Hepatita B
Material realizat de dr Rares Simu – Medic specialist in Imunologie clinica si Alergologie
Ce este hepatita de tip B?
Hepatita B este o boală infecțioasă care afectează ficatul. Ea mai este denumită și hepatită serică, fiind provocată de infecția ficatului cu virusul hepatitic B (VHB). Infecția cu acest tip de virus hepatic poate avea două forme: cea ușoară – acută sau cea mai gravă – cronică cu inflamație progresivă a ficatului, care poate evolua spre ciroză și cancer hepatic.
Principalele cauze ale hepatitei B
Se transmite în general prin schimbul de fluide ale corpului (salivă, lacrimi, secreții genitale, spermă, sânge) și prin contactul mucoaselor sau tegumentelor lezate ale organismului (răni, ulcerații) cu fluide infectate prin transfuzii de sânge, contacte sexuale neprotejate, folosirea în comun a seringilor, folosirea în comun a altor obiecte care pot provoca sângerări (periuțe de dinți, forfecuțe pentru manichiură, aparate de ras, briciuri etc), piercinguri sau tatuaje în condiții nesterile, instrumentar chirurgical sau stomatologic nesterilizat. Hepatita B se poate transmite și de la mamă la făt, mai ales dacă femeia se infectează în primul trimestru de sarcină. De asemenea, virusul hepatitei B poate fi transmis și prin alăptare. Vaccinarea este principala modalitate de prevenire a infectării cu virusul hepatic B.
Simptome și semne
- Slăbiciune fizică extremă;
- Febră;
- Dureri de cap;
- Dureri abdominale;
- Lipsa poftei de mâncare;
- Grețurile și vărsăturile;
- Durere permanentă în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste;
- Diaree sau constipație;
- Dureri musculare și/sau articulare;
- Erupții pe piele cu senzația de mâncărime;
- Icter/Îngălbenire (vizibil în special la nivelul ochilor, dar și la nivelul pielii).
Tratament
În general, persoanele cu hepatită acută de tip B se pot vindeca în mod natural. Ele trebuie să se odihnească, să respecte un regim alimentar și să evite cât mai mult consumul de băuturi alcoolice. Tratamentul medicamentos constă în administrarea de medicamente hepatoprotectoare și antivirale pentru eliminarea virsului hepatic B.
La persoanele cu hepatită cronică B, principalul scop al tratamentului este stoparea evoluției bolii către ciroza hepatică și cancer hepatic, eliminarea totală a virusului din organism fiind foarte dificil de obținut. Pacientul trebuie să mențină o relație constantă cu medicul curant, scopul fiind acela de întărire a organismului pentru de a rezista agresiunii virusului și de a se recupera prin forțele proprii, în mod susținut, prin mijloace terapeutice diverse, prevenind recăderile sau agravarea bolii.
Dr Rares Simu ofera consultatii si tratamente la Centrul de Sanatate si Viata Armonia