Sezonul virozelor, in acest an, pune probleme deosebite fata de alti ani, datorita pandemiei cu Covid 19.

Articol  realizat de dr Simu Rares – specialist in Imunologie clinica si Alergologie la Centrul de Sanatate si Viata Armonia, impreuna cu Florentin Popa – redactor Formula As

Odata cu trecerea de la anotimpul cald la cel rece, cand zilele calde alterneaza cu cele friguroase, statistic vorbind, se constata o crestere majora a episoadelor de infectii virale la copiii de varsta prescolara, scolara, la persoanele in varsta, la bolnavii cronici, la adultii cu imunitatea scazuta. In ultimii ani, schimbarile climatice au adus frecvent schimbari majore de temeperatura in intervale scurte de timp, motiv pentru care sistemul imunitar se adapteaza mai greu si de aici apar cele mai multe probleme. Frigul si umezeala favorizeaza aparitia virozelor respiratorii, racelilor, gripei, bronsitelor, pneumoniei, sinuzitelor, cu impact major asupra cailor respiratorii si atunci, daca se suprapune si infectia cu Covid 19, acesta actioneaza mult mai usor si cu o evolutie mult mai grava.

Toti specialistii avertizeaza ca orice infectie in sfera aparatului respirator poate agrava starea celor care s-ar infecta cu Covid19. Ce esste de facut in aceasta situatie? Medicina clasica alopata recomanda vaccinarea antigripala sezoniera si in plus, pentru cei care nu au facut pana acum, vaccinul antipneumococic pentru preventia pneumoniei cu pneumococ. Daca pana acum indicatia de vaccinare antigripala era pentru anumite grupe de risc, de exemplu pacienti cu boli cronice grave, varstele extreme- copilul mic si persoanele peste 70ani-, gravidele, pacientii care urmeaza un tratament imunosupresor sau cei la care imunitatea este compromisa si la care o infectie cu virusul gripal ar fi fatala, acum, in contextul pandemiei, indicatia ar fi de vaccinare a populatiei in general. Totusi chiar daca sunt vaccinati antigripal acesti pacienti nu sunt feriti, totusi, de alte infectii virale respiratorii care pot sa aiba acelasi efect devastator, in combinatie cu Covid 19 ca si gripa. Pe de alta parte, crescand foarte mult cererea de vaccin antigripal, a aparut un fel de criza a acestui vaccin. In calitate de imunolog primesc destule intrebari la clinica legate de aceasta problema. Raspunsul la aceste intrebari este ca trebuie sa fie folosite toate mijloacele disponibile pentru a echilibra si a sustine un sistem imunitar puternic. Acest lucru este valabil chiar si pentru cei care se vaccineaza antigripal, pentru ca asa cum spuneam, acest vaccin nu confera imunitate decat, de anul acesta, pentru 4 tulpini de virus gripal. Acest concept, al stimularii imunitatii in general, pe care il recomandam in cadrul clinicii noastre de mult timp, a fost luat in calcul in contextul pandemiei si de medicina alopata. Au fost anumite voci care au recomandat vaccinarea BCG ca un mijloc de profilaxie impotriva Covid19. S-a plecat de la studii care ar arata ca acest vaccin BCG are efecte de stimulare imunitara nespecifica impotriva diverselor infectii respiratorii.

Acest lucru se poate obtine evident prin metode mai putin agresive pentru organism. Medicina complementara sau alternativa dispune de o gama variata de terapii prin care se poate echilibra sistemul imunitar. Ce inseamna aceasta? Sigur ca nu inseamna o protectie specifica, pentru un anumit virus, nu inseamna ca luand o anumita planta sau un anumit remediu homeopat organismul produce anticorpi specifici care vor bloca infectarea organismului cu acel virus. Dar se produce un alt fenomen, care este poate chiar mai benefic. Prin intarirea sistemului imunitar, chiar daca se ajunge la infectarea cu un anumit microb, pacientul va trece printr-o forma usoara de boala, care se va vindeca fara sechele. In bolile infectioase fie ca sunt parazitare, bacteriene sau virale, gravitatea bolii depinde de incarcatura, de cantitatea de microbi din organism. Cu cat aceasta este mai mare si mai extinsa cu atat forma bolii este mai severa. Aici intervine diferenta dintre un sistem imun puternic, echilibrat si unul slabit, dezechilibrat. Chiar daca virusul patrunde in organism sistemul imun poate limita multiplicarea acestuia si cei infectati pot depasi aceasta situatie fara a avea simptomele bolii- cazul pacientilor asimptomatici. Acest fenomen se intampla si in cazul infectiei cu Covid19, cu cat multiplicarea virala este mai mica cu atat boala va fi mai usoara sau chiar fara manifestari, cu cat incarcatura virala este mai mare cu atat boala este mai grava si afecteaza mai multe organe.

Alimentatia si stilul se viata sanatos , miscarea in aer liber, au ca rezultat o stare buna de sanatate a sistemului imun. O alimentatie bazata pe multe legume si fructe proaspete, isi aduce aportul prin continutul bogat in antioxidanti. Principalii antioxidanti naturali sunt reprezentati de vitamine (C, E, beta caroten), enzime (superoxid dismutaza, peroxidaza), oligoelemente (Zn, Se).

Consumul zilnic de sucuri prospete din: sfecla rosie, morcov, patrunjel, mar, telina, portocale, grapefruit este de ajutor. Tot in aceasta perioada putem sa facem o cura cu struguri, in special struguri negri, Acestia contin o serie de antioxidanti de mare valoare, care intervin chiar si in incetinirea proceselor de imbatranire celulara. Fructele de padure al caror sezon este in aceasta perioada a anului sunt de asemenea folositoare pentru intretinerea sistemului imunitar. Dintre acestea merita mentionate in mod special coacazele negre si afinele, din care se extrag chiar anumite principii active cu efecte imunomodulatoare puternice.

Alimentatia bogata in grasimi, alimentele conservate, mezelurile, alimentele tip fast food asigura un aport sarac de antioxidanti, ceea ce favorizeaza cresterea radicalilor liberi din organism, o intoxicare treptata, care sensibilizeaza organismul si ii blocheaza incetul cu incetul functiile vitale.

Exista o serie de produse din plante care au efecte imunostimulatoare si imunomodulatoare eficiente: echinaceea, astagalus, ghimbir, ulei de chimen negru, extract de ardei iute, gheara matei, cimbrisor, salvie, urzica, lemn dulce , care pot trata cu succes infectiile respiratorii

Produsele stupului : propolis, laptisor de matca, miere, pastura, administrate preventiv intaresc imunitatea organismului si impiedica aparitia infectiilor respiratorii si ale bolilor specifice sezonului rece.

Cele mai importante remedii homeopate utilizate pentru prevenirea si cura virozelor respiratorii sunt: Aconitum- acesta poate fi folosit la cei care se imbolnavesc dupa ce au stat in current sau frig. Este eficient in primele momente de boala , cand apare inflamatia mucoaselor. Euphatorium este indicat in formele de boala care merg cu stare generala alterata, febra mare, dureri musculare, stare de rau generala. Gelsemium este indicat la pacientii care se simt foarte obositi, au tendinta sa stea in pat, fac doar subfebrilitati sau febra mica. Mercurius solubilis este indicat in formele care evolueaza cu rinofaringita, la pacientii care au secretii verzui si care sunt sensibili si la cald si la rece. Hepar sulphur este indicat in cazurile de rinofaringita sau otita care evolueaza cu secretii abundente, de culoare galbena, la pacientii care sunt foarte sensibili la frig. Arsenicum album este indicat in formele care evolueaza si cu manifestari digestive, cu greata, varsaturi sau chiar cu diaree si care se asociaza cu febra mare , chiar cu frisoane. Belladona este un remediu indicat in formele care evolueaza cu febra mare, la care se asociaza dureri de cap, senzatia de uscaciune a mucoaselor, intoleranta la caldura.

In cadrul clinicii am dezvoltat pe parcursul anilor o serie de combinatii de plante pe care le recomandam pacientilor. Pentru intarirea si echilibrarea sistemului imun recomandam pacientilor o reteta magistrala cu mai multe componente, cele mai importante fiind Artemisia annua, prunela, rhodiola si un complex de oligoelemente si minerale din struguri negri- Imuno8.

Nu in ultimul rand, subliniez importanta masurilor de preventie recomandate de toti specialistii: masca de protectie, evitarea aglomeratiei, regulile stricte de igiena, spalarea frecventa a mainilor si folosirea dezinfectantilor.

Folosesc Imuno8 de aproape 3 ani de zi. Inițial l-am comandat pentru prietenul meu, aflat în insuficienta renala severa care l-a luat într adevăr și în combinație cu alte produse homeopate recomandate de dl dr Simu. Modificarea în bine a analizelor a apărut într un timp relativ scurt având în vederea vechimea afecțiunii, fapt care mi a dat încredere și consultându l pe dl dr Rareș Simu, începând din acest am luat și eu Imuno8 pentru creșterea imunității având în vedere extinderea rapida a virusului Covid 19.Rezultatul este ca nu am contactat nici măcar o răceală, nici eu și nici membrii familiei mele, care au începu sa l ia de asemenea pentru creșterea imunității. M am hotărât sa scriu aceste rânduri, având în vedere creșterea numărului de persoane infectate cu noul coronavirus și din dorința ca tot mai mulți sa se poată ajuta apelând la acest produs ca forma de profilaxie, evitând în modul acesta complicațiile, îmbolnăvirile și uneori chiar decesul lor sau al persoanelor dragi. va doresc sănătate maxima, cu imunitate crescuta! Florentina, 50 ani, Ploiești.

Iau Imuno8 din iulie 2019.

Ma simt mult mai bine de cand am inceput acest tratament. Sufăr de tiroida si am facut o depresie asociată, tulburări de memorie, oboseala, cu fierea aveam probleme.

Acum mă simt mult mai bine, nu mai sunt depresivă, luam tratament pentru memorie si l-am redus la jumătate, mi s-a reglat metabolismul, nu mai imi cade părul, pielea a căpătat un aspect mult mai placut, am mai multa energie.

Oncescu-76 ani, Bucuresti

De frica virusilor, mama mi-a dat Imuno8. Pana acum totul este foarte bine, il iau de jumatate de an si nu am racit.” Calin 18 ani

Calatoresc mult cu transportul in comun si raceam deseori mai ales in perioada toamna-iarna. Stresul si medicamentele s-au regasit in analiza transaminazelor asa ca am cautat o solutie. Imuno8 a fost de ajutor, in primele luni, chiar daca simteam ca am luat o raceala, starea neplacuta trecea intr-o zi fara medicamentele specifice (paracetamol).” Gabriel 46 de ani

Am o boala autoimuna si trebuie sa limitez cat de mult consumul de nurofen sau paracetamol. Ca sa ma feresc de raceli domnul doctor Rares Simu mi-a recomandat Imuno8 si a functionat foarte bine. Il iau de mai bine de un an si starea mea de sanatate s-a imbunatatit considerabil. Acum il iau si pentru familia mea pentru a le intari imunitatea.” Diana 48 de ani