Dr Rares Simu– Specialist in Imunologie clinica  si Alergologie, despre virozele respiratorii

 

Cauzele care pot declansa virozele respiratorii sunt multiple. Acestea tin atat de pacient dar pot fi si independente de acesta.

 


 

Stresul este unul din factorii care favorizeaza boala. Cu totii stim ca atunci cand cineva este obosit, suprasolicitat, suparat este mai sensibil, mai predispus la raceli.Explicatia consta in faptul ca in aceste conditii se secreta asa-numitii hormoni de stres, care au un efect inhibitor asupra sistemului imunitar.


 

Alimentatia este un alt factor care poate avea un impact negativ asupra sistemului imun. Aportul redus de vitamine si oligoelemente (in special zinc si seleniu) din legume si fructe si excesul de mancare acida- fastfood, conserve, mezeluri, grasimi animale saturate- favorizeaza procerea de radicali liberi in organism. Exista studii care arata ca acesti radicali liberi actioneaza asupra unor tipuri de limfocite T ( cu efecte antivirale) scazand productia si activitatea acestora. Trebuie spus ca sa constatat, la ora actuala, ca majoritatea alimentelor au un continut din ce in ce mai sarac in aceste oligoelemente de care vorbeam.


 

O alta cauza care favorizeaza virozele respiratorii este terenul alergic. La cei care sunt alergici exista o inflamatie cronica la nivelul mucoaselor respiratorii. Pe acest fond orice virus poate mult mai usor sa actioneze si de asemenea evolutia poate fi mai grava. Trebuie spus ca numarul persoanelor alergice este in continua crestere, dupa unele statistici 30-40% din populatie este alergica, chiar daca multi nu stiu.


 

Asa cum spuneam sunt si cauze independente de pacient. Aici as aminti modificarile climatice. Dupa cum am observat trecerea de la temperaturi negative la temperaturi pozitive se face extrem de brusc de pe o zi pe alta. Aceasta are impact negativ atat asupra organismului, care se adapteaza destul de greu, dar si asupra tulpinilor virale care sunt favorizate. Temperaturile ridicate in lunile decembrie si ianuarie stimuleaza dezvoltarea si circulatia virusurilor. In mod normal acest fenomen se petrece la schimbarea anotimpurilor toamna- iarna, iarna-primavara. Trebuie spus ca pana si aceasta sezonalitate nu prea mai este valabila la ora actuala, cand nu prea mai avem toamna si nu prea mai avem primavara. In aceste conditii sigur ca organismul si sistemul imunitar se adpteaza mai greu si de aici pot aparea probleme.


 

Pentru ca si eu racit as face o precizare. In mod normal, o persoana cu un sistem imunitar bine echilibrat (si spun echilibrat si nu puternic pentru ca nici prea puternic nu este bine sa fie- poate vom aborda si acest subiect extrem de interesant, de exemplu infertilitatea de cauze imunologice), raceste de 1-2 ori pe an in cazul adultilor si de 3-4 ori pe an in cazul copiilor. Este bine asa si chiar trebuie sa fie asa pentru ca sistemul imunitar sa se antreneze si sa dobandeasca capacitatea de a contracara microbii. Problemele apar atunci cand creste frecventa si gravitatea acestor imbolnaviri.

Ca o gluma, in cazul meu, avand in vedere ca este prima raceala dupa aproape un an, as spune ca ma aflu in grafic.


 

 

 

 

 

La ora actuala in SUA exista intradevar o epidemie de gripa. Nu este vorba neaparat despre un virus mutant ci doar despre un virus gripal mai agresiv. Totusi exista informatii despre aparitia unei variante mutante a <celebrului> virus al gripei porcine, dar deocamdata este vorba doar despre un numar limitat de cazuri, care nu au legatura cu epidemia de gripa.


 

Virozele repiratorii despre care vorbim nu au neaparat legatura cu gripa. Trebuie sa facem cateva lamuriri legat de o anumita confuzie care se face intre viroze respiratorii si gripa. Virozele respiratorii sunt cauzate de mai multe tipuri de virusuri, cele mai frecvent implicate sunt rino si adenovirusurile, dar si altele (parainfluenza, enterovirusuri). Din cauza numarului mare al acestor virusuri, in fiecare an pot aparea diverse tipuri de viroze si chiar aceeasi persoana sa se imbolnaveasca de mai multe ori, cu simptomatologie diferita. Majoritatea imbolnavirilor, mai ales la pacientii care nu au alte probleme de sanatate, nu pun probleme deosebite, evolueaza fara complicatii, chiar si fara un tratament deosebit.


 

In cazul gripei, lucrurile stau putin diferit. Cauza este reprezentata de influenza virus. In acest caz, intr-un sezon apare de obicei o singura tulpina virala care produce imbolnavirile, epidemia. Pe baza unor studii epidemiologice, in fiecare an, OMS ofera indicatii despre posibila tulpina care va evolua in acel sezon. In functie de aceste informatii se pregateste vaccinul antigripal pentru sezonul respectiv. In aceasta situatie este evident ca vaccinul antigripal nu protezeaja de restul virozelor respiratorii care sunt cauzate de o multitudine de alte virusuri. De asemenea este posibil sa apara o epidemie de gripa cu un virus care sa nu fie continut in vaccinul din sezonul respectiv sau cu un virus mutant, impotriva caruia vaccinul sa nu fie eficient.


 

 

 

 

 

O particularitate a virozelor din acest sezon este acest simptom chinuitor- tuse iritativa, prelungita. Acest lucru este cauzat de faptul ca infectiile virale au ca zona de atac laringele. Tusea apare datorita inflamatiei mucoasei laringiene si este caracteristic accesul de tuse seaca, prelungit si care cedeaza greu la medicatia antiinflamatoare. Trebuie spus ca antibioticele nu au nici un efect asupra virusurilor. Chiar in medicina clasica, alopata, antibioticele nu sunt indicate in virozele respiratorii decat, cel mult, la anumiti pacienti pentru a preveni o suprainfectie bacteriana. Aici este vorba despre cei care au boli cronice grave si la care imunitatea este mult compromisa.


 

Pe langa faptul ca nu sunt eficiente impotriva virusurilor, pot sa aiba efecte negative asupra sistemului imunitar. Am sa va dau un exemplu elocvent. Printre mecanismele de aparare ale organismului in prima linie se situeaza asanumitele bariere externe. In zonele in care organismul vine in contact direct cu mediul extern (piele, nas, gura, vagin, tub digestiv) exista microbi <buni>. Acestia nu ataca organismul ci dimpotriva il ajuta sa se apere impotriva altor microbi <rai>. Atunci cand acesti microbi rai ataca ei sunt impiedicati sa se inmulteasca prin faptul ca zona respectiva, atacata, este deja ocupata de microbii<buni>. Atunci cand se administreaza un antibiotic acesta nu face diferenta intre microbii <buni> si cei <rai>, ii poate distruge pe toti <la gramada>. In acest fel,  zonele respective sunt private de una dintre barierele importante de aparare, urmatorii microbi care ataca gasesc un loc propice dezvoltarii, pentru ca nu mai au concurenta. Acest fenomen poarta numele de disbioza si tocmai de accea este de evitat administrarea inutila de antibiotice.  Atunci cand acestea sunt totusi administrate, este necesara administrarea probioticelor (preparate care mentin flora microbiana naturala a organismului).


 

 

 

 

 

Desigur ca este important ce sa facem ca sa nu ne imbolnavim, dar eu as pune un accent si pe ce sa facem ca sa nu imbolnavim noi pe altii, sa nu raspandim viroza, odata ce ne-am imbolnavit. Spun asta pentru ca se intalnesc adesea indivizi care nu respecta nici cele mai elementare reguli de igiena, nu se izoleaza (macar 2-3 zile dupa ce s-au imbolnavit), tusesc sau stranuta fara sa foloseasca o batista sau un servetel sau chiar utilizeaza tacamuri, pahare sau cesti la comun cu alti prieteni sau colegi.


 

Legat de ce putem sa facem sa nu ne imbolnavim este important de asemenea sa respectam acelesi reguli elementare de igiena. In primul rand trebuie evitate locurile aglomerate, unde riscul sa existe persoane bolnave, care ne pot infecta, este mare. Trebuie sa ne spalam pe maini si chiar pe fata, in special in zona nasului, in cazul in care am intrat in contact fizic direct cu o persoana bolnava. Este util sa folosim solutii dezinfectante daca intram des in contact cu bani sau dupa ce calatorim cu mijloace de transport in comun sau daca atingem clante, usi, robinete sau alte obiecte ce sunt utilizate in comun. De asemenea trebuie evitat scarpinatul in nas sau introducerea degetelor in gura-pentru a roade unghiile de exemplu-, obiceiuri prin care virusurile pot ajunge mult mai usor in organism.


 

De asemenea evitarea unor obiceiuri nesanatoase, care slabesc organismul, este utila pentru prevenirea virozelor. Aici ma refer la suprasolicitarea mentala, emotionala sau fizica, la evitarea fumatului, la consumul de alcool in exces. Exercitiul fizic, mai ales cel efectuat in aer liber, are efecte benefice asupra sistemului imun. Suplimentarea alimentatiei cu vitamine si oligoelemente este de asemenea un aliat de nadejde in lupta impotriva virusurilor. Un echilibru intre starea de somn- veghe contribuie, de asemenea, la  buna functionare a sistemului imun.


 

 

 

 

 

Pentru a scurta evolutia bolii si a preveni complicatiile este foarte important repausul la pat cateva zile. Intotdeauna cand se aplica aceasta masura viroza se vindeca mult mai repede si mai usor. Expunerea la aerul rece, sau schimbarea de temperatura de la cald la rece si invers,  favorizeaza dezvoltarea si multiplicarea virusurilor.  Ca si tratament, daca se opteaza pentru medicatia alopata trebuie evitate antibioticelor asa cum aratam mai sus. In schimb se administreaza antitermice, antiinflamatorii, siropuri pentru tuse.


 

Tratamentul alternativ se bazeaza pe o gama larga de produse menite sa elimine cat mai repede boala. Aici avem la indemana o serie de vitamine in special Vit C dar si CoQ10, oligoelemente -in special Se si Zn. Un arsenal important este reprezentat de produsele stupului- propolis, pastura, mierea ca atare, laptisorul de matca. Preparatele din plante joaca si ele un rol important in tratamentul virozelor. Cateva exemple sunt reprezentate de ghimbir, uleiul de chimen negru, extract de usturoi, extract de ardei iute, scortisoara, extract de soc, porumbar, cimbrisor, salvie, tataneasa, lemn dulce, extract de scoarta de salcie (cu efecte antiiflamatoare si antitermice foarte bune), gheara matei etc.


 

O metoda foarte buna si foarte usor de aplicat este sudoratia. Este o metoda cunoscuta din batrani. Consta in fortarea transpiratiei prin administrarea de antiinflamatoare, prin consumul de bauturi fierbinti (infuzii de plante), prin cataplasme cu sare incalzita sau chiar printr-o baie fierbinte urmate de infasurarea intr-o patura groasa, de preferat de lana. Dupa 10- 15 minute in care organismul transpira puternic, pacientul trebuie schimbat cu haine uscate si continua repausul la pat. Aceasta metoda poate fi aplicata de 2-3 ori pe zi.


 

Printre cele mai eficiente remedii se numara remediile homeopate. Exista frecvent situatii in care dupa 2-3 zile de tratament pacientul nu mai are absolut nimic. Sigur ca aici vorbim despre o individualizare foarte exacta a tratamentului, pentru ca nici un pacient nu seamana cu altul. Remediile homeopate sunt cateodata atat de eficace incat cel care a beneficiat de pe urma lor devine ulterior adeptul acestui tip de tratamente, chiar daca la inceput a fost doar o ultima incercare fara sa aiba prea mare incredere in aceasta metoda terapeutica.


 

 

 

 

 

 

La final as dori sa subliniez ca in definitia starii de sanatate sunt incluse toate cele 3 niveluri ale fiintei umane psihic- mental, emotional si fizic. Pentru ca starea de sanatate sa fie asigurata,  toate acestea trebuie sa fie bine echilibrate, atat fiecare in parte cat si ele intre ele. Tinand cont de acest principiu, pentru a ne feri de viroze nu este suficient sa ne ocupam doar de partea fizica a organismului. Este necesar sa fim mai calmi, mai iubitori si mai iertatori atat cu propria persoana cat si cu cei din jurul nostru.


Dr Rares Simu– Specialist in Imunologie clinica  si Alergologie, ofera consultatii in vederea evaluarii si tratamentului virozelor  respiratorii.