Pancreatita cronica
Articol redactat de Dr Rares Simu – Specialist in Imunologie clinica si Alergologie
Ce este pancreatita cronică?
Pancreatita cronică reprezintă inflamaţia prelungită a pancreasului, care conduce la deteriorarea ireversibilă a structurii şi funcţiilor pancreatice din cauza modificării țesutului glandular al pancreasului și cicatrizarea (fibroza) acestuia, determinând alterarea secreției enzimelor pancreatice și a hormonilor.
Principalele cauze ale pancreatitei cronice
Alcoolul este cel mai frecvent factor răspunzător de majoritatea cazurilor de pancreatită cronică. Riscul de a dezvolta pancreatita cronică este direct proporțional cu volumul de alcool consumat și tipul acestuia.
De asemenea, un rol important în determinarea pancreatitei cronice îl are dieta bogată în proteine și grăsimi care deseori este asociată consumului excesiv de alcool. Totodată, riscul de pancreatită cronică este crescut la pacienții fumători.
Alte cauze mai puțin frecvente ale pancreatitei cronice sunt reprezentate de:
malnutriția pe o perioadă lungă de timp, hiperparatiroidismul, factorii ereditari, traumatismele abdominale sau dorsale etc.
Simptome și semne
- Durerea abdominală foarte intensă care iradiază către spate;
- Scăderea în greutate;
- Slăbiciunea fizică;
- Creșterea glicemiei până la declanșarea diabetului zaharat;
- Icterul (îngălbenirea pielii și a albului ochilor).
Tratament
În timpul crizei de durere, pacienţii trebuie neapărat să evite ingestia de alcool. De asemenea, este necesară evitarea tuturor alimentelor şi administrarea de lichide numai intravenos deoarece aceste măsuri pun pancreasul şi intestinul în repaus, ceea ce ameliorează durerea resimțită de pacient. În plus, uneori este necesară administrarea de analgezice pentru ameliorarea durerii.
Ulterior, se adoptă consumul a patru sau cinci mese pe zi, cu alimente sărace în grăsimi şi proteine, dar bogate în carbohidraţi, care poate reduce frecvenţa şi intensitatea acutizărilor bolii.
La pacienţii care nu mai produc cantităţi adecvate de enzime digestive, se impune administrarea la fiecare masă de tablete sau capsule cu enzime pancreatice care fac ca materiile fecale să fie normale şi să crească capacitatea organismului de absorbţie a principiilor alimentare, însă aceste complicaţii sunt rareori eliminate în totalitate. Dacă este necesar, se pot administra împreună cu enzimele pancreatice antiacide în formă lichidă, adică medicamente care reduc sau sau împiedică producţia gastrică de acid. Cu un astfel de tratament, pacienţii cresc în greutate, au mai puţine scaune pe zi, în materiile fecale nu mai există grăsime, iar starea generală se ameliorează.
Dacă aceste măsuri nu sunt eficiente, pacientul trebuie să îşi reducă consumul de lipide. De asemenea, este necesară administrarea de suplimente de vitamine liposolubile (A, D, E şi K).
În cazul declanșării diabetului produs de pancreatita cronică, nu se recomandă să se folosească medicamente antidiabetice orale. În general, este necesară administrarea de insulină, însă aceasta poate produce probleme. Excesul de insulină produce scăderea prea accentuată a concentraţiei glucozei în sânge şi poate provoca coma hipoglicemică.
Dr Rares Simu ofera consultatii si tratamente pentru Pancreatita cronica