„Terapiile orientale ne învață un lucru fundamental: cum să ne adaptăm la mediu și să prevenim bolile”
Articol preluat din Formula As, nr 1389, realizat de Florentin Popa
Dr Cristina Pavel – medic specialist medicină de familie, cu specializare în api-fito-aromaterapie, acupunctură și homeopatie –
– Sunteți medic specializat în terapii alternative: ayurveda, medicină tradițională chineză, fitoterapie. Ce ne învață aceste științe străvechi despre afecțiunile specifice toamnei?
– Din punct de vedere al medicinei tradiționale chineze, perioada pe care o traversăm corespunde elementelor Pământ și Metal. Cele două elemente au drept corespondent în corpul nostru o parte din organele digestive (stomacul, splina, pancreasul, intestinul gros) și plămânii. Nu întâmplător aceste organe pot avea de suferit în această perioadă, mai ales la persoanele care deja au probleme. Tot toamna se pot reactiva ulcerele gastro-duodenale, dar și toxiinfecțiile alimentare, inflamațiile digestive ori tulburările legate de digestia și asimilarea alimentelor.
Din punct de vedere al medicinei tradiționale indiene, știm că toamna pot să apară boli cauzate de creșterea frigului și a uscăciunii. Astfel, se pot exacerba unele tulburări circulatorii (fie venoase – dacă este încă prea cald, fie arteriale – dacă se face frig). Arteritele, sindromul Raynaud sau bolile caracterizate de uscăciune (cum ar fi sindromul Sjogren, psoriazisul etc.) pot cunoaște și ele agravări. Medicina indiană Ayurveda consideră că în acest sezon se pot manifesta și bolile cauzate de acumularea de căldură din perioada verii – spre exemplu, s-ar putea exacerba manifestările inflamatorii ciclice ale unor boli autoimune (agravări ale lupusului eritematos sistemic, pusee de scleroză multiplă etc.), dacă există un cumul de factori care să ducă la așa ceva.
– Adepți, prin tradiție, ai tratamentelor cu plante și preparate din plante, mulți români privesc cu suspiciune terapiile orientale, care li se par mai degrabă exotice. De ce ar trebui să credem în ele?
– În primul rând, pentru că aceste informații sunt mult mai vechi decât cunoștințele medicale actuale (mii de ani înainte de Hristos) și pentru că ele ne oferă un model extrem de simplu (și, în același timp, universal valabil!) de a ne păstra sănătatea și de a ne însănătoși rapid, când tratăm boala de la primele simptome. Știm cu toții că în China antică, prevenția era pe primul loc, iar medici buni erau considerați cei care ajutau oamenii să nu se îmbolnăvească. Acest tip de abordare face posibil succesul terapiilor alternative orientale. Dacă ținem cont de sensibilitățile moștenite sau dobândite ale fiecărei persoane și de variabilitatea condițiilor de mediu, putem adapta un regim de viață, o dietă sau o schemă de suplimente alimentare pentru fiecare om în parte, astfel încât să îl ferim de îmbolnăviri.
– Concret, ce putem face toamna pentru a ne păstra sănătatea?
– Toamna este anotimpul roadelor bogate, în care găsim din abundență verdețuri, fructe și legume proaspete, toamna e sezonul ideal în care putem face cure de crudități sau cure cu sucuri vegetale. Așadar, pledez în primul rând pentru o alimentație cât mai crudă, pentru cei care nu au probleme digestive.
* O cură exclusivă de mere sau de struguri, sau cu suc proaspăt stors din aceste fructe, timp de 1 până la 7-10 zile, poate fi o excelentă modalitate de detoxifiere, de reglare a greutății corporale și de „reîncărcare a bateriilor” (pentru cei care nu au hiperaciditate gastrică, deficit de enzime digestive, diabet zaharat sau colon iritabil!). Pentru diabetici, în schimb, recomand ca acest gen de cure să fie făcute doar la indicația și sub supravegherea unui medic specialist, astfel încât să nu existe probleme în realizarea ei.
* Consumul (cel puțin o dată pe zi!) a unor salate din legume de sezon: morcov, țelină, ardei, castraveți, pătrunjel, porumb, ciuperci etc., cu adaos de ulei de floarea-soarelui sau de măsline presate la rece. La aceste salate se pot pune și condimente: usturoi, chimen, coriandru, rozmarin, tarhon etc. Ele se pot consuma fie înainte de masă, fie ca antreuri sau ca fel principal. Între mese se pot consuma salate din fructe de sezon (mere, pere, prune, struguri, gutui). La micul dejun sau la gustarea de la ora 10 putem combina fructele cu fulgi de cereale și miere de albine, pentru o gustare energizantă. Prunele sunt echivalentul curmalelor și smochinelor, sunt dulciurile noastre naturale, pe care le putem folosi în orice combinații, pentru a evita consumul de zahăr rafinat. La rândul lor, fructele de pădure (cătină, măceșe, păducel, afine, mure, porumbe etc.) sunt surse bogate în vitamina C și minerale, de care este cel mai bine să profităm cât timp le avem în stare proaspătă. De asemenea, recomand alunele de pădure și castanele, care au un conținut proteinic foarte bogat!
* Este sezonul porumbului și al dovleacului, alimente echilibrate și bogate în calorii, fără a fi excesiv de dulci. Tot toamna recoltăm și mătasea de porumb – un binecunoscut diuretic natural, recomandat celor care rețin apa în organism.
Să nu uităm de clasicele remedii antiinfecțioase – ceapa și usturoiul – pe care trebuie să le consumăm în cantități sporite – fie ca atare, fie sub formă de extracte (tinctură sau capsule de usturoi)!
– Ce remediu putem folosi preventiv, pentru a ne proteja de bolile care apar în sezonul rece?
– Dintre remediile recomandate pentru prevenirea îmbolnăvirilor de sezon, aș pune pe primul loc imunostimulatoarele și remediile încălzitoare. Dintre cele mai cunoscute plante cu proprietăți de protecție împotriva îmbolnăvirilor din sezonul rece aș enumera câteva: mugurii de plop, cătina, măceșele, echinacea, lemnul-dulce, coacăzul negru, plămânărica, lichenul de piatră, cimbrișorul, cimbrul, iarba-mare, salvia, ciuboțica-cucului, pătlagina, ghimbirul, iar dintre cele exotice grindelia (Grindelia robusta), vidanga (Embelia ribes) și neemul (Azadirachta indica).
Dintre produsele apicole, cele mai indicate pentru prevenirea și tratarea virozelor sunt propolisul, lăptișorul de matcă, polenul, păstura și veninul de albine. Extractele de propolis, fie sub formă de tinctură, fie apoase sau uleioase, sunt importante atât pentru prevenirea îmbolnăvirilor, cât și pentru tratarea diferitor afecțiuni ce apar cu precădere în sezonul rece. Consumul de polen crud (poliflor, de păducel, de trandafir sălbatic, de scai vânăt sau alte varietăți), înainte sau după micul dejun, simplu sau amestecat cu miere ori suc de fructe, ne ajută să fim în formă, indiferent dacă avem o activitate fizică susținută sau stăm mult la calculator. Alternativa la polen, pentru cei care au sensibilitate digestivă, o reprezintă păstura, în doze de 1-3 lingurițe pe zi. Avantajul păsturii este că nu necesită păstrare la frigider, astfel că o putem lua cu noi oriunde, iar când ni se face foame sau frig, putem lua câte o doză, pentru protecție. Cremele cu venin de albine (Apireven) pot fi aplicate pe zona lombară, prin masaj ușor, având rol de încălzire, decontractare musculară și relaxare.
– Farmaciile românești sunt pline de remedii din plante, de fabricație autohtonă, în care avem deplină încredere. Ce ne recomandați ca prevenție pentru sezonul rece?
– Uleiurile volatile sunt remedii salvatoare încă de la primele semne de răceală. Uleiul esențial de camfor – în uzul extern (frecție) sau uleiul de cimbru, scorțișoară și cuișoare – în uzul intern, se recomandă atât în infecțiile virale, cât și în infecțiile bacteriene. Gemoderivatele pot ajuta și ele în această perioadă de tranziție, în care vremea se răcește treptat. Persoanele care suferă de frig pot folosi extractul din muguri de coacăz negru – câte o linguriță, de două ori pe zi. Dacă răceala a coborât spre plămâni, se recomandă extractul din muguri de alun – o linguriță dimineața și extractul din muguri de călin – o linguriță seara, timp de două săptămâni, alături de alte remedii antiinfecțioase.
Alte exemple de produse naturale utile în această perioadă sunt extractele de echinacea (simple sau combinate cu vitamina C ori propolis), extractele de negrilică (sau diferite combinații de ulei de negrilică, cum ar fi uleiul Epigenic Pro, care conține extract uleios de propolis, ulei de tămâie și ulei de negrilică).
Capsulele Biomicin sau Biomicin forte (conțin uleiuri volatile), în doze de 3 capsule pe zi, după mese, timp de 5-10 zile, ne ajută în caz de infecții ORL sau respiratorii. Pentru problemele faringiene recomand tabletele Septoprop (4-5 tablete pe zi – se lasă să se topească în gură) sau Propol 2 (cu extract de propolis și miere), dar și spray-ul faringian Propol gemma.
– La final, aveți un mesaj pentru cititorii noștri?
– Oameni dragi, nu uitați să vă bucurați de bogăția culorilor toamnei, care încântă sufletul! Japonezii au făcut din plimbările în pădure o terapie de relaxare. Putem să învățăm de la ei să ne „reîncărcăm bateriile”, mergând în natură, în parcuri sau în afara orașelor, pentru a ne regăsi liniștea și bucuria! Nu uitați să ascultați cu atenție sunetele naturii, foșnetul frunzelor, ciripitul păsărilor, apele curgătoare. Chiar dacă nu ne dăm seama, aceste sunete ne hrănesc atât creierul, cât și inima, într-un mod nebănuit! Să vă fie toamna frumoasă și lipsită de griji!
D-na dr. CRISTINA PAVEL poate fi contactată la Centrul de Sănătate și Viață „Armonia” din Str. Italiană nr. 13, sector 2, București, tel. 0314.37.96.29, 0736/49.40.97, 0766/29.84.58