Greturi si varsaturi cronice

Recomandari oferite de catre dr Rares Simu – specialist in Imunologie clinica si Alergologie

Greţurile şi vărsăturile cronice se datorează, ca şi cele acute, unor cauze digestive dar şi extradigestive. Cel mai frecvent este implicat stomacul şi duodenul.


Aproape toate bolile, de la gastrită, ulcer şi până la cancer, pot să se manifeste prin greţuri şi vărsături, pe o perioadă lungă de timp. Aici se includ şi tulburările în funcţionarea musculaturii gastrice sau duodenale. În aceste situaţii evacuarea stomacului sau duodenului nu se mai face la timp şi, din cauza staţionării îndelungate a alimentelor digerate, se produce iritarea mucoasei, cu apariţia vărsăturilor. Un semn al încetinirii evacuării stomacului îl reprezintă clapotajul. Aceasta înseamnă că dimineaţa, pe nemâncate sau la un interval mare de timp după masă, când stomacul ar trebui să fie gol, dacă scuturăm abdomenul se aude un zgomot ca un clipocit.


La alcoolici, din cauza iritării cronice a mucoasei gastrice prin alcool, există greţuri şi vărsături dimineaţa, pe nemâncate. Un aspect particular apare în tumorile gastrice. Poate fi prezentă, în aceste cazuri, senzaţia de greaţă doar la anumite alimente (carne, pâine). Dintre cauzele extradigestive menţionăm tumorile cerebrale care prin masa lor produc o creştere a presiunii intracraniene. În aceste cazuri vărsăturile pot să apară brusc fără să fie asociate cu senzaţie de greaţă şi sunt abundente. La femei, mai ales în primele 4 luni de sarcină sunt foarte frecvente greţurile şi vărsăturile, acestea fiind, de fapt, tocmai simptome care ne fac să ne gândim la posibilitatea unei sarcini.


Tratamentul acestor manifestări constă în primul rând în tratarea bolii care le determină. Dacă vărsăturile sunt abundente atunci pot să apară fenomene de deshidratare şi de tulburări ale concentraţiei sărurilor din organism. În acest caz ele trebuie combătute prin perfuzii cu soluţii hidro-electrolitice. În cazul vărsăturilor acute trebuie întreruptă alimentaţia pe gură sau administrate cel mult lichide, dacă acestea sunt tolerate.

Dr Rares Simu – specialist in Imunologie clinica si Alergologie ofera consultatii pentru evaluarea si tratamentul pacientilor cu afectiuni digestive