Colecistita
Articol realizat de dr Rares Simu – Medic specialist in Imunologie clinica si Alergologie
Ce este colecistita?
Reprezintă inflamaţia acută a veziculei biliare ce are ca şi cauză principală prezenţa în colecist a unor conglomerate de colesterol şi săruri biliare numite calculi veziculari (pietre la fiere). Calculii veziculari pot provoca mici leziuni pe peretele colecistului, care se poate inflama.
Principalele cauze ale colecistitei
Cauza cea mai frecventă de colecistită este calculul biliar (piatra), care blochează canalul cistic, adică tubul prin care se varsă bila din vezicula biliară. Aceasta duce la iritarea şi inflamarea veziculei biliare. De asemenea, infecţia sau traumatizarea veziculei, ca şi în cazul unui accident de maşina, pot cauza colecistita. Au mai fost constatate şi alte cauze ale acestei boli, precum: infecţia cauzată de o enterobacterie, anomaliile căilor biliare, cancerul veziculei biliare sau al căilor biliare, poliarterita noduroasă, virusul HIV, traumatismele, septicemia.
Simptome și semne
- Durerea foarte intensă în partea dreaptă superioară a abdomenului;
- Balonarea;
- Constipaţia sau diareea;
- Greaţa şi vărsăturile;
- Lipsa poftei de mâncare;
- Gustul amar persistent;
- Febra
Tratament
În primul rând, repausul este obligatoriu, asociat cu aplicarea de comprese cu gheaţă pe abdomen. În unele cazuri de colecistită, tratamentul poate fi doar medicamentos pentru dizolvarea calculilor biliari. Analgezicele utilizate sunt, în principal, cele antispastice, iar antibioticele trebuie prescrise, medicul fiind cel care va indica antibioticul potrivit. În unele cazuri se recomandă evitarea alimentaţiei solide pentru a nu solicita tractul digestiv, administrându-se intravenos lichide, antibiotice şi medicamente de calmare a durerii.
Tratamentul chirurgical este necesar în caz de complicaţii, când tratamentul medicamentos nu a dat rezultate, iar atunci se recurge la operaţia de îndepărtare a veziculei biliare, dar, de obicei, medicii ar trebui să încerce să reducă inflamaţia şi iritaţia veziculei înainte de a o îndepărta.
Un mod naturist de a combate colecistita este golirea regulată şi totală a veziculei biliare, prin consumul intens de lichide, precum ceaiul din diverse plante recomandate de medic. Între mese este bine să se bea două pahare de ceai cald, ajungând ca, în total, pe zi, să se consume un litru de ceai, în afară de lichidele permise, precum: laptele, supele, compotul şi apa. Lichidele sunt necesare pentru spălarea căilor biliare inflamate prin mărirea cantităţii de bilă eliminată de ficat.
Dr Rares Simu ofera consultatii si tratamente la Centrul de Sanatate si Viata Armonia din Bucuresti