Ce este rectolita ulcero-hemoragică?
Rectocolita ulcero-hemoragică reprezintă o boală inflamatorie intestinală, caracterizată prin atacuri recurente de diaree cu mucus și sânge, alternând cu perioade de acalmie. Alte denumiri ale acestei afecțiuni sunt: rectocolita hemoragică sau colita ulcerativă.
Principalele cauze ale rectolitei ulcero-hemoragice
Nu se ştie exact de ce anumite persoane ajung să sufere de această afecțiune, dar studiile medicale au evidenţiat unele cauze ale bolii. Boala apare atât la bărbaţi cât şi la femei şi poate surveni la orice vârstă, dar adesea începe în adolescenţă, fiind mai frecventă în Europa Occidentală şi în America de Nord. Există un risc uşor crescut ca rudele apropiate ale bolnavilor să facă boala mai des decât restul populaţiei. Evenimentele de viaţă, stresul, emoţiile puternice pot fi ocazional legate de momentul debutului bolii sau al reapariţiei simptomelor. Alergia poate avea un rol în producerea bolii şi bolnavii au uneori un trecut de astm bronşic sau eczemă.
Simptomele rectolitei ulcero-hemoragice
- Diaree;
- Scaune cu mucus și sânge;
- Dureri abdominale;
- Febra;
- Congestia (înroșirea) ochilor;
- Durerile articulare;
- Leziuni ale pielii;
- Tulburări de creștere la copii;
- Scăderea poftei de mâncare;
- Iritabilitate și depresie etc.
Tratament
Tratamentul pentru rectocolita ulcero-hemoragică implică, în general, administrarea unui tratament medicamentos sau intervenția chirurgicală, în funcție de caz.
Administrarea medicamentelor antiinflamatorii este primul pas în tratarea colitei ulcerative. În mod frecvent, se prescriu și supresori ai sistemului imunitar, care reduc inflamațiile, însă țintesc mai degrabă asupra inhibarii reacțiilor autoimune ale organismului. În funcție de simptome sau complicatii, mai pot fi administrate și antibiotice, antidiareice, analgezice și suplimente cu fier. În cazurile refractare se poate ajunge la administrarea de chimioterapice.
Pe lângă medicamente este necesar repausul la pat şi un regim alimentar cu mese mici şi frecvente. Trebuie evitate alimentele care irită mucoasa intestinală, precum: laptele, brânzeturile fermentate, legumele sau fructele crude, dulciurile, grăsimile animale etc. După depăşirea perioadei acute, pentru prevenirea recidivelor, se face tratament de lungă durată cu salazopirină.
În cazul în care schimbările în modul de viață, terapia medicamentoasă și alte forme de tratament specifice nu funcționează, se poate recomanda tratamentul chirurgical. Operațiile de acest tip sunt colectomia totală sau proctocolectomia.
Dr Rares Simu ofera consultatii si tratamente pentru Rectocolita ulcero- hemoragica