Alergiile
Dr Rares Simu – Specialist in Imunologie clinica si Alergologie
1. De ce unele persoane sunt mai sensibile in fata alergiilor?
Bolile alergice se dezvolta pe un anumit teren- persoane atopice. Acest teren este determinat genetic si este prezent si la persoane care nu au alergie. In acest sens trebuie stiut ca cei care au in familie o persoana atopica sau cu o boala alergica au un risc mult mai mare de a dezvolta o alergie.
In functie de anumite conditii, atat din timpul sarcinii cat si dupa nastere, pana la adolescenta, persoanele atopice pot dezvolta una sau mai multe alergii. Factorii care favorizeaza aparitia alergiei sunt destul de numerosi. Cei mai importanti sunt reprezentati de expunerea constanta la cantitati crescute de alergeni, atat a mamei in timpul sarcinii cat si ulterior a copilului. Un exemplu poate fi oferit de casele vechi, cu multa mobila sau cu multe covoare, carpete, fara o buna aerisire sau cu igrasie. Acestea ofera un mediu propice atat pentru dezvoltarea acarienilor dar si pentru dezvoltarea mucegaiurilor.
Un rol la fel de important il are si expunerea la poluanti, inclusiv fumul de tigara, atat a viitoarei mame cat si a copilului. Aceasta este una dintre cauzele pentru care bolile alergice au o frecventa mult mai mare in tarile dezvoltate, industrializate unde poluarea este din ce in ce mai mare. La fel se explica cresterea exponentiala a procentului de alergici din ultimii 20 ani. Aici trebuie amintite si alimentele “moderne” sau mancarea tip fast food, care contin o cantitate crescuta de chimicale (E-uri). Rolul favorizant al alergiei este dovedit pentru aceste alimente. Si in acest caz conteaza alimentatia din timpul sarcinii, dar si ulterior pe parcursul alaptarii si apoi al diversificarii alimentatiei (introducerea alimentelor la sugar).
Infectiile repetate, in special cele virale, cresc riscul de aparitie a alergiei. Acest aspect este valabil atat in perioada de sarcina, la mama, cat si ulterior la copil. De asemenea anumite tratamente pot fi implicate in favorizarea alergiei. Aici trebuie mentionat efectul nociv al tratamentelor antibiotice in exces, mai ales la copiii mici. Folosirea repetata, nejustificata, a acestor tratamente in cazul infectiilor respiratorii virale creste riscul de aparitie a rinitei alergice si a astmului alergic. Sunt tipice cazurile de copii care racesc, sunt tratati cu antibiotice din ce in ce mai puternice si se intra intr-un cerc vicios, copii racind din ce in ce mai frecvent, antibioticele scazand in timp puterea de aparare a organismului. Ulterior acesti copii au un risc foarte mare sa dezvolte o afectiune alergica- rinita cronica sau astm bronsic.
- Tot mai multi copii sunt diagnosticati cu alergii. Care sunt cauzele?
Alergiile respiratorii sunt cauzate de anumiti factori numiti alergeni. Acestia sunt produse organice, cu proprietati fizice si chimice specifice, care intrand in contact cu organismul produc anumite modificari si declanseaza reactii in cascada la nivelul sistemului imunitar. Nu orice substanta poate sa fie alergenica. Alergenul trebuie sa aiba anumite dimensiuni si o structura chimica bine definita, pentru a putea declansa in organism acele reactii care provoaca boala alergica.
Exista doua mari categorii de alergeni: cei care actioaneaza pe tot parcursul anului (pereni) si cei care sunt prezenti doar intr-o anumita perioada (sezonieri).
Cei mai frecventi alergeni pereni se afla in praful de casa. Acesta este o combinatie de mai multe particule organice. Nu ne referim aici la praful obisnuit care se intalneste afara. Multe persoane confunda problemele care apar legate de acest praf inert cu alergia. In acest caz este vorba despre un efect iritativ, nespecific si care nu are legatura cu alergia. Este adevarat in schimb, ca acest praf poate sa agraveze rinita si astmul bronsic atat alergice dar si non alergice.
Revenind la praful de casa acesta are in componenta doua tipuri de acarieni (un fel de paianjeni microscopici)- dermatophagoides pteronysinus si dermatophagoides farinae. In plus exista in compozitia lui si alte alergene- fungi, micelii, resturi de insecte, scuame de animale, fibre textile. Gandaceii de bucatarie- blatella germanica, blatta orientalis, periplaneta americana- pot sa reprezinte si ei o sursa de alergeni pereni. O alta categorie este reprezentata de puf sau pene atat de la pasari de casa- papagali, canari, porumbei dar si din articole vestimentare sau din perne, plapume sau chiar saltele.
Aceste particule, fiecare separat sau in combinatie, pot reprezenta cauza rinitei alergice. Ele sunt prezente in casa indiferent de anotimp, deci simptomele rinitei sunt prezente tot timpul anului.
O alta categorie de alergeni pereni sunt cele provenite de la animale. Acestea pot fi descuamari tegumentare sau o componenta din saliva (proteine salivare). Cele mai frecvente sunt alergiile la pisica si la caine, dar pot aparea si la alte animale domestice sau de companie: hamster, porcusor de guineea, iepure, cal etc.
Mucegaiurile reprezinta si ele o categorie importanta de alergeni pereni. Exista mai multe tipuri de mucegaiuri, in principiu fiind impartite in doua categorii: mucegaiuri de interior si de exterior. Delimitarea nu este foarte stricta deoarece sunt mucegaiuri care apartin ambelor categorii, adica se dezvolta atat in interiorul cat si la exterior. Mucegaiurile de exterior sunt vehiculate de curentii de aer si in acest fel pot fi transportate la distanta. acest tip de mucegai nu se incadreaza in categoria alergenilor pereni, doar mucegaiurile de interior (care se dezvolta in medii cu igrasie sau instalatii de aer conditionat defecte) se pot dezvolta pe tot parcursul anului.
O categorie aparte de alergeni pereni o reprezinta alergenii profesionali. Acestia sunt implicati in aparitia rinitei alergice profesionale, care apare la cei care lucreaza intr-un anumit mediu si la care simptomele apar la locul de munca.
Extrem de rar poate apare o alergie la alimente. De obicei alergia la alimente se manifesta la nivelul mucoaselor si al pielii (urticarie si angioedem- umflarea buzelor sau ochilor sau extremitatilor). Totusi sunt cazuri extrem de rare la care ingestia unui aliment declanseaza manifestarile rinitei sau chiar ale astmului. Aceasta situatie este mai frecvent intalnita la copilul mic.
A doua categorie de alergeni, cei sezonieri, sunt reprezentati de polenuri. Trebuie precizat ca nu toate polenurile produc alergie (de exemplu polenul florilor ornamentale nu este alergizant). Cele mai frevente tipuri de polenuri implicate sunt cele de graminee (ierburi cu spic) si de cereale (grau, orz,ovaz, secara). Alta categorie de polenuri (mai putin frecvent implicate in rinita) este reprezentata de polenul de arbori- mesteacan, arin, alun, salcie, plop, stejar, ulm, platan, maslin- sau pomi-mar, par, piersic. De asemenea polenul de ierburi-buruieni este si el implicat in aparitia rinitei alergice. Dintre aceste ierburi amintim ambrosia, pelinul, urzica, patlagina, macris.
Perioada in care pot aparea probleme datorate alergenilor sezonieri variaza in functie de tipul alergenului. Pentru arbori perioada se intinde din februarie pana in septembrie, cu un varf in lunile martie, aprilie, iunie, iulie, in functie de specie. Pentru polenul de ierburi si graminee perioada cu probleme se intinde din martie pana in octombrie cu varful in lunile aprilie, iunie, iulie, august in functie de specie. pentru mucegaiurile de exterior perioada in care se dezvolta este din aprilie pana in octombrie cu un varf in lunile iunie, iulie, august.
- Cum se diagnosticheaza alergiile?
Pentru a stabili cu certitudine cauza alergica, trebuie facute teste specifice. Cele mai importante sunt cele care pun in evidenta sensibilizarea pacientului la unul sau mai multi alergeni. Exista doua posibilitati. Se poate face testare cutanata si se urmareste daca pielea reactioneaza la vreun alergen (exista truse speciale cu extracte alergenice standardizate) sau se pot face analize din sange (Ig E specifice). Trebuie mentionat ca aceste teste pot fi facute la orice varsta, chiar si la copii sub un an. De obicei, daca nu sunt probleme, testele este bine sa fie facute doar dupa varsta de 4 ani, dupa ce sistemul imunitar este bine dezvoltat. Atunci cand un copil are probleme care ne fac sa ne gandim la o alergie (raceli repetate, dermatita atopica, obstructie nazala permanenta) testele trebuie facute, asa cum am aratat, indiferent de varsta. In cazul copiilor, mai ales la varsta mica, sunt recomandate testele efectuate din sange.
- Care sunt masurile de ajutor (ce tin de stilul de viata) pentru persoanele cu rinita alergica sezoniera?
Trebuie luate masuri specifice care se adreseaza alergiei. Aceste masuri constau in masuri de profilaxie a expunerii la allergen.
Asa cum am aratat alergia apare pe un anumit teren asupra careia actioneaza diferiti factori: alergeni, substante poluante, alimentatie cu multe chimicale, infectii repetate, tratamente medicamentoase in exces (in special antibiotice).
In familiile in care exista unul sau mai multi membri cunoscuti cu alergie trebuie luate masuri de a evita toti acesti factori. Copiii nascuti intr-o astfel de familie trebuie totdeuna testati pentru a depista alergia din timp.
Atunci cand o persoana este depistata cu o alergie trebuie luate masuri foarte stricte pentru a reduce expunerea la acel alergen. De exemplu pentru polen, in sezonul cald trebuie un trtament de protectie cu un antihistaminic, trebuie redusa expunerea la polen prin schimbarea hainelor imediat ce se intra in casa, de asemenea trebuie ca persoana respectiva sa faca dus atunci cand vine de afara. trebuie evitate locurile unde concentratia de polen este mare, locuri cu multa vegetatie. Este de preferat ca vacantele sa fie petrecute la mare.
Pentru cei cu alergie la praf de casa, trebuie scazuta concentratie de acarieni prin indepartatarea mobilierului care nu este strict necesar. In casa ar trebui ca pe jos sa existe o suprafata lavabila si nu mocheta sau covoare, sa fie cat mai putine carti, draperii, perdele, cel putin in dormitor. de asemenea camerele trebuie sa fie luminoase, bine aerisite, fara umezeala. Asternuturile trebuie calcate cu abur sau chiar fierte din cand in cand. Trebuie ca perna, plapuma, salteaua sa fie din materiale sintetice, hipoalergene si nu din puf, pene, lana, bumbac. La ora actuala exista spray-uri care contin substante care omoara acarienii. Acestea se pot folosi pentru a reduce cantitattea de alergeni.
Persoanele care au alergie la animale si detin un animal de companie trebuie sa-l indeparteze. Alergenii de animale raman in mediul respectiv chiar si la cateva luni dupa ce acesta a fost indepartat din mediul respectiv.
Este important de retinut ca la cei care au alergie doar la unul sau doi alergeni dar nu respecta aceste reguli de profilaxie frecvent apar sensibilizari si la ceilalti alergeni.
- Cum ajuta homeopatia in tratamentul alergiilor?
Se poate face o desensibilizarea prin remedii homeopate. Dupa experienta mea are o eficienta mare putand chiar sa duca la negativarea testelor alergice, adica la disparitia alergiei. Un avantaj major il reprezinta faptul ca nu actioneaza doar asupra unui alergen, deci nu conteaza daca pacientul are una, doua sau mai multe alergii, tratamentul are efect asupra tuturor alergenilor. Pentru a se putea indica o asemenea imunoterapie specifica homeopata, trebuie facuta o analiza speciala, care stabileste compatibilitatea pacientului cu anumite remedii specifice. Cu alte cuvinte are o inalta specificitate, depinzand strict de fiecare pacient in parte.