STOMATITA AFTOASA


 

” DE DOI ANI, FIICA MEA ARE STOMATITA AFTOASA ”


Raspuns oferit de dr RARES SIMU – Specialist in Imunologie clinica si Alergologie, Homeopatie la Centrul de Sanatate si Viata Armonia din Bucuresti – FORMULA AS nr 1222

 


 

Stomatita aftoasă recurentă sau aftele recurente reprezintă o afecţiune inflamatorie a mucoasei bu­cale, destul de frecventă mai ales la tineri, în special la femei. Aftele pot apărea în contextul unei afecţiuni generale a organismului sau ca afecţiune independen­tă. Sunt cunoscuţi mai mulţi factori care intervin în declanşarea şi întreţinerea bolii. În primul rând, sunt implicaţi factori infecţioşi – anumi­te virusuri (herpes virus, cytomega­lo­virus etc.) sau bacterii (strepto­coc, helicobacter, prin declanşarea unor mecanisme imunologice), fac­tori alergici (alimente sau materiale folosite în stomatologie), factori hormonali (la femei s-a observat o ciclicitate legată de ciclul men­strual), factori mecanici (traumatisme ale mucoasei bucale), factori care scad imunitatea, anumite me­dicamente (aspirină, blocanţi de calciu), stresul.


 

De asemenea,  stomatita aftoasa recurentă poate evolua în cadrul unor boli sistemice: boala Behcet, sindromul Reiter, neutropenia ciclică, boala Crohn, anemie megaloblastică, sindroame imunodeficitare congenitale sau dobândite.


Boala se manifestă prin apariţia unor zone infla­mate, la nivelul mucoasei bucale, care ulterior evo­luează spre eroziune. Iniţial, apare senzaţia de arsură, care se transformă în durere intensă. Leziunile au formă rotund ovalară, şi după câteva zile de evoluţie, în care se ulcerează, iar mucoasa din jur se infla­mea­ză, pe suprafaţa leziunii apare un depozit alb-gălbui. Ulterior, aftele intră în remisie şi mucoasa se reface, fără să rămână urme. Zonele în care apar aces­te le­ziuni sunt în special la nivelul buzelor şi obra­jilor, dar se pot localiza şi la nivelul limbii, palatului şi gin­giei. Episodul acut durează de obicei 2-3 săp­tămâni şi se poate repeta la câteva săptămâni sau la intervale mai mari, în funcţie de cauze şi de terenul indi­vidual pe care apare afecţiunea.


Există mai multe tipuri de boală, în funcţie de dimensiune şi formă: afte minore, afte majore (au dimen­siuni de peste 1 cm şi sunt foarte du­reroase, cu evoluţie şi vindecare mai lungă) şi afte herpetice (leziunile sunt mici şi grupate câte 3-4).


Stomatita cere investigaţii amă­nun­ţite. În primul rând, trebuie dife­renţiate aftele de alte afecţiuni, une­le cu evoluţie mai gravă: candidoza orofaringiană, leucoplachie, leziuni neoplazice. Apoi trebuie identificat, când este posibil, terenul pe care a apărut această problemă. Atunci când evoluează în cadrul unor afec­ţiuni sistemice (imunodeficitare, boli autoimune), tre­buie, în primul rând, tratată boala de bază. În cazul fiicei dvs., vă recomand să faceţi un consult medical amă­nunţit, inclusiv stomatologic, pentru a putea stabili cauzele care întreţin această stomatită aftoasă. În funcţie de ce se descoperă la aceste investigaţii, trebuie un tratament adecvat.


 

Ca recomandări generale, vă sugerez următoa­rele:

  • O igiena locală riguroasă, care se poate realiza prin folo­sirea produselor de igienă den­tară (se poate utiliza o apă de gură care poate fi făcută în casă, în modul următor: într-o cană cu apă caldă, puneţi 1-2 linguri cu sare şi 5-7 picături tinctură de propolis.
    Badijonaj local cu propolis, muşeţel, gălbe­nele.
  •     Plante cu efect imunomodulator – extracte de coacăz negru, măceş, călin, salvie, yucca, gheara-mâţei.
  • Dacă leziunile apar în corelaţie cu menstra, re­echilibrare hormonală cu extracte de luminiţa-nopţii (eve­ning primerose), muguri de zmeur, seleniu şi zinc.
  • Dacă asociază tulburări digestive de tip gastri­tă, extracte de lucernă, cură cu argilă, enzime diges­tive.
  • Tratamentul homeopat oferă cele mai bune so­luţii în această afecţiune. Pentru un tratament adec­vat, ar fi indicat un consult individual. Remediile ho­meopate cele mai des indicate sunt Mercurius cya­natus, sulphuricum acidum, Borax, Kreosotum.

 

Dr Rares Simu – Specialist in Imnunologie clinica si Alergologie, Homeopatie, ofera consultatii la Centrul de Sanatate si Viata Armonia din Bucuresti