Raceli. Viroze la copii
Dr Rares Simu – Specialist in Imunologie clinica si Alergologie
- Ce cauze exista pentru racelile (virozele) dese la unii copii?
Copiii, mai ales cei de varsta mica, cei cu boli cronice sunt cel mai frecvent afectati. Conditiile care favorizeaza, infectiile respiratorii sunt binecunoscute: intrarea in colectivitate si variatiile de temperatura extrem de frevente in aceasta perioada.
Este normal pentru copilul mic sub 5 ani, care frecventeaza o comunitate (cresa, gradinita) sa raceasca de 3-4 ori pe sezon. In cazul copiilor mari si a adultilor 1-2 raceli pe sezon sunt de asemenea considerate normale, ba chiar necesare. Sunt necesare pentru ca in acest fel sistemul imun al fiecaruia se dezvolta si se maturizeaza.
Cand putem spune, totusi, ca exista o problema de imunitate legata de aceste raceli de sezon?
Pentru a aprecia acest aspect trebuie sa luam in considerare atat frecventa cat si gravitatea episoadelor de imbolnavire. Atunci cand racelile sunt foarte frecvente, cand- de exemplu in cazul copilului mic- numarul de zile in care merge la gradinita este mai mic decat numarul de zile cand sta acasa fiind bolnav putem spune ca exista o problema. Daca episodul de raceala se prelungeste mai mult de o saptamana sau daca apar complicatii care necesita inclusiv internarea intr-un spital exista o problema. Daca raceala nu raspunde la medicatia obisnuita (antitermice, antiinflamatoare) si de fiecare data se recomanda copilului antibiotice exista o problema. In aceste conditii este evident ca nu oricine raceste de cateva ori are neaparat “probleme cu imunitatea” sau “sistem imunitar slabit”.
Desigur, daca de fiecare data raceala se prelungeste, este afectata serios starea generala, se complica si cu afectarea urechii medii sau plamanilor atunci este cazul de investigatii mai amnuntite. Nu in toate aceste cazuri este vorba despre o imunitate scazuta. De multe ori, mai ales la copii, aceste imbolnaviri apar pe fondul unui teren alergic. Cu toate ca, atunci cand nu sunt in colectivitate nu au nici un fel de probleme, deci terenul alergic nu se manifesta in nici un fel, totusi, la intrarea in colectivitate, racelile frecvente si cu evolutie grava sunt legate tocmai de acest teren alergic. Alergia la un factor de mediu produce o inflamatie cronica la nivelul mucoaselor cailor respiratorii, care in acest fel devin mult mai sensibile si reactioneaza mult mai violent la orice virus.
La fel orice infectie noua, la un pacient alergic poate sa agraveze inflamatia cailor respiratorii si evolutia pe viitor a alergiei. Se intra astfel intr-un cerc vicios din care este destul de greu de iesit: terenul alergic favorizeaza racelile si racelile la randul lor favorizeaza evolutia alergiei. Din aceasta situatie nu se poate iesi doar tratand episodul acut ci este necesar un tratament pe termen lung, care sa se adreseze terenului alergic.
O mentiune aparte este necesara aici pentru cazul celor care au dezvoltat polipi. Polipii reprezinta o inflamatie a mucoasei nazale sau sinusale ca urmare a infectiilor virale repetate. Este important de stiut daca ei au aparut pe un fond alergic sau nu. In conditiile in care este recomandata interventia operatorie pentru indepartarea lor, la un pacient alergic, este necesar un tratament de fond ulterior operatiei. In caz contrar riscurile de recidiva sunt extreme de mari.
In situatiile descrise mai sus in nici un caz nu putem vorbi de o imunitate scazuta.
Exista insa si situatii cand intradevar racelile repetate apar din cauza unui sistem imunitar slabit sau care inca nu s-a maturizat suficient. In aceste cazuri imbolnavirile apar din cauza ca sistemul imunitar nu este capabil sa lupte cu microbii in conditii optime. Putem vorbi despre un deficit imunitar. Acesta poate sa fie din cauze mostenite, cu care copilul s-a nascut sau dobandite, care au aparut pe parcurs, din diferite motive.
Trebuie spus ca deficitele imunitare congenitale, adica cele cu care copilul se naste, sunt destul de rare, majoritatea avand de obicei o evolutie legata de complicatii grave. Sigur ca aceste complicatii pot aparea mai devreme sau mai tarziu in functie de severitatea defectului mostenit.
In majoritatea cazurilor putem vorbim de o slabire a sistemului imunitar care apare pe parcurs, din variate cauze. Un exemplu este cel al copiilor care sunt introdusi in colectivitate inainte de varsta de 3 ani. Inainte de aceasta varsta sistemul imun nu este suficient de maturizat pentru a face fata agresiunilor la care este supus. Copilul raceste din ce in ce mai des si mai grav, ceea ce duce la slabirea in continuare a sistemului imun, care nu mai face fata racelilor si nu mai reuseste sa se dezvolte corespunzator. Consecinta este un copil care nu reuseste sa faca fata racelilor si care este apoi izolat pentru a se evita expunerea la microbi. Atunci cand nu se poate evita aceasta inroducere precoce in colectivitate este necesar sa se pregateasca copilul respectiv cu un tratament adecvat.
- Cum se poate interveni pentru ameliorarea lor(vaccin, medicamente imunomodulatoare etc.)?
Este un lucru cunoscut ca este mai usor sa previ decat sa tratezi. Medicina preventive si-a dovedit beneficiile dintotdeauna si ramne si in continuare cea mai buna metoda de a ne proteja sanatatea. In aceasta idée, exista o serie de masuri, atat in cadrul medicinei clasice- alopate, dar si in cazul medicinei alternative, care se pot lua preventiv, inainte de sezonul rece.
In contextul medicinei alopate sunt binecunoscute vaccinurile antigripale. Acestea se realizeaza in fiecare sezon in coformitate cu anumite tulpini virale care se presupune ca vor circula in acel sezon. Ce trebuie stiut este ca ele nu confera in nici un caz rezistenta impotriva racelilor in general ci doar impotriva virusului gripei. Din aceasta cauza cei care se vaccineaza antigripal pot sa raceasca in continuare la fel de usor , daca exista o problema cu sistemul imunitar. Invers, nu inseamna ca daca cineva nu raceste in sezonul rece este datorat vaccinului antigripal ci foarte probabil pentru ca are un system imunitar bine echilibrat. Indicatia acestui vaccin este pentru anumite grupe de risc, de exemplu pacienti cu boli cronice grave, la care imunitatea este compromisa si la care o infectie cu virusul gripal ar fi fatala. Chiar daca sunt vaccinati antigripal acesti pacienti nu sunt feriti, totusi, de alte infectii virale respiratorii.
O alta modalitate de preventie o reprezinta administrarea de imunomodulatori nespecifici. Aici exista o varietate larga de produse, care sunt de fapt extracte bacteriene mai mult sau mai putin complexe. Administrarea acestor produse are ca effect o stimulare nespecifica a sistemului imunitar. Se presupune ca in acest fel se dezvolta o serie de anticorpi, care au capitatea de a actiona impotriva unui spectru mai larg de microbi (virusi sau bacterii).
Aici este binecunoscut produsul Institutului Cantacuzino (care din pacate nu se mai produce), un preparat imunomodulator care are puternice efecte de stimulare a imunitatii, fiind recomandat inclusiv in bolile maligne.
Din punct de vedere al medicinei alternative, preventia sau profilaxia racelilor de sezon se face pe alte baze. Se pune foarte mult accent pe stilul de viata si alimentatie.
Alimentatia este de importanta majora in asigurarea unei bune functionari a sistemului imunitar. In ultimii ani, se vorbeste tot mai mult de asa-numitul stres oxidativ. Ce inseamna de fapt acest lucru? Organismul uman, pentru a putea sa functioneze in conditii optime, are nevoie de oxigen. Acesta este utilizat pentru a se produce energia necesara bunei functionalitati a fiecarei celule. In urma acestui proces rezulta bioxid de carbon, dar si o mica parte de radicali liberi de oxigen. Acestia sunt implicati in aparitia unei serii intregi de afectiuni grave, inclusiv in deprimarea activitatii sistemului imunitar. In mod normal, acesti radicali sunt neutralizati de substantele numite antioxidanti. Principalii antioxidanti naturali sunt reprezentati de vitamine (C, E, beta caroten), enzime (superoxid dismutaza, peroxidaza), oligoelemente (Zn, Se). In aceste conditii, este evident ca o alimentatie sanatoasa, bazata pe multe legume si fructe proaspete, are efecte benefice asupra imunitatii, prin continutul bogat in antioxidanti. Dimpotriva, alimentatia bogata in grasimi, alimentele conservate, mezelurile, alimentele tip fast food asigura un aport sarac de antioxidanti, ceea ce favorizeaza cresterea radicalilor liberi din organism.
Consumul zilnic de sucuri prospete din: sfecla rosie, morcov, patrunjel, mar, telina, portocale, grapefruit este de mare ajutor. Tot in aceasta perioada putem sa facem o cura cu struguri, in special struguri negri, Acestia contin o serie de antioxidanti de mare valoare, care intervin chiar si in incetinirea proceselor de imbatranire celulara. Fructele de padure al caror sezon este in aceasta perioada a anului sunt de asemenea folositoare pentru intretinerea sistemului imunitar. Dintre acestea merita mentionate in mod special coacazele negre si afinele, din care se extrag chiar anumite principii active cu efecte imunomodulatoare puternice.
- Prin ce difera tratamentul (si in ce consta) fata de ceilalti copii?
La copiii care sunt mai sensibili la raceli este necesara o atentie marita atat in ceea ce priveste urmarirea bolii cat si a tratamentului. Trebuie luate masuri terapeutice cat mai rapid, la primele semne de aparitie a bolii si de asemenea tratamentul trebuie urmat riguros pana la remisia bolii.
In plus la acesti copii, daca a fost identificat un factor causal, trebuie avut in vedere un tratament de fond pentru a preintampina episoadele acute.
- Ce complicatii pot aparea?
Complcatiile care pot aparea sunt legate de episodul acut, mai ales la copilul mic pot aparea foarte usor fenomene de insuficienta respiratory, sau pe termen lung. Acestea din urma pot afecta starea generala si chiar dezvoltarea copilului pe termen lung. De asemenea pot aparea complicatii locale polipoza, otite recurente cu afectarea auzului, rinosinuzite cronice sau chiar instalarea astmului
- Este adevarat ca bebelusii alaptati racesc mai putin ca cei hraniti cu formula? Este adevarat ca daca copiii sunt infofoliti mai putin, racesc mai rar? Este adevarat ca daca cei mici stau in curent pot raci?
Sugarii hraniti la san au sistemul imunitar mai puternic, este adevarat. De asemenea dezvoltarea fizica si pshihoemotionala este mai buna la cei alaptati. Sigur ca formulele actuala include pe langa lapte tot felul de vitammine, oligoelemente si minerale dar acestea nu pot egala valoarea laptelui de mama. Recomandarile actuale sunt de a continua alaptarea chiar si peste varsta de un an daca este posibil.
Legat de a doua parte a intrebarii estefoarte adevarat ca unii parinti au tendinta sa protejeze in mod excesiv copilul, atat in casa cat si afara. Aceasta poate duce la o sensibilizare a copilului si o rezistenta scazuta fata de microbi. Dupa cum spuneam, sistemul imunitar trebuie sa se antreneze pentru a deveni puternic. Acest lucru nu este posibil in conditiile in care exista o protectie exagerata. Sigur ca aceasta nu trebuie sa duca la extrema cealalta, in care parintii sa fie dezinteresati de starea si de conditiile de crestere ale copilului. Trebuie adoptata o cale de mijloc aceasta fiind totdeauna cea mai buna solutie.
Material realizat impreuna cu Irina Olteanu – Q bebe-
Racelile Virozele la copii
Dr Rares Simu – Specialist in Imunologie clinica si Alergologie, ofera consultatii pentru evaluarea si tratamentul racelilor, virozelor la copii