Dermatita atopica

Dermatita atopica

Răspuns pentru ION – Dej, F. AS nr. 1468: „Am dermatită atopică și fața îmi «arde» încontinuu”

Dr. RAREȘ SIMU – Centrul de Sănătate şi Viaţă „Armonia”, Bucureşti și Cluj-Napoca, tel. 0766/29.84.58

Dermatita atopică, numită „eczemă”, în ter­meni uzuali, este o afecțiune infla­matorie cronică a pielii. Cauzele acestei afec­țiuni sunt multiple. Prin­tre cele mai importante se nu­mără factorii gene­tici, dereglările imunologice, dere­glă­rile din me­canismul de barieră de protecție de la suprafața pielii, dar și factorii de mediu. Aceste modificări favo­ri­zează deshidratarea pielii, care devine mai us­cată, și astfel este mai sensibilă la agre­siunea factorilor externi – microbi, alergeni, iritanți chimici. Dacă boala debutează la o persoană adultă, după vârsta de 18 ani, de obicei evoluția este nefavorabilă, cu riscuri mari să persiste timp înde­lun­gat. Se apreciează că între 1 și 3% dintre adulți sunt afectați de această pro­blemă. Derma­tita atopică nu este o boala alergică, însă reac­țiile alergice pot avea un rol important în declanșarea și agravarea bolii. Factorii cel mai frecvent im­plicați în apa­riția dermatitei atopice sunt: alimentele (lac­tate, ouă, grâu, soia, pește), pneumalergenii (praf de casă, acarieni, muce­gai, păr de câine sau de pisică), bacteriile – coloniile de stafi­lococ de pe piele, substanțele chimice din produsele de cu­rățenie sau igienă personală (săpun, gel de duș, parfumuri, deo­dorante, detergenți, dezin­fectanți etc.) sau contac­tul cu diverse alte substanțe chimice.

În cazul dvs. vă sfătuiesc să luați următoarele măsuri:

– Efectuați analize prin care pot fi identificate alimentele implicate în agravarea dermatitei, deoarece alimentele pot influența evoluția derma­titei atopice atât prin reacții alergice imediate, cât și prin reacții întârziate – care apar la câteva zile după consumul unui aliment.

– Pielea trebuie hidratată de cel puțin două ori pe zi, folosind o cremă hidratantă și emolientă, care se potrivește cel mai bine cu tenul dvs.

-l Urmați o cură imunomodulatoare, cu urmă­toarele plante medicinale cu efecte deosebite: trei-frați-pătați, urzică, salvie, soc, coacăz-negru, plop-negru.

– Urmați o cură de detoxifiere, cu următoarele 2 plante: 3 luni aloe, 3 luni Noni, până la remisia completă a bolii.

– Puteți încerca de asemenea o cură scurtă cu extract din rădăcină de lemn-dulce, cu efecte antiinflamatoare și efecte protective direct asupra pielii. Se poate folosi atât în administrare topic-locală, cât și pe cale internă, mai ales în perioadele de acutizare ale bolii, dar este con­traindicată dacă suferiți de hipertensiune arterială sau retenție de apă.

– Acizii grași esențiali de tip Omega 3 au efecte foarte bune, atât antiinflamatorii, cât și de protecție a pielii, și puteți să-i utilizați în apli­cații locale – uleiul de cocos, uleiul de floarea-soa­relui, uleiul de măsline, cât și intern: uleiul de pește (so­mon, cod).

Dermatita atopica poate fi tratata cu succes in Centrul de Sanatate si Viata Armonia , Bucuresti, str Cauzasi, nr 34, ap 1, parter

 

2021-09-07T02:54:48+00:00

Faceți-vă o programare

Abonați-vă la noutăți