Zona Zoster

 

“Mama mea are Zona Zoster. Există vreun leac naturist?”- MIRUNA ­ București, Formula AS nr. 1193


Raspuns oferit de catre dr. RAREȘ SIMU ­- Specialist in Imunologie clinica, Homeopatie la  Centrul de Sănătate și Viață “Armonia”, București, Strada Italiană nr. 13, parter, ap. 3, tel. 0766/29.84.58


 

Zona Zoster este o afecțiune provocată de virusul varicelo­zosterian. Este același virus care provoacă varicela, la copii. Odată intrat în organism, virusul se localizează la nivelul rădăcinilor nervilor periferici și în anumite condiții, începe să se replice și apare boala. Zona Zoster poate să apară, pe parcursul vieții, la toți cei care au avut în copilărie varicelă.


În condițiile în care scade imunitatea (stres, suprasolicitare fizică sau psihică, expunerea în exces la ultraviolete, boli cronice grave, tratamente cu medicamente care deprimă sistemul imun ­ chimioterapice, cortizon, vârsta înaintată) virusul începe să se multiplice și apare boala.


 

În Zona Zoster se descriu trei faze ale bolii: faza prodromală, în care apar simptome generale, care pot să fie similare cu cele ale unei viroze ­ dureri de cap, sensibilitate la lumină, amețeli, țiuituri în urechi, manifestări digestive ­ de obicei fără febră. Caracteristică în această fază este apariția unei dureri, care poate să fie însoțită și de mâncărimi, în zona în care ulterior va apărea erupția. În faza eruptivă apar leziunile caracteristice. Acestea sunt localizate pe o singură parte a corpului (extrem de rar, leziunile pot fi bilaterale), sunt sub formă de mici vezicule, similare cu cele din herpes, extrem de dureroase, umplute cu lichid clar, la început, care se tulbură după 3­4 zile. Ulterior, veziculele se sparg și se usucă. Aceste leziuni au două caracteristici importante: durerea intensă și localizarea de­a lungul traiectului unui nerv. Cele mai frecvente localizări sunt cele de la față și de la trunchi (în special nervii intercostali) și apoi membre. În această fază, pacienții sunt contagioși, virusul se poate transmite prin intermediul lichidului din vezicule.


 

Este recomandată evitarea contactului cu gravide, copii, vârstnici sau bolnavi cronici. În faza posteruptivă se instalează nevralgia. Apare o durere intensă, care durează câteva săptămâni, dar se poate prelungi ani de zile. Această durere poate afecta respirația, alimentația și calitatea somnului. Este localizată la nivelul nervului care a fost afectat de erupție .


 

Complicațiile bolii sunt reprezentate de nevralgia post­herpetică, care nu mai dispare după câteva săptămâni, ci devine cronică. Aceasta presupune apariția durerilor intense, care afectează calitatea vieții pacientului, chiar până la instalarea unei depresii. Altă complicație, care apare mai rar, este diseminarea erupției pe o zonă mare și cu afectarea organelor interne. Afectarea nervilor cranieni cu tulburări de sensibilitate sau motricitate este o altă complicație. În timpul fazei eruptive, veziculele se pot suprainfecta bacterian, ceea ce duce la o agravare a bolii. Complicații grave pot apărea în cazul localizării oculare. Poate apărea afectarea corneei, a irisului sau chiar a retinei, cu leziuni care afectează vederea. Tratamentul medicamentos constă în medicamente antivirale care se administrează oral sau injectabil, în cazurile mai grave (vârstnici cu boli cronice grave, imunodeprimați). Pe lângă tratamentul antiviral se administrează analgezice și antinflamatoare, medicamente care combat durerea și inflamația. În cazul nevralgiei care se prelungește, se pot administra chiar analgezice majore, derivați de morfină și antidepresive, pentru a îmbunătăți starea psihoemoțională a pacientului. Pe lângă medicația administrată intern, se mai pot aplica creme, local, cu efect antiinflamator și analgezic.


 

Terapiile complementare au un arsenal foarte eficient în lupta cu zona zoster și, în special, cu nevralgia postherpetică. În faza eruptivă, se administrează plante cu efecte antivirale și antiinflamatoare. Vă recomand administrarea de gheara­mâței, năpraznic, agaricus. Pentru dureri, se poate asocia extractul de scoarță de salcie, tinctura de propolis, Coenzima Q10, în doze mari. Sucul de aloe, atât intern cât și extern, are, de asemenea, efecte antivirale și antiinflamatoare foarte bune. Pentru durerea nevralgică se recomandă, de asemenea, administrarea unui extract de rhodiola rosea. Și acupunctura este eficientă, în special în tratamentul durerilor post­herpetice. Dintre remediile homeopate, vă recomand, în cazul erupției, Rhus tox și Ranunculus bulbosus CH 5, câte o doză, de 4­5 ori pe zi. Pentru durerile nevralgice, vă recomand Hypericum CH 30 ­ o doză, de două ori pe zi. În cazul în care durerile sunt mari și au condus la instalarea unei depresii, este recomandată psihoterapia.


 

Dr Rares Simu ofera consultatii la Centrul de Sanatate si Viata Armonia din Bucuresti