Recomandari oferite de Dr Rares Simu – Specialist in Imunologie clinica si Alergologie
Adenomul de prostata sau Hipertrofia benigna de prostata cum mai este cunoscut, este o afectiune benigna a prostatei. In aceasta afectiune apare o crestere in dimensiuni a prostatei, o glanda care se afla sub vezica urinara si care inconjoara uretra. Se considera ca o crestere peste 30cm3 a volumului prostatei inseamna ca prostata este hipertrofiata.
Prostata este alcatuita din glande, care secreta lichidul prostatic, ce intra in componenta spermei, fibre musculare si fibre conjunctive. Se considera ca o crestere a acestor glande duce la aparitia adenomului.
De obicei adenomul de prostata se dezvolta in zona de mijloc a prostatei iar cancerul de prostata se dezvolta de obicei la periferia glandei. Acesta este, probabil, unul dintre motivele pentru care adenomul se manifesta mai repede, la inceputul bolii, in timp ce in cancer simptomele pot aparea mai tarziu. La ora actuala este cunoscut faptul ca, pentru a aparea adenomul de prostata, este nevoie de o functie testiculara pastrata, deoarece este recunoscut rolul hormonilor in dezvoltarea bolii. La cei la care s-a facut castrarea inainte de pubertate (din anumite motive obiective) sau la cei care au deficitara o enzima care intervine in metabolismul testosteronului, s-a constatat ca nu apare adenomul de prostata. Aceasta afectiune este destul de frecventa, studiile facute prin examene histopatologice aratand ca prevalenta bolii este de 40-50% la barbatii intre 50-60 de ani si mai mult de 80% la barbatii peste 80 ani. Cu toate acestea la multi pacienti nu apare nici un simptom, nu totdeauna existand o corelatie intre marimea prostatei si intensitatea manifestarilor clinice.
Tinand cont de localizarea prostatei, atunci cand creste in dimensiuni incepe sa blocheze uretra, locul pe unde se elimina urina din vezica urinara. In aceste conditii apar primele simptome ale adenomului: senzatia ca vezica nu se goleste in totalitate, mictiunea dificila, durere la urinare, jet urinar intrerupt sau picurare terminala. La multi pacienti apare necesitatea de a urina noaptea, chiar de mai multe ori pe noapte. Chiar si prezenta doar a unui simptom, din cele enumerate, trebuie sa fie un motiv pentru prezentarea la medic. In stadiile mai avansate poate aparea retentia acuta de urina, cand pacientul nu mai poate urina deloc. Uneori acesta este momentul cand pacientul se prezinta prima data la medic. Retentia de urina poate fi favorizata de abtinerea voluntara de la mictiune, expunere la frig, consumul anumitor medicamente (anestezice, opioide, anticolinergice, simpatomimetice), consumul de alcool sau imobilizarea prelungita.
Diagnosticul adenomului de prostata nu este complicat de pus. Se face consultul clinic care include tuseul rectal si examinari paraclinice – analize de sange (psa –antigenul prostatic fiind pe primul plan) , ecografie , cistoscopie, examinari radiologice, computer tomograf sau rezonanta magnetica. Desigur ca nu toate cazurile necesita toate investigatiile mentionate, ci in functie de particularitatile fiecarui pacient in parte.
Principalele complicatii ale bolii sunt incontinenta urinara, infectiile urinare recidivante, litiaza renala sau vezicala, aparitia diverticulilor vezicali, retentia de urina si, in cazurile severe, chiar insuficienta renala.
Tratamenul adenomului de prostata se face, din punct de vedere al medicinei clasice, cu medicamente care produc o relaxare a musculaturii netede- alfa blocante: alfuzosinul, tamsulosinul şi doxazosinul – medicamente hormonale, care blocheaza alfa 5 reductaza: dutasterida, finasterida, a caror actiune apare cumulative, dupa cateva luni de tratament. De asemnea se pot utilize combinatii ale celor doua clase de medicamente, unde efectul este cumulativ. Exista anumite medicamente care se utilizeaza la pacienti care asociaza si disfunctii erectile- tadalafil.
Desigur ca toate aceste medicamente sunt legate si de anumite efecte adverse. O alternativa eficienta, fara efecte adverse, este reprezentata de fitoterapie. La ora actuala exista o multitudine de studii stiintifice care arata potentialul plantelor in tratamentul prostatei. Toate aceste plante, neavand efecte adverse, sunt recomandate chiar profilactic in cure repetate de cate 3-6 luni, la barbatii de peste 45-50 de ani.
Enumeram principalele plante recunoscute pentru rolul lor benefic asupra prostatei: Serenoa repens– palmier pitic, care se pare ca actioneaza ca si medicamentele mai sus mentionate, prin inhibarea enzimei alfa 5 reductaza, dar fara efectele adverse ale acestora. Urtica dioica – urzica, are efect diuretic şi antiinflamator. Semintele de in , au de asemenea efecte antiinflamatoare asupra prostatei. Pygeurn Africanum –prunus africanum, care in compozitie o serie de steroli si acizi grasi essential cu rol antiinflamator efficient asupra prostatei. Exista si plante autohtone cu efecte antiinflamatoare, antispastice si antitumorale, care actioneaza efficient in adenomul de prostate: ghimpe, pufulita cu flori mici, tataneasa, tincture de castan salbatic, galbenele.
Dintre produsele stupului sunt indicate, pentru adenomul de prostata, propolisul si polenul crud, in cure repetate de cate 3 luni.
O alta categorie importanta , in arsenalul medicinei complementare, o rerezinta oligoelementele si mineralele. Pentru adenomul de prostata sunt recomandate, in mod special, doua oligoelemente, cu efecte extreme de benefice: zincul si seleniul. Acestea intervin in activitatea unor enzyme, care au rol in distrugerea radicalilor liberi. Prin acest mechanism, au efecte antiinflamatoare si antitumorale, cu rol benefic asupra prostatei. Acestea se pot utiliza in cure de 3-6 luni sau chiar continuu, la indicatia medicului.
Nu in ultimul rand, trebuie mentionat tratamentul homeopathic, cu efecte extrem de eficiente, in adenomul de prostata. Tratamentul homeopat trebuie totdeauna individualizat, la recomandarea medicului. In continuare prezentam, cu titlu informativ remediile cele mai utilizate in tratament.
Conium este indicat la cei care au prostata crescuta in dimensiuni, cu consistenta crescuta, dura. Acesti pacienti au senzatia de greutate, resimtita la nivelul perineului.
Digitalis este indicat la pacienti mai in varsta, la care exista si afectiuni hepatice si la care pulsul este lent. Pacientii acuza senzatie constanta de a urina, mai ales noaptea. Mictiunea este insotita de senzatie de arsura. Este de asemenea indicat si in cazuri de retentie de urina.
Zincum metallicum este indicat la pacientii care urineaza mai bine in pozitia sezand si aplecandu-se spre spate. Este indicat si in retentia de urina.
Selenium metallicum este indicat la pacienti in varsta, care pierd urina sub forma de picaturi, atunci cand merg sau dupa scaun. Este de asemenea indicat la cei care au polutii nocturne sau au emisie de lichid seminal dupa scaun. Problemele urinare sunt acompaniate de o senzatie mare de oboseala mentala si fizica. Este un remediu indicat si in cazurile de prostatita.
Sabal serrulata este un remediu foarte bun in retentia acuta de urina. Este de asemenea indicat la pacientii care trebuie sa urineze de mai multe ori noaptea, care pierd urina cand fac efort fizic sau cand rad. De asemenea este indicat la pacientii care acuza dureri si la ejaculare.
Benzoicum acidum este indicat la pacientii la care se asociaza litiaza renala sau chiar la cei care asociaza insuficienata renala. Urina acestor pacienti este modificata la culoare- inchisa- si are un miros foarte patrunzator.
Barita carbonica este indicata la pacientii in varsta, care au prostata mult marita. La acesti pacienti se asociaza de multe ori fenomene de ateroscleroza cerebrala, cu diminuarea capacitatilor mentale.
Staphisagria este indicata la pacientii cu prostata mult marita si la care este prezenta o senzatie de durere, constanta, localizata in zona perineului. De asemenea pacientii pot asocial afectiuni testiculare orhiepididimite sau varicocel.
In cazurile in care pacientii nu raspund la aceste masuri terapeutice sau cand apar complicatii, este indicata interventia chirurgicala.
Exista mai multe tehnici, de la interventii minim invasive cu laser sau rezectia transuretrala pana la interventia majora-adenomectomia. Tipul de interventie se stabileste de catre chirurg in functie de statusul pacientului.
In incheiere as sublinia rolul important al masurilor profilactice, pe care trebuie sa le ia orice barbat dupa varsta de 50 ani. Acestea constau in evitarea frigului, umezelii, sedentarismului –in special pozitia sezand prelungita-, anumitor medicamente- simpatomimetice, opioide, anticolinergice-, tratarea prompta a infectiilor in sfera genitor-urinara si cure periodice cu acele plantesi oligoelemnte, mentionate mai sus, care si-au dovedit rolul protector asupra prostatei. De asemenea, atunci cand apar simptomele mentionate mai sus este recomandat consultul medical si analize cat mai repede posibil.
Raspuns pentru dl Gh Racovita la intrebarea din Formula AS nr 1154 – Caut tratament pentru adenomul de prostata.
Dr Rares Simu – Specialist in Imunologie clinica si Alergologie la Centrul de Sanatate si Viata Armonia ofera consultatii pentru Adenomul de prostata