Ce este ciroza hepatica?
Articol scris de dr Rares Simu – Medic specialist in Imunologie clinica si Alergologie la Centrul de Sanatate si Viata Armonia din Bucuresti
Ciroza hepatica este o afecţiune cronică a ficatului care determină apariţia unor leziuni ireverisibile ce împiedică funcţionarea normală a acestuia. Ea se manifestă prin distrugerea progresivă a celulelor hepatice, sclerozarea ţesuturilor şi dezvoltarea unor cicatrici şi noduli fibroşi anormali care împiedică funcţionarea normală a ficatului.
Principalele cauze ale cirozei hepatice
Cauzele cele mai frecvente ale cirozei hepatice sunt consumul excesiv de alcool pentru o perioadă lungă de timp şi infecţia cu virusurile hepatitice B sau C. Alte cauze cunoscute mai sunt hepatita autoimună şi boala ficatului gras non-alcoolic asociată cu obezitatea, diabetul, malnutriţia şi boala coronariană. Unele persoane suferă de ciroză hepatică fără o cauză evidentă, afecţiune denumită ciroza criptogenică. Uneori, ciroza poate fi cauzată de o boală moştenită, cum ar fi boala Wilson, fibroza chistică sau hemocromatoza.
Simptome și semne
- Oboseala;
- Slăbiciunea fizică;
- Vărsăturile;
- Lipsa poftei de mâncare;
- Pierderea în greutate;
- Durerile abdominale;
- Retenţia fluidelor în corp;
- Inflamarea gleznelor, genunchilor şi abdomenului;
- Nuanţa maronie sau gălbuie a urinei;
- Sângele în fecale.
Tratament
Un prim pas în tratamentul cirozei hepatice este prevenirea agravării simptomelor şi a progresiei bolii. Atunci când este diagnosticată ciroza hepatică, se recomandă oprirea consumului de orice fel şi cantitate de băuturi alcoolice, evitarea medicamentelor antiinflamatorii nesteroidiene, sau alte medicamente care pot afecta ficatul şi iniţierea unei diete sărace în sare, mai ales în cazul în care apare retenţia de lichide. În general, reducerea consumului de sare poate preveni acumularea de lichid in abdomen sau torace. Mai este indicată şi imunizarea împotriva virusurilor hepatice A, B, gripei şi pneumococului.
Tratamentul medicamentos urmăreşte să menţină funcţia ficatului la un nivel cât mai bun. Pentru aceasta, se utilizează diferite medicamente, în funcţie şi de cauza cirozei.
Tratamentul natural presupune, în primul rând, respectarea unui regim alimentar cât mai sărac în sare şi oprirea definitivă a consumului de băuturi alcoolice. Pe lângă acestea, trebuie excluse şi cafeaua, tutunul, condimentele şi toate alimentele procesate. Se recomandă consumarea a cât mai multor sucuri proaspete din fructe şi legume, în special citrice şi rădăcinoase.
Rares Simu – Medic specialist in Imunologie clinica si Alergologie la Centrul de Sanatate si Viata Armonia din Bucuresti