Ce este achalazia?

Articol realizat de dr Rares Simu – Specialist in Imunologie clinica si Alergologie

Achalazia sau megaesofagul este o tulburare funcțională a esofagului, care duce la obstrucția sfincterului esofagian inferior și la dilatarea progresivă a esofagului. În principal se constată o lipsă a contracţiilor care au rolul de a asigura deplasarea alimentelor înghiţite. Pe lângă aceasta, apare şi slaba relaxare a sfincterului esofagian inferior, care asigură comunicarea cu stomacul. Datorită acestor tulburări, alimentele care vin de la nivelul cavităţii bucale, stagnează în esofag şi se deplasează cu greutate înspre stomac. Consecutiv acestei stagnări a alimentelor în esofag, acesta se dilată şi devine un adevărat rezervor, în care se pot acumula cantităţi mari de alimente.

Principalele cauze ale achalaziei

Afecțiunea este determinată de degenerarea (pierderea) neuronilor din plexurile nervoase, din submucoasa esofagiană, care comandă trecerea bolului alimentar prin esofag către stomac.

Astfel achalazia poate fi: idiopatică (de cauză necunoscută) la care se presupune existența unei disfuncții neuromusculare congenitale sau simptomatică, secundară unor  alte boli (esofagite, cancer esofagian, boli parazitare, boli neurologice neurodegenerative,  infecții virale sau cancere ale sistemului circulator limfatic).

Simptomele achalaziei

Cele mai frecvente simptome ale achalaziei sunt:

  • Disfagia (senzația de ”nod în gât”, dificultatea la înghițiere);
  • Regurgitațiile;
  • Scăderea în greutate;
  • Durerea retrosternală, având iradieri la baza gâtului, în regiunea cervicală stângă;
  • Eructația;
  • Sughițul recurent;
  • Disfonia (modificarea sau pierderea vocii);
  • Palpitațiile etc.

Tratament

Mai multe opțiuni de tratament sunt disponibile pentru tratarea achalaziei. Din păcate, nimic nu poate opri sau inversa pierderea celulelor nervoase din esofag. Cu toate acestea, tratamentele sunt de obicei eficiente pentru ameliorarea simptomelor.

Tratamentele au scopul de a slăbi sfincterul esofagian inferior până la punctul în care nu mai reprezintă o barieră pentru trecerea alimentelor. Acest sfincter poate fi slăbit prin administrarea de medicamente sau mecanic, prin proceduri chirurgicale care rup sau tăie mușchii sfincterului.

O metodă foate bună de tratament constă în dilatarea sfincterului esofagian inferior cu anumite sonde. Acestea au un balonaş, care se umple cu aer sau cu lichid în momentul în care ajunge la nivelul sfincterului şi în acest fel îl dilată.

Dr Rares Simu – Specialist in Imunologie clinica si Alergologie – Programari la : 0766298458 – Centrul de Sanatate si Viata Armonia