Alergiile de primavara
Dr Rares Simu – Specialist in Imunologie clinica si Alergologie la Centrul de Sanatate si Viata Armonia, invitatul emisiunii VREM SA STII!, Radio Romania Antena satelor, rubrica realizata de Claudia Ruse
Începe sezonul alergiilor!
O dată cu sosirea primăverii și revenirea naturii la viață, afecțiunile alergice se reactivează.
Potrivit statisticilor, alergiile afectează aproximativ 20% din populație.
Ce nu știm însă mulți dintre noi este că, pe lângă simptome precum nas înfundat, ochi înlăcrimați, mâncărimi de nas, gât și urechi, există și alte probleme.
Alergia este o reacție anormală a organismului la una sau mai multe substanțe, inofensive în general pentru marea majoritate a oamenilor.
Alergiile respiratorii sunt cauzate de anumiti factori numiti alergeni. Acestia sunt produse organice, cu proprietati fizice si chimice specifice, care intrand in contact cu organismul produc anumite modificari si declanseaza reactii in cascada la nivelul sistemului imunitar. Nu orice substanta poate sa fie alergenica. Alergenul trebuie sa aiba anumite dimensiuni si o structura chimica bine definita, pentru a putea declansa in organism acele reactii care provoaca boala alergica.
Exista doua mari categorii de alergeni: cei care actioaneaza pe tot parcursul anului (pereni) si cei care sunt prezenti doar intr-o anumita perioada (sezonieri).
Infectiile repetate, in special cele virale, cresc riscul de aparitie a alergiei. Acest aspect este valabil atat in perioada de sarcina, la mama, cat si ulterior la copil. De asemenea anumite tratamente pot fi implicate in favorizarea alergiei. Aici trebuie mentionat efectul nociv al tratamentelor antibiotice in exces, mai ales la copiii mici. Folosirea repetata, nejustificata, a acestor tratamente in cazul infectiilor respiratorii virale creste riscul de aparitie a rinitei alergice si a astmului alergic. Sunt tipice cazurile de copii care racesc, sunt tratati cu antibiotice din ce in ce mai puternice si se intra intr-un cerc vicios, copii racind din ce in ce mai frecvent, antibioticele scazand in timp puterea de aparare a organismului. Ulterior acesti copii au un risc foarte mare sa dezvolte o afectiune alergica- rinita cronica sau astm bronsic.
Se poate face desensibilizarea prin remedii homeopate, cu o eficienta mare putand chiar sa duca la negativarea testelor alergice, adica la disparitia alergiei. Un avantaj major il reprezinta faptul ca nu actioneaza doar asupra unui alergen, deci nu conteaza daca pacientul are una, doua sau mai multe alergii, tratamentul are efect asupra tuturor alergenilor. Pentru a se putea indica o asemenea imunoterapie specifica homeopata, trebuie facuta o analiza speciala, care stabileste compatibilitatea pacientului cu anumite remedii specifice. Cu alte cuvinte are o inalta specificitate, depinzand strict de fiecare pacient in parte.