Ce sunt aritmiile si cum pot fi depistate
Tot mai multi oameni sufera de afectiuni cardiace. Si mai trist este faptul ca multi dintre acestia nu stiu acest lucru, din cauza ca nu viziteaza destul de des cabinetele medicilor cardiologi. Pentru ca nu toate problemele de sanatate care apar la nivelul sistemului cardio-respirator prezinta simptome, activitatea sa trebuie tinuta sub observatie. Din aceasta categorie a afectiunilor care de multe ori sunt asimptomatice, fac parte si aritmiile cardiace.
Ce sunt aritmiile?
Inima are un anumit ritm in care bate, iar atunci cand acest ritm prezinta variatii mari fie la nivelul frecventei batailor, fie la nivelul regularitatii batailor, inseamna ca sunt prezente aritmiile.
In majoritatea cazurilor, pacientii care au aceasta boala cardiaca nu stiu ca o au tocmai pentru ca nu are simptome specifice, ci se manifesta diferit, in functie de organismul fiecaruia. Totusi, exista anumite stari care pot semnala o aritmie, dintre care cele mai comune sunt: dureri in piept si respiratie greoaie, stare de oboseala si de angoasa, disconfort la nivelul pieptului si in unele cazuri chiar si stari de lesin.
Artimiile au cauze diverse. Ele pot aparea pe baza insuficientei respiratorii ori a bolii coronariene. Functionarea necorespunzatoare a tiroidei poate de asemenea sa influenteze aparitia BNI-urilor (batailor neregulate ale inimii). Astfel, persoanele care sufera de hipertiroidism sunt mai predispuse la aritmii. Si consumul de alcool sau de tutun pot conduce la manifestarea acestor aritmii. Cardiomiopatia alcoolica este o boala care produce marirea excesiva a cordului si care cresc riscul de instalare a BNI-urilor.
Pot fi depistate aritmiile?
Aritmiile nedepistate la timp pot pune in pericol viata pacientului. Ele apar la persoanele de orice varsta si netratate corespunzator duc la complicatii. Tocmai din acest motiv, activitatea cardiaca trebuie monitorizata constant. Acest proces este simplu de realizat acasa, de catre oricine, cu ajutorul unui tensiometru digital de brat sau, bineinteles, prin investigatii cardiologice. De exemplu, cei de la SENDO au creat un tensiometru digital dedicat masurarii batailor neregulate ale inimii si clasificarii lor pe nivele de gravitate. In acest mod poti sa afli daca si tu suferi de aritmii.
Mentinerea sanatatii inimii este esentiala pentru longevitatea vietii, deci mergi periodic la medic si foloseste acasa un dispozitivde masurare a tensiunii arteriale si detectare a aritmiei.