Dermatita atopica
Răspuns pentru ION – Dej, F. AS nr. 1468: „Am dermatită atopică și fața îmi «arde» încontinuu”
Dr. RAREȘ SIMU – Centrul de Sănătate şi Viaţă „Armonia”, Bucureşti și Cluj-Napoca, tel. 0766/29.84.58
Dermatita atopică, numită „eczemă”, în termeni uzuali, este o afecțiune inflamatorie cronică a pielii. Cauzele acestei afecțiuni sunt multiple. Printre cele mai importante se numără factorii genetici, dereglările imunologice, dereglările din mecanismul de barieră de protecție de la suprafața pielii, dar și factorii de mediu. Aceste modificări favorizează deshidratarea pielii, care devine mai uscată, și astfel este mai sensibilă la agresiunea factorilor externi – microbi, alergeni, iritanți chimici. Dacă boala debutează la o persoană adultă, după vârsta de 18 ani, de obicei evoluția este nefavorabilă, cu riscuri mari să persiste timp îndelungat. Se apreciează că între 1 și 3% dintre adulți sunt afectați de această problemă. Dermatita atopică nu este o boala alergică, însă reacțiile alergice pot avea un rol important în declanșarea și agravarea bolii. Factorii cel mai frecvent implicați în apariția dermatitei atopice sunt: alimentele (lactate, ouă, grâu, soia, pește), pneumalergenii (praf de casă, acarieni, mucegai, păr de câine sau de pisică), bacteriile – coloniile de stafilococ de pe piele, substanțele chimice din produsele de curățenie sau igienă personală (săpun, gel de duș, parfumuri, deodorante, detergenți, dezinfectanți etc.) sau contactul cu diverse alte substanțe chimice.
În cazul dvs. vă sfătuiesc să luați următoarele măsuri:
– Efectuați analize prin care pot fi identificate alimentele implicate în agravarea dermatitei, deoarece alimentele pot influența evoluția dermatitei atopice atât prin reacții alergice imediate, cât și prin reacții întârziate – care apar la câteva zile după consumul unui aliment.
– Pielea trebuie hidratată de cel puțin două ori pe zi, folosind o cremă hidratantă și emolientă, care se potrivește cel mai bine cu tenul dvs.
-l Urmați o cură imunomodulatoare, cu următoarele plante medicinale cu efecte deosebite: trei-frați-pătați, urzică, salvie, soc, coacăz-negru, plop-negru.
– Urmați o cură de detoxifiere, cu următoarele 2 plante: 3 luni aloe, 3 luni Noni, până la remisia completă a bolii.
– Puteți încerca de asemenea o cură scurtă cu extract din rădăcină de lemn-dulce, cu efecte antiinflamatoare și efecte protective direct asupra pielii. Se poate folosi atât în administrare topic-locală, cât și pe cale internă, mai ales în perioadele de acutizare ale bolii, dar este contraindicată dacă suferiți de hipertensiune arterială sau retenție de apă.
– Acizii grași esențiali de tip Omega 3 au efecte foarte bune, atât antiinflamatorii, cât și de protecție a pielii, și puteți să-i utilizați în aplicații locale – uleiul de cocos, uleiul de floarea-soarelui, uleiul de măsline, cât și intern: uleiul de pește (somon, cod).
Dermatita atopica poate fi tratata cu succes in Centrul de Sanatate si Viata Armonia , Bucuresti, str Cauzasi, nr 34, ap 1, parter