Inregistrare oferita de Radio Romania Antena Satelor – emisiunea VREM SA STII ! cu Liliana Cristea
Interlocutor este  dr Rares Simu – Specialist in Imunologie clinica si Alergologie la Centrul de Sanatate si Viata Armonia din Bucuresti

Guta sau artrita gutoasa este o boala inflamatorie care apare datorita cristalelor de acid uric care se depun la nivelul articulatiilor. Acidul uric provine in special din metabolismul unor substante, al unor proteine care se gasesc in exces  in special in carne, preponderent in carena de vanat.

In trecut, guta era denumita si Boala regilor si era caracteristica acestora , datorita combinatiei alimentare pe care o foloseau :  un consum exagerat  de carne, in special carne de vanat si alcool, vin rosu  sau bere, aceasta din urma fiind si ea implicata in aparitia sau agravarea acestei afectiuni.

Afectiunea in sine, presupune o acumulare in exces a acidului uric, acesta este un produs al  metabolismului propriu organismului, care nu este eliminat corespunzator si atunci  se depune la nivelul articulatiilor unde produce o iritatie care are ca si consecinta o reactie  inflamatorie, apare boala denumita guta, sau artrita gutoasa .

Exista mai multe stadii ale acestei boli. Primul stadiu este acela in care inca nu este afectata articulatia, si se constata doar o crestere a acidului uric la nivelul sangelui. Acesta se determina prin efectuarea analizelor de sange, in special pentru persoanele predispuse acestei afectiuni:

  • datorita mostenirii  genetice,
  • care isi administreaza timp indelungat anumite tratamente medicamentoase cum ar fi cei cu afectiuni cardiovasculare : diureticele, dozele mici de aspirina, sau  glucocorticoizii- sunt implicati in favorizarea aparitiei acestei boli.

Psoriazisul face parte dintre bolile care favorizeaza aparitia gutei, deoarece in cazurile grave apar  degradari accelerate ale unor celule de la nivelul pielii si aceste degradari pot sa creasca nivelul de acid uric. Psoriazisul in sine ca si boala, poate sa duca la o afectare articulara, asa numita artropatie psoriazica , care este o inflamatie de la nivelul articulatiilor in contextul bolii de baza. Psoriazisul este o boala inflamatorie cronica, in care este implicat mecanismul imunologic similar cu cel  care este implicat in aparitia bolilor autoimmune.

De asemenea, stilul de viata, alimentatia bogata in consumul de carne animala, consumul de carne rosie de vita sau de manzat, anumite tipuri de carne de peste oceanic, fructele de mare. Considerate printre cele mai sanatoase alimente de natura animala. Acestea pot determina cresterea acidului uric din sange, pentru ca contin cantitati mari de urine.

Diagnosticarea gutei se face prin metode clinice, atunci cand apare afectarea articulara; exista anumite articulatii care sunt afectate preponderent, tipic este afectarea degetului mare de la picior, cand sunt prezente la nivelul articulatiilor afectate toate semnele inflamatiei : marire de volum, durere, miscari limitate, exista o crestere a temperaturii locale, o coloratie spre rosu a tegumentului. Aceste semnalmente pot fi prezente in orice tip de artrita si atunci pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului se apeleaza la  extragerea lichidului de la nivelul articulatiei  afectate si  acest lichid se examineaza la microscop si se constata absenta sau prezenta cristalelor de acid uric.

Medicina alternativa vine cu solutii foarte bune pentru tratament. Remediile homeopate sunt foarte eficiente, alaturi de cele apifitoterapeutice, balneofizioterapie.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept