Esofagita de reflux – Raspuns oferit de dl Rares Simu , specialist in Imunologie clinica si alergologie, pentru ALEXANDRINA: – Constanța, F. AS nr. 1625 „Sufăr de esofagită de reflux”
Esofagita este o inflamație a mucoasei esofagului, manifestată prin dificultăți la înghițire și durere retrosternală. Cauzele esofagitei sunt multiple – refluxul lichidului din stomac în esofag, infecții, alergii alimentare, anumite medicamente. Manifestările esofagitei sunt legate de ingerarea dificilă a alimentelor solide și chiar lichide (în faze mai avansate), durere la înghițire, durere retrosternală, fie în timpul meselor, fie după masă, arsuri în capul pieptului, regurgitații, scădere în greutate prin tulburări de alimentație, la sugar și copilul mic, prin stagnarea creșterii. Există mai multe tipuri de esofagită, în funcție de factorii care o produc. Esofagita de reflux apare atunci când există o refluare a sucului gastric acid din stomac în esofag. Mecanismele implicate țin fie de o slăbire a musculaturii de la nivelul orificiului dintre esofag și stomac, fie de un exces de suc gastric, fie de o herniere a stomacului la nivelul diafragmului – mușchiul care separă abdomenul de torace. Esofagita eozinofilică apare ca o reacție inflamatorie alergică la anumite alimente. Ca urmare a procesului alergic, se acumulează la nivelul peretelui esofagian eozinofile, celule care favorizează inflamația la acest nivel. Principalele alimente incriminate în esofagita eozinofilică sunt produsele lactate – în special cele de vacă, ouăle, glutenul, peștele și fructele de mare, soia. Esofagita infecțioasă este produsă de microorganisme– viruși, bacterii, fungi. Cele mai frecvente infecții sunt cele cu candida și virusul herpetic. În general, esofagita infecțioasă apare la persoanele care au imunitatea scăzută, fie în contextul anumitor boli – SIDA, diabet zaharat, cancer, fie la persoanele care fac tratamente cu antibiotice sau imunosupresoare. Esofagita medicamentoasă este indusă de consumul cronic al anumitor medicamente – antiinflamatoare nesteroidiene, corticosteroizi, antibiotice, bifosfonați.
În esofagită, sunt o serie de factori care favorizează declanșarea sau care întrețin boala. În cazul esofagitei de reflux, poziția culcat imediat după masă sau servirea mesei chiar înainte de culcare, obezitatea, fumatul, consumul de alcool și cofeina în exces, alimentația picantă, grăsimile animale sunt printre principalii factori implicați. În esofagita eozinofilică terenul genetic cu predispoziție spre alergii este principalul factor implicat. În acest tip de esofagită, de multe ori, apar și alergii respiratorii sau dermatita atopică. În esofagita medicamentoasă sunt implicați factori care țin de administrarea medicamentelor – administrarea cu puțină sau chiar fără apă, administrarea în poziția culcat, administrarea comprimatelor cu dimensiuni mari.
Diagnosticul în esofagită se face pe baza manifestărilor clinice și prin investigații paraclinice. Metoda cea mai bună de diagnostic este endoscopia digestivă superioară, prin care se poate vizualiza mucoasa esofagului și, de asemenea, se pot preleva biopsii pentru un diagnostic exact. O altă metodă de diagnosticare este efectuarea unei radiografii, după administrarea unei substanțe radioopace – tranzit baritat. Prin această metodă se poate aprecia starea esofagului și se poate aprecia și motilitatea acestuia.
Pentru un tratament corect este nevoie să se stabilească, în primul rând, cu ce tip de esofagită se confruntă pacientul, tratamentele fiind diferite, în funcție de cauze. În esofagita de reflux se administrează medicamente care inhibă secreția de acid clorhidric din stomac și care facilitează motilitatea normală a esofagului. În plus, se recomandă și schimbarea obiceiurilor alimentare care favorizează refluxul. În esofagita eozinofilică se recomandă eliminarea alimentelor care declanșează alergia și medicamente antialergice – antihistaminice și corticosteroizi. În esofagita infecțioasă se recomandă tratamente antivirale, antibiotice sau antifungice, în funcție de microbul implicat.
În cazul dvs., vă recomand în primul rând să efectuați investigații pentru a stabili mai exact cu ce tip de esofagită vă confruntați, pentru a beneficia de un tratament foarte precis. Pentru aceasta sunt necesare analize pentru alergii și intoleranțe alimentare, endoscopie digestivă superioară. Până atunci, vă recomand să faceți o cură cu următoarele gemoterapice cu efect antiinflamator pe mucoasa esofagiană – extract de muguri de smochin, extract de muguri de arin-negru, extract de mlădițe de lemn-câinesc, extract din mlădițe de afin. O combinație de remedii homeopate, foarte eficientă în esofagită, este – Arsenicum album d6, din care luați 1 doză, de 3 ori pe zi, Iris versicolor ch30, din care luați 1 doză, de 2 ori pe zi. De asemenea, un preparat foarte bun antiinflamator pentru mucoasa digestivă este extractul liofilizat din sevă de mesteacăn, pe care îl găsiți la Centrul de Viață și Sănătate „Armonia”, din care luați 1– 2 capsule pe zi. Nu în ultimul rând, trebuie să schimbați și obiceiurile alimentare și stilul de viață, dacă este cazul. Trebuie să renunțați la fumat, la alcool, la grăsimile animale, să aveți 3 mese regulate pe zi, să nu vă culcați imediat după masă, să faceți exerciții fizice și să eliminați eventuale situații de stres sau stări conflictuale.
Dr Rares Simu – Medic specialist in Imnunologie clinica si Alergologie
Bucuresti -Centrul de Sanatate si Viata Armonia, str Cauzasi, nr 34, ap 1 , parter
Cluj Napoca – Clinica Terramed , str Buna ziua, nr 12