Dischinezia biliara

Recomandari oferite de catre dr Rares Simu – specialist in Imunologie clinica si Alergologie

Vezica biliară este un mic rezervor situat sub ficat, în care se adună bila (fierea). Aceasta este secretată în mod continuu de ficat şi foloseşte la digestia (dizolvarea) grăsimilor din alimente. Între mese, nefiind folosită, bila se acumulează şi se concentrează în vezica biliară, de unde este apoi eliminată în momentul alimentaţiei. Cu cât masa este mai bogată în grăsimi, cu atât este eliminată o cantitate mai mare de bilă şi într-un interval de timp mai scurt. De aceea, atunci când există o boală a vezicii biliare, consumul de grăsimi agravează problema respectivă.

Afecţiunile vezicii biliare pot fi de mai multe tipuri: litiază (pietre – se pot forma din colesterol, săruri biliare sau carbonat de calciu); malformaţii (nu are formă normală); colecistite acute; colecistite cronice (inflamaţia vezicii biliare); dischinezia biliară – fierea leneşă (vezica biliară nu mai funcţionează normal fară să se descopere o cauză evidentă pentru aceasta).

În majoritatea afecţiunilor, simptomele sunt asemănătoare, cu atât mai mult cu cât de obicei există mai multe probleme:

– litiaza (pietrele) se asociază foarte des cu colecistita (cronică sau acută);

– malformaţiile favorizează apariţia colecistitei cronice.

Manifestări clinice. Pacienţii se plâng de: senzaţie de plenitudine, balonări, eructaţii (râgâieli), dureri în partea dreaptă, gust amar dimineaţa, greţuri şi chiar vărsături (caracteristic de culoare verzuie).

În litiază biliară, pe lângă simptomele de mai sus, pot să apară colici biliare. Acestea se caracterizează prin dureri foarte puternice, care apar în zona ficatului, în partea dreaptă. Aceste dureri pot fi simţite şi în stomac sau în spate, până în umărul drept.

Colica biliară apare atunci când o piatră a blocat calea de evacuare din vezică şi bila nu mai poate fi eliminată. Cele mai periculoase sunt pietrele mai mici, care se pot deplasa mai uşor. În unele cazuri, pe lângă durerile foarte mari, poate să apară şi icter (îngălbenirea mucoaselor şi pielii).

Colica biliară se poate complica, apărând colecistita acută, angiocolita sau pancreatita. Aceste complicaţii înseamnă infecţia şi inflamaţia la nivelul vezicii biliare, a căilor biliare sau pancreasului. În aceste cazuri, apare febră mare. Aceste complicaţii reprezintă urgenţe şi necesită spitalizare, uneori fiind nevoie chiar de intervenţie chirurgicală.

Stabilirea diagnosticului. Pe lângă simptomele descrise, care de multe ori nu sunt foarte clare sau precis delimitate, pentru diagnostic, este nevoie de investigaţii. Pe primul plan se găseşte ecografia abdominală, care permite o vizualizare foarte bună a vezicii biliare şi a căilor biliare. Astfel, se poate vedea dacă există pietre, malformaţii sau o inflamaţie a peretelui vezicii.

În unele cazuri, este nevoie de investigaţii suplimentare. Se pot efectua diferite examinări radiologice cu substanţă de contrast, care aduc informaţii valoroase.

Tomografia computerizată permite de asemenea o vizualizare foarte bună a vezicii şi a întregului arbore biliar, dar fiind o investigaţie costisitoare are indicaţii restrânse, în aceste boli.

Dr Rares Simu – specialist in Imunologie clinica si Alergologie ofera consultatii pentru evaluarea si tratamentul pacientilor care sufera de dischinezie biliara

Programeaza o consultatie la Dr Simu 0736494097