Ce este cancerul hepatic?

Articol redactat de Dr Rares Simu – Specialist in Imunologie clinica si Alergologie

Cancerul hepatic este cancerul care se formează în celulele ficatului. Cancerul de ficat apare atunci când celulele hepatice dezvoltă mutaţii, iar numărul acestora creşte necontrolat. În cele din urmă celulele formează o masă de celule canceroasă, adică o tumoare. Tumorile maligne hepatice sunt: carcinomul hepatocelular (cel mai frecvent tip de cancer hepatic), hepatoblastomul (este un cancer foarte rar, care apare la copii) și colangiocarcinomul (cancer al canalelor biliare).

Principalele cauze ale cancerului hepatic

Majoritatea cancerelor hepatice apar la ciroză, atât la cea cu virus B cât și la cea cu virus C și chiar la ciroza alcoolică. Asocierea celor două virusuri sau a alcoolului cu virusurile măresc riscul de a face cancer hepatic. Chiar și hepatitele cronice cu virus B sau C a au risc de cancerizare, chiar dacă nu au ajuns în stadiul de ciroză. Hemocromatoza (excesul de fier ce se acumulează în ficat) este o altă boală hepatică cu risc de malignizare. Uneori și contraceptivele orale, hormonii steroizi androgeni, contraceptivele orale, arsenicul sau clorura de vinil  sunt răspunzătoare de apariția cancerului hepatic.

Simptomele cancerului hepatic

Cei mai mulţi oameni nu au simptome în stadiile incipiente ale cancerului hepatic primar. Când acestea totuşi apar, ele pot fi următoarele:

  • Pierderea în greutate;
  • Lipsa poftei de mâncare;
  • Durerile abdominale;
  • Greaţă;
  • Vărsături;
  • Slăbiciune fizică;
  • Oboseală generală;
  • Ficat mărit;
  • Abdomen umflat;
  • Icter- pielea şi albul ochilor capătă o nuanţă gălbuie;
  • Scaune albicioase etc.

Tratament

Scopul principal al tratamentului este de a elimina complet cancerul. În cazul în care acest lucru nu este posibil, accentul poate fi pus pe stoparea creşterii şi răspândirii cancerului.

Tratamentul chirurgical constă în eliminarea unei părţi a ficatului. Medicul poate recomanda o hepatectomie parţială pentru a elimina cancerul. Se va elimina, de asemenea, şi o parte din ţesutul sănătos pentru a se evita reapariţia cancerului.

Prin transplantul de ficat, organul bolnav este eliminat şi înlocuit cu un ficat sănătos de la un donator compatibil. Operaţia de transplant de ficat poate fi o opţiune pentru anumite persoane cu cancer hepatic în stadiu incipient.

Crioablaţia şi termoterapia sunt utilizate cu scopul de a reduce tumoarea pentru a se putea realiza după, o intervenţie chirurgicală care să elimine cancerul.

O altă metodă de tratament este chemoembolizarea, prin care, în timpul procedurii, medicamente utilizate în chimioterapie sunt injectate în artera hepatică. Aceastea au rolul de a reduce fluxul de sânge la celulele canceroase pentru a le distruge.

Radioterapia utilizează radiaţii pentru a distruge celulele canceroase şi pentru a micşora tumorile.

Tratamentul medicametos este o altă soluție care  încetinineşte sau opreşte dezvoltarea carcinomului hepatocelular avansat, timp de câteva luni, fără niciun alt  tratament.

Plantele terapeutice care se utilizează în terapia cancerului sunt destul de variate. Tratamentul depinde de localizare, de tipul cancerului, dar cel mai mult de particularităţile pacientului. Cele mai eficiente plante în tratamentul cancerului (mărul lupului, spânzul, vâscul) au efecte toxice, care pot merge până la deces, dacă sunt folosite de către nespecialişti. Din această cauză tratamentul trebuie condus numai de către terapeuţi care au experienţă.

Dr Rares Simu ofera consultatii si tratamente la Centrul de Sanatate si Viata Armonia din Bucuresti