Răspuns pentru LAURA – Sibiu, Formula AS nr. 1206 – “Vă rog ajutaţi-mă, nu vreau să-mi pierd ambele ovare”
Raspuns oferit de catre Dr Simu Rares – Specialist in Imunologie clinica, Alergologie, Homeopatie
Din ceea ce povestiţi, diagnosticul dvs. este chist endometriozic. Endometrioza este o afecţiune destul de frecventă. Apare la femei, prin dezvoltarea ţesutului endometrial (mucoasa din interiorul uterului), la nivelul cavităţii pelvine. Acesta se poate dezvolta în ovare, trompe uterine, pe pereţii cavităţii pelvine sau chiar în afara acestei cavităţi. Este supus aceloraşi transformări hormonale ca şi mucoasa uterină. Astfel, mai ales în perioada menstruală, apar dureri mari, stare de rău generală, datorită inflamării şi sângerării ţesutului respectiv, care nu are unde să se elimine. Cauzele apariţiei acestei afecţiuni nu sunt pe deplin cunoscute. Celulele endometriale ajung în afara uterului fie prin trompele uterine, fie chiar prin circulaţia sanguină sau limfatică. În mod normal, aceste celule ar trebui distruse de sistemul imunitar, dar se pare că în anumite situaţii, nu se întâmplă aşa. Există şi o predispoziţie genetică pentru această afecţiune. Ca frecvenţă, se presupune prezenţa endometriozei la aproximativ 5%-10% din femei. În cazul femeilor cu infertilitate, procentul este mult mai mare (până la 50%), iar în cazul femeilor cu dureri cronice pelvine, până la 80%. Din aceste procente rezultă că endometrioza este pe primele locuri, dacă nu chiar pe primul loc, între cauzele de infertilitate la femei.
Manifestările endometriozei sunt legate de ciclul menstrual. Sunt mai accentuate în perioada menstruală şi se ameliorează după. Simptomele principale sunt durerea şi senzaţia de inflamaţie. Durerea se manifestă în funcţie de localizarea endometriozei. În general, se simte în micul bazin şi poate fi accentuate de defecare – dacă este afectat colonul, sau de urinare, dacă este afectată vezica urinară. Atunci când sunt afectate ovarele pot apărea chisturi cu dimensiuni mari, chiar şi de 10 cm, care pot sângera sau chiar se pot rupe. În acest caz, apare o durere acută şi trebuie intervenit chirurgical. Diagnosticul nu este uşor de pus. Se bănuieşte prezenţa acestei afecţiuni la femeile care nu reuşesc să rămână însărcinate sau care au dureri mari pelvine, mai ales legate de menstră. În aceste cazuri este necesară o investigare amănunţită, atât clinică, dar şi paraclinică, prin ecografie, CT şi RMN. În unele situaţii, endometrioza se descoperă doar la examenul laparoscopic al cavitaţii pelvine. În majoritatea cazurilor, markerul tumoral specific genital poate să fie cu valori uşor crescute. În toate cazurile, diagnosticul de certitudine se pune prin explorarea laparoscopică şi efectuarea unei biopsii.
Tratamentul alopat constă în administrarea de antiinflamatoare care combat inflamaţia şi durerea. Se utilizează, de asemenea, medicaţie hormonală – anticoncepţionale sau medicamente care blochează secreţia de estrogeni sau chiar suprimă în totalitate funcţia ovariană. În cazurile grave, se intervine chirurgical, pentru îndepărtarea zonelor de endometrioză.
Tratamentele complementare urmăresc o reglare a hormonilor sexuali şi o stimulare a sistemului imunitar, pentru a îndepărta zonele de endometrioză. În acest scop, se pot folosi preparate fitoterapice sau homeopate. Vă recomand un extract de muguri de zmeur şi agnus castus – Donavital, câte 2 ml, de 2 ori pe zi, Evening primerose capsule, câte 1000 mg pe zi, extract de Cats Claw capsule, câte 1000 mg de 3 ori pe zi, Năpraznic capsule 500-1500 mg pe zi. De asemenea, sunt recomandate oligoelemente: Seleniu, 100-200 micrograme pe zi şi Zinc, 15-20 mg pe zi. O plantă cu efecte foarte bune, atât pentru formaţiunile endometriale cât şi pentru sângerare, este tuia. Se poate utiliza extractul de mlădiţe de tuia, câte 1 ml, de 2-3 ori pe zi.
Ca tratament homeopat, vă recomand să consultaţi un specialist pentru un tratament individualizat. La modul general, vă recomand o combinaţie de remedii Formula 22 – câte 5 picături, de 3 ori pe zi, şi Folicullinum CH 30 – câte două granule, de două ori pe zi, 3 zile pe săptămână.