Hernia hiatala
INREGISTRARE AUDIO oferita de radio Antena Satelor, emisiunea VREM SA STII ! in fiecare joi intre orele 10.05- 12.00. Realizator Liliana Cristea.
Dr Rares Simu – Specialist in Imunologie clinica si Alergologie la Centrul de Sanatate si Viata Armonia din Bucuresti
Ce este hernia hiatală?
Cavitatea toracică este separată de cavitatea abdominală de către mușchiul diafragm. Acesta prezintă orificii (hiatusuri) prin care trec dinspre torace spre abdomen aorta și esofagul. Orificiul prin care esofagul traversează diafragma se numește hiatus esofagian. Uneori, acest hiatus este lărgit permițând hernierea stomacului din abdomen în torace. Hernierea poate avea loc prin alunecarea stomacului în mediastin (hernie hiatală prin alunecare) sau prin rostogolirea stomacului prin hiatus (hernie hiatală prin rostogolire).
Principalele cauze ale herniei hiatale
Factorul declanșator este reprezentat de creșterea presiunii intrabdominale așa cum se întâmpla în: obezitate, tumori abdominale, ascita în cantitate mare, sarcină, diverse intervenții chirurgicale etc.
De asemenea, hernia hiatală se poate instala și după un traumatism, însă aceste cazuri sunt mai rare.
Factorii de risc sunt: hiatusul esofagian larg, esofagul scurt (congenital sau dobândit), vârsta înaintată (peste 50 de ani), ridicarea de greutăți, tusea severă și persistentă, constipația, adenomul de prostată sau alte hernii.
Simptomele herniei hiatale
Frecvent, bolnavii nu au simptome. La cei care au simptome, accestea sunt date de trecerea secreției acidului gastric în esofag, mucoasa acestuia neputând suporta acidul gastric.
Cele mai frecvente simptome ale refluxului acidului gastric în stomac sunt:
- Durerile în capul pieptului;
- Arsurile la stomac;
- Sughițul;
- Tusea seacă;
- Dificultățile la înghițire;
- Arsurile pe gât;
- Vărsăturile, uneori cu sânge;
- Regurgitațiile – mâncarea poate veni din stomac înapoi în esofag sau în gură, mai ales în poziția culcat.
Durerile sunt mai mari când pacientul mânâncă mult, consumă băuturi gazoase sau alcoolice, consumă alimente care fermentează sau se digeră mai greu, face efort după masă sau se culcă imediat după ce mănâncă.
Tratament HERNIA HIATALA
Tratamentul este diferit în funcție de tipul herniei, de gradul și de simptomele pe care aceasta le determină. În cazurile asimptomatice, tratamentul nu este necesar pentru că se consideră că boala nu este instalată.
Totuși, la orice pacient, sunt necesare modificări ale stilului de viață, precum: mese dese și mici cantitativ, consum ridicat de fibre vegetale pentru a evita constipatia, ultima masa să fie cu două-trei ore înainte de culcare, evitarea poziției culcat imediat dupa masă, evitarea dormitul pe burtă, adoptarea poziției culcat pe spate cu capul mai ridicat, evitarea alimentelor și băuturilor iritante (sucuri carbogazoase, alcool, ciocolată, cacao, condimente, sucuri de citrice, sucuri și supe de roșii, supe de carne, prăjeli și rântașuri) și scăderea în greutate.
Tratamentul medical constă în administrarea de medicamente pentru tratarea refluxului gastro-esofagian.
Tratamentul herniilor produse prin alunecare poate fi medical sau chirurgical. Tratamentul chirurgical se face prin coborârea stomacului în abdomen și aducerea hiatusului diafragmatic cât mai aproape de dimensiunile normale.
Dr Rares Simu specialist in Imunologie clinica si Alergologie ofera consultatii pentru evaluarea si tratamentul herniei hiatale.