zero, cu mintea total deschisă, pen­tru a le aprecia valoarea şi a putea suprapune ter­menii lor specifici peste descrierile medicale actuale. Ayurveda nu este o filozofie empi­rică şi desuetă, ci un izvor de inspiraţie, o sursă autentică de vindecare.

Principiile şi metodele sale sunt relativ simple: pentru a vindeca o afecţiune, trebuie corectat dez­echi­librul organismului; unde este prea mult frig, trebuie adusă căldură; unde este prea mult lichid, prea multă umezeală, trebuie gă­site modalităţi de uscare; unde este febră prea mare (“prea mult foc”), trebuie scăzută temperatura etc.

Pulberi de plante, condimente, căldură locală, uleiuri esenţiale

– Ce tratamente oferă Ayurveda pentru afec­ţiunile iernii?

 

– În perioada iernii, se pot agrava şi unele tulburări ale circulaţiei periferice (arterite, sindrom Raynaud), probleme neurologice (discopatii, neu­ropatii, paralizii, alte afecţiuni caracterizate de ri­gi­ditate, spasm, temurături etc.), probleme urinare (infecţii, cistite etc.), boli osteo-articulare (artroze, spondiloze, boli autoimune precum spondilita an­chilopoietică etc.), contracturi musculare, infecţii în sfera ORL sau pulmonare, dar şi tulburări în sfera psihică, precum depresia. Persoanele care au deja acest tip de probleme se pot confrunta în sezo­nul rece cu exacerbări ale lor, în special dacă se suprapun şi factori de sensibilitate individuală, cum ar fi: constituţie firavă, greutate sub normal, musculatură slab dezvoltată, uscăciune a pielii, lipsa hidratării, sensibilitate digestivă – factori ce caracterizează o persoană care se încadrează la tipul constituţional Vata dosha.

De asemenea, în sezonul rece, se pot agrava şi probleme de sănătate ale unor persoane supraponderale, cu tendinţe la edeme sau alergii (persoane cu tipul constituţional Kapha dosha). Cel mai puţin afectate de frigul iernii sunt persoanele care au circulaţia sângelui, imunitatea şi rezistenţa fizică în stare optimă. Per­soanele care suferă în mod obişnuit din cauza căl­durii, cele care au varice, hipertensiune arterială sau inflamaţii cronice se pot simţi chiar mai bine şi în largul lor în perioada rece.
Remediile ayurvedice destinate problemelor de sănătate apărute în timpul iernii sunt neinvazive şi eficiente. Putem aplica diverse modalităţi de încăl­zire a organismului, de stimulare a circulaţiei şi a metabolismului, de hidratare, de prevenire a us­că­ciunii excesive. În acest scop putem utiliza pulberi de plante administrate sublingual, alese particu­la­rizat, în funcţie de toate problemele pe care le de­pistăm. O soluţie benefică sunt şi alimen­tele cu rol reechilibrant – emolient sau usucător, încăl­zitor, hrănitor etc. De exemplu, se pot adăuga con­di­mente tari (ghimbir, piper, scorţişoară, ustu­roi, cim­bru) în cât mai multe feluri de mâncare, mai ales dacă şi digestia e deficitară. În schimb, cei cu probleme de stomac (hemoragii, ul­cere etc.) vor folosi cu mare precauţie astfel de remedii picante!

Remedii pentru bolile sezonului rece - AYURVEDA

La fel ca în cazul me­dicinei chineze, în care sunt descrise meridianele şi punctele de acupunc­tură folosite pentru a trata diferite pro­ble­me de sănătate, Ayur­veda descrie şi ea zo­ne sau puncte spe­ci­fice de pe corp, nu­mite marma, asupra cărora putem acţiona pentru vindecare. Unele puncte pot fi stimulate prin aplicare de căldură locală (Agni-karma, oarecum asemănă­toare cu moxa folosită în acupunctură) cu uleiuri esenţiale cu efect încăl­zitor sau cantităţi mici de paste de plante încălzi­toa­re (scorţişoară, cui­şoa­re, piper, muştar etc.), menţinute pentru scurt timp, pentru a nu produce arsură locală.

Ayurveda foloseşte mai puţin acele de acupunctură (speci­fice medicinei chineze) pentru a înţepa punc­tele biologic active, în schimb poate recoman­da utilizarea de terapii de sângerare (de e­xem­plu, aplicarea de lipitori), care înde­păr­tează staza sângelui din anumite zone unde există congestie locală. Unele marma-uri corespund cu punctele de acupunctură descrise de chinezi. Ac­ţio­nând asupra acestui punct marma prin preso­punctură sau masaj local, timp de 5 minute (cu ulei de susan, de muştar, de eucalipt sau un mix de uleiuri esenţiale de uz extern), putem îmbunătăţi circulaţia limfatică şi uşura respiraţia – simptome întâlnite în cazul infecţiilor respiratorii, ORL sau al durerilor de cap.
În cazul problemelor produse de frig, se reco­man­dă în special aplicaţii externe calde şi emo­liente: masajul cu ulei încălzit, cataplasmele locale uleioase, picături nazale cu plante macerate în ulei. O altă recomandare utilă este sauna umedă – ex­pu­nerea corpului la curentul de aer cald sau fier­binte produs de vaporii de apă. Atenţie, după rea­lizarea te­rapiilor nu se iese deloc în frig, cel puţin câteva ore!

Remedii pentru afecţiuni provocate de frig

Probleme urinare: În problemele urinare reci­divante de tip vezică urinară hiperactivă se reco­mandă aplicări repetate de cataplasme cu ulei cald ma­cerat cu plante sau chiar mixat cu uleiuri esen­ţiale, menţinute pe abdomenul inferior timp de 20-30 minute. Vezica urinară hiperactivă, pe care unii o numesc şi cistită abacteriană, apare mai frec­­vent la femei şi se manifestă prin urinări frec­vente ziua şi noaptea. Dacă există şi o infecţie uri­nară, aceasta trebuie tratată, dar căldura locală (pe zona vezicii urinare) va ameliora foarte mult simp­tomatologia extrem de supărătoare pentru pacientă. Există multe situaţii în care simptomele urinare nu cedează la niciun fel de medicaţie; în schimb, cu aceste metode simple şi eficiente, aplicate repetat şi cu consec­ven­ţă, confortul pacientei se îmbună­tăţeşte sem­ni­ficativ. Terapia prin căldură locală se poate folosi şi în cazul anexitelor, în care durerea nu este în zona vezicală, ci a ovarelor. (Atenţie, procedura nu se face în timpul ciclului menstrual!) Este bine să asociem de fiecare dată şi un tratament intern cu plante medicinale, care scade reactivi­tatea vezicală şi îmbunătăţeşte controlul urinar.

Tonificarea organismului: În continuare voi face câteva recomandări generale, care pot fi utilizate în sezonul rece, preventiv, sau la debutul unor probleme de sănătate. Un produs eficient şi simplu de utilizat este bitterul Hiperpanaceus (produs de Steaua Divină) – o tinctură din 77 de plante medici­nale, cu efecte foarte valoroase, în care s-a adaugat miere de albine. Este un excelent ape­ritiv şi tonic digestiv, care menţine o bună di­ges­tie, dar în acelaşi timp, tonifică or­ganismul şi scade receptivitatea la infecţii. Se poate folosi in­tern (în doze de 2-3 lin­gu­riţe pe zi, administrate cu apă, după mese), dar şi extern, sub formă de frecţie sau masaj.
Dureri articulare: Persoanelor cu pro­bleme articulare le recomand uleiul me­di­cinal Artifort (pro­dus de Indian Herbal), realizat după o reţetă tra­diţională indiană. Reci­pien­tul uleiului trebuie încălzit uşor în apă caldă înainte de folosire, astfel încât să existe senzaţia de cald la apli­care. Artifort poate fi utili­zat pentru masaj local sau general. În afară de du­rerile articulare (inclusiv cele apă­rute în gută) sau ale coloanei verte­bra­le, acest ulei se poate folosi şi în caz de migrene, contracturi musculare, spas­me, tremu­rături, stări de stres şi an­xieta­te.

Nas înfundat, febră: În caz de obstruc­ţie nazală, se pot folosi pentru uz local atât inhalaţii, cât şi mici cantităţi de ulei de masaj în care se adaugă ulei esen­ţial de mentă, pin sau eucalipt. Un exem­plu de produs pe care îl putem fo­losi cu succes este amestecul de uleiuri esenţiale Febrilin (are în ambalaj un activator care permite utilizarea internă). Produsul con­ţine uleiuri esenţiale de lămâie, ravintsara, eu­calipt, mentă, ghimbir, niaouli şi tea-tree. După cum îi spune şi numele, este indicat în fe­bră, răceli şi infecţii respiratorii şi poate elimina senzaţia de rece din organism, îmbunătăţind circulaţia san­guină. Uleiu­rile esenţiale din compo­ziţie au efect antiviral şi antibacterian, astfel încât acest preparat se poate folosi atât în uz intern, cât şi extern.

D-na dr. CRISTINA PAVEL poate fi contactată la Centrul de Sănătate şi Viaţă “Armonia” din Str. Italiană nr. 13, ap. 3, sector 2, Bucureşti, tel. 0766.298.458