Hepatita C
INREGISTRARE AUDIO oferita de radio Antena Satelor, emisiunea VREM SA STII ! in fiecare joi intre orele 10.05-12.00 . Realizator Liliana Cristea.
Dr Rares Simu – Tratamentul fara interferon pentru bolnavii de Hepatita C
Interferonul este o substanta care este secretata de anumite celule de la nivelul organismului, care fac parte din sistemul imunitar.
Interferonul are multe roluri in organism, cel mai important este efectul antiviral ( este si motivul pentru care se administreaza in tratamentul hepatitelor B si C) el ajuta la distrugerea virusului, o data ce acesta a intrat in organism.
Pe baza acestei molecule din organism s-au pus la punct diferite tipuri de interferon sintetic, produse in laborator, care au acest efect antiviral. Practic, exista mai multe tipuri de interferon in cadrul sistemului imunitar si la fel si substante terapeutice creeate , care se folosesc fie cu efecte antivirale, fie pentru diferite boli inflamatorii cronice, cu efect antiinflamator, asa cum este cunoscut tratamentul in scleroza multipla , doar ca sunt tipuri diferite de interferon. De asemenea se mai poate folosi si in anumite tipuri de cancer. Ex: in melanoame – cancere de piele.
In tratamentul hepatitei C, interferonul actioneaza asupra virusului , ducand la distrugerea acestuia.
De cele mai multe ori el se foloseste in combinatie cu alte substante antivirale, medicamente care blocheaza sau inhiba replicarea virala. Nu intotdeauna insa se obtin cele mai bune rezultate, motiv pentru care s-au cautat tratamente noi, in special pentru hepatita C.
Rata de raspuns la interferon depinde de mai multi factori :
- factori care tin de pacient, de o anumita tipologie a sistemului imunitar,
- de genotipul de tulpina virala a virusului C; exista mai multe tipuri de virus C si nu toate raspund la fel de bine la tratamentul cu interferon.
- constelatia celulara imunologica a pacientului care de asemenea poate sa duca la tipuri diferite de raspuns….
Ce este hepatita de tip C?
Hepatita virală tip C este rezultatul infecției cu virusul hepatitic C (VHC) care provoacă inflamarea și lezarea ficatului. Spre deosebire de hepatitele A și B, pentru hepatita C nu există vaccin preventiv împotriva infectării cu virusul acesteia. Infecția cu virus hepatitic C poate fi considerată drept acută când se manifestă până la cel mult șase luni de la infecția inițială sau cronică atunci când aceasta persistă peste șase luni de la infecția inițială. Din păcate, majoritatea celor care contactează virusul hepatic C vor dezvolta o infecție cronică deoarece nu se tratează sau/și nu au semne, simptome pentru perioade luni de timp, de ordinul anilor. Tocmai de aceea, este foarte important ca testarea să se facă în mod regulat.
Principalele cauze ale hepatitei C
Hepatita C se transmite de cele mai multe ori prin: sânge, transfuzii de sânge, consumul de droguri, transplanturi de organe, hemodializă, înțeparea cu ace infectate, tatuaje și piercinguri, folosirea în comun a obiectelor de igienă personală, proceduri medicale, contact sexual, de la mamă la făt. Hepatita C este mai greu transmisibilă deoarece nu se poate transmite prin alimente, apă sau prin simplul contact (atingere, îmbrațișare, strângere de mână, tuse sau strănut), contactul cu lacrimile, saliva sau cu sudoarea unei persoane infectate.
Simptome și semne
- Oboseala;
- Lipsa poftei de mâncare;
- Durerile abdominale;
- Temperatura de peste 38 grade C;
- Depresie, anxietate;
- Indigestie;
- Balonare;
- Mâncărimi ale pielii;
- Dureri articulare și/sau musculare;
- Probleme de concentrare și afectarea memoriei de scurtă durată;
- Icter/Îngălbenirea pielii și a ochilor.
Tratament
Tratamentul convențional constă în: administrarea unor diferite combinații de medicamente timp de mai multe luni, odihnă la pat, consum de lichide, încetarea consumului de alcool și respectarea unei diete sănătoase. Este foarte important ca pacientul să fie monitorizat în mod constant de un medic pentru ca acesta să urmărească starea de sănătate și pentru a se asigura că virusul a fost eliminat din organism.
Tratamentul medicamentos nu este necesar pentru toate persoanele care au fost diagnosticate cu hepatită C, în special pentru cazurile de hepatită acută, deoarece riscul pe termen lung de a dezvolta o boală severă este redus, în timp ce efectele adverse ale medicamentelor pot fi severe.
Dr Rares Simu – specialist in Imunologie clinica si Alergologie, ofera consultatii pentru evaluare si tratament hepatita C