Dr Rares Simu – Specialist in Imunologie clinica si Alergologie
Astmul bronsic se caracterizeaza prin crize cu dificultati la respiratie. Bolnavul poate avea “o sete intensa de aer” (simte ca se sufoca), accese de tuse uscata sau cu expectoratie. In plus poate sa apara un zgomot caracteristic, ca un suierat. Cauzele care declanseaza aceste crize pot fi din mediu ( polen, praf, puf, fum de tigara etc. ) sau din organism (raceli, viroze). In primul caz este vorba de un astm alergic si crizele apar primavera, vara si pana la mijlocul toamnei ( in cazul alergiei la polen) sau pe tot parcursul anului (in cazul alergiei la praf). Atat tratamentul naturist, cat si tratamentul classic, au doua componente: terapia crizelor si terapia de fond a bolii (tratament pe termen lung).
In astmul bronsic sunt dezechilibrate mecanismele de aparare ale organismului. Astfel, apare o reactie exagerata la anumiti stimuli. Acest dezechilibru apare fie datorita intoxicarii organismului prin alimentatie incorecta, fie datorita unui mediu poluat ( fum de tigara, gaze de esapament etc. ), fie datorita unor stresuri puternice sau repetate, fie datorita unor probleme emotionale legate in special de exprimarea unor sentimente fata de o anumita persoana sau in general in relatiile cu alti oameni. Prin urmare este foarte important sa fie identificata si indepartata cauza care a dus la acest dezechilibru. Toate tratamentele trebuie insotite si de o schimbare a regimului de viata si chiar de psihoterapie. De asemenea un efect benefic il au curele de dezintoxicare ( regimul Oshawa, cura cu argila, cura cu aloe, cura cu oua de prepelita ).
Tratamentul specific se poate face cu remedii homeopatice, cromoterapie, presopunctura, uleiuri volatile.
Pentru tratamentul homeopatic sunt folosite, in principal, urmatoarele remedii:
- Ipecachuana: in special pentru crizele de astm; bolnavul prezinta accese de tuse cu senzatia ca pieptul este plin de secretii pe care nu le poate expectora, insotite de greata si chiar varsaturi; simptomele se agraveaza daca bolnavul sta culcat.
- Nux vomica: este indicat in cazul in care crizele se insotesc de dureri de cap, tuse care este agravata la rece si in special dimineata intre orele 4 si 5; de asemenea pot aparea tulburari digestive cu senzatie de balonare dupa ce maninca.
- Sulphur: este un remediu foarte bun pentru astm in special daca bolnavul se plinge si de faptul ca isi simte talpile fierbinti si doreste sa stea in incaperi aerisite tot timpul.
- Arsenicum album: util in cazul in care pacientul prezinta agravari in timpul noptii si atunci cand sta culcat; sunt specifice agravarile dupa miezul noptii, intre orele 1 si 2, insotite de neliniste, agitatie, bolnavul plimbandu-se, deoarece nu poate sa stea in pat.
- Aconitum: in special in crize care sunt insotite de neliniste fara motiv, frica de moarte; bolnavul este rosu la fata, simte ca pieptul ii este strins ca de o banda, poate vorbi doar cate putin, cele mai mici eforturi ii agraveaza eforturile.
- Calcarea carbonica: simte frecvent nevoia sa inspire adanc, are probleme respiratorii cand urca cea mai mica panta, senzatia ca are praf in git sau in plamani.
- Kali carbonicum: se trezeste noaptea pe la orele 3-4, cu dificultati de respiratie, speriat, trebuie sa stea aplecat inainte, cu coatele pe genunchi, cu capul sprijinit ; simte nevoia sa doarma cu capul ridicat.
- Lachesis: se trezeste in criza, tuseste cu o mare cantitate de expectoratie seroasa ( apoasa ), care il usureaza; nu suporta nici cea mai mica presiune in jurul gatului sau pe piept, simte ca inima se opreste si nu mai bate o scurta perioada, dupa care are brusc pulsul accelerat; simptomele se agraveaza in incaperi calde, neaerisite.
Cromoterapia se poate utiliza atat in criza cat si pentru tratamentul de fond (pe termen lung). In criza se utilizeaza lumina colorata indigo, violet, rosie, cate 15 minute fiecare, iluminandu-se intregul corp, iar apoi inca 15 minute cu lumina focalizata pe plexul solar. Ulterior se folosesc culorile rosu, galben, portocaliu, cate 15 minute fiecare pe tot corpul, pentru tratamentul de fond al bolii.
In special in criza se pot utiliza uleiuri volatile. Tinctura de Camfor inhalata frecvent ajuta la ameliorarea crizelor. Uleiul de isop ( se toarna cateva picaturi in apa fierbinte, dupa care se fac inhalatii) ajuta in tratamentul de fond.
Presopunctura ajuta in tratamentul crizelor: se maseaza pulpa degetului mare de la mana, timp de 10-15 minute.
Tratamentul clasic (cu medicamente) al astmului presupune, de asemenea, doua componente: terapia crizelor si terapia de fond. Este important de stiut ca cea de a doua trebuie facuta fara intreruperi pentru ca aceste medicamente clasice nu vindeca afectiunea ci doar o tin sub control. De aceea, chiar daca pacientul nu mai prezinta crize de astm perioade lungi de timp, tratamentul nu se intrerupe decat strict la indicatia medicului. Pentru criza se folosesc spray-uri bronhodilatatoare cu actiune rapida iar in cazul in care criza nu cedeaza se folosesc preparate cortizonice injectabile, aersoli cu bronhodilatatoare, mucolitice, bronhodilatatoare injectabile, oxigenoterapie. Medicatia de fond se prescrie in functie de gradul de gravitate al bolii. Daca pacientul prezinta crize la intervale mari nu este necesara. Altfel se utilizeaza in principal medicatie inhalatorie (spray-uri ) antiinflamatoare , bronhodilatatoare , la care se pot adauga preparate orale in cazurile mai rare.
Este de retinut ca de multe ori astmul bronsic nu este recunoscut, in special din cauza ca bolnavii nu se prezinta la medic si se trateaza in mod gresit cu antibiotice considerand ca au o “raceala care nu mai trece”.
Dr Rares Simu – Specialist in Imunologie clinica si Alergologie, ofera consultatii in vederea evaluarii si tratamentului natural al astmului bronsic