Greturi si varsaturi acute

 Recomandari oferite de catre dr Rares Simu – specialist in Imunologie clinica si Alergologie

Greţurile şi vărsăturile acute au un caracter ocazional, neîntinzându-se pe perioade mari de timp.

Cel mai adesea apar în inflamaţii sau infecţii ale tubului digestiv – gastroenterocolite acute. Pot să fie produse de anumite virusuri care produc şi infecţii respiratorii (aşa-numitele răceli). În acest caz se însoţesc de dureri abdominale, dureri musculare, dureri de cap, tulburări de tranzit intestinal – diaree. Atunci când cauza este o bacterie, evoluţia este mai gravă cu alterarea stării generale, diaree şi chiar febră. Aceste cazuri necesită internare şi supraveghere medicală.


Hepatitele acute virale pot să debuteze cu greţuri şi vărsături, însoţite de scăderea apetitului, la care se adaugă ulterior alte semne de hepatită: icter (colorarea în galben a pielii şi ochilor), urină închisă la culoare, stare de oboseală marcată.


Altă cauză de vărsături acute o reprezintă intoxicaţiile cu anumite substanţe chimice sau cu ciuperci. De obicei, în aceste cazuri apar şi alte simptome (alterarea stării generale, ameţeli, dureri de cap, febră) şi sunt prezente la mai mulţi membri ai unei familii sau la persoane care au fost împreună în anumite circumstanţe. Necesită intervenţie medicală de urgenţă.


Supradozajul unor medicamente,  se poate manifesta prin greţuri şi vărsături.


Toate cazurile de afecţiuni abdominale acute (ulcer perforat, apendicita, ocluzia intestinală, pancreatita acută, colecistita acută), care necesită intervenţie chirurgicală de urgenţă, pot să debuteze cu greţuri şi vărsături, fiind urmate apoi de apariţia durerii abdominale acute.


Colicile, atât cele biliare, cât şi cele renale, se manifestă frecvent prin greţuri şi vărsături. Aceste simptome pot să apară şi datorită unor afecţiuni extradigestive. Astfel, o situaţie foarte periculoasă pentru viaţă, infarctul poate debuta în acest mod. Bolile sistemului nervos central au printre simptome tocmai aceste manifestări. Aici se includ şi anumite tulburări ale organelor responsabile cu echilibrul corpului, care suferă o tulburare de adaptare la mersul cu maşina, sau cu vaporul şi astfel apare răul de mişcare. După traumatisme craniene se manifestă astfel de simptome, aceasta reprezentând un semn grav, care arată că în interiorul capului se produce un hematom care comprimă creierul şi duce la creşterea presiunii intracraniene. O altă boală gravă a sistemului nervos- meningita – începe de multe ori cu greţuri şi vărsături, urmate apoi de dureri de cap, disconfort la lumină, contractura muşchilor cefei.

Dr Rares Simu – specialist in Imunologie clinica si Alergologie ofera consultatii pentru evaluarea si tratamentul pacientilor cu afectiuni digestive