Covid – 19

Dr. CRISTINA PAVEL – medic specialist medicină de familie, cu specializare în api-fito-aromaterapie, acupunctură și homeopatie: „Noi, medicii, avem o misiune nobilă și nu ne putem izola în fața pericolului pandemic! E o datorie de onoare să facem față acestei provocări!”

Articol preluat din Formula As, redactor Florentin Popa

Deoarece încă nu s-a descoperit un tra­tament cauzal, cu efect antiviral direct asu­pra virusului Covid 19, urmăresc să mă protejez cât mai bine atât pe mine, cât și pe cei apropiați, limitând riscul de infecție prin evitarea contactului cu persoane necu­nos­cute. Desigur, asta nu mă îm­piedică să-mi consult pa­cienții, față de care mă pro­tejez cu ajutorul măștii de protecție, a mănușilor chi­rur­gicale și a soluțiilor dezin­fectante. Mi-am propus ca în această perioadă să am grijă să fiu într-o stare cât mai bună de sănătate (atât fizică, cât și emo­țională), pentru că mi-e greu să accept, medic fiind, numărul imens de victime pe care le poate face un virus microscopic în Mileniul 3! Pentru aceasta, iau anumite suplimente care mă ajută fizic și men­tal, pentru a avea energie și o stare de spirit bună, astfel încât să mă pot adapta perioadei actuale și provocărilor pe care mi le aduce, mult diferite de viața de zi cu zi cu care m-am obișnuit. În ceea ce mă privește, am observat că pandemia de Corona­virus are și câteva efecte pozitive: restricțiile im­puse de pericolul tot mai mare de răspândire a viru­sului și limitarea activităților exterioare îmi oferă mai mult timp ca să-mi fac ordine în proiectele personale și să țin legătura mai bine cu cei dragi, ceea ce înainte îmi era destul de greu.

Știți că eu apreciez în mod deosebit produsele apicole, pe care le consider super-alimente. Dacă simt puțin gâtul iritat, iau câteva tablete cu propolis sau câte 30 de picături de tinctură de propolis pe puțin miez de pâine, de 3-4 ori pe zi. Con­sum zilnic miere și păstură, folosesc pentru igiena na­sului și a gurii soluții pe bază de argint coloidal sau picături nazale cu extracte fitoterapeutice, iar pentru purificare ambientală folosesc, în fiecare zi, amestecuri de uleiuri volatile. De ce? Deoarece dintre toate tipurile de extracte din plante, uleiurile esențiale sunt cele mai cunoscute pentru proprie­tățile lor antiinfecțioase. Am ales, în special, uleiu­rile esențiale, care conțin substanțe active, cu poten­țial antiviral și care au, totodată, efecte antiinfla­matoare și antistres. Unele se potrivesc mai bine ziua (uleiurile din specii de eucalipt, care sunt mai tonice), în timpul activității din cabinetul medical, unde am nevoie de energie, în timp ce pe altele, relaxante, le folosesc seara, când ajung acasă – spre exemplu, uleiul de lavandă. În timpul zilei apelez și la uleiurile blânde, precum uleiul esențial de pin (Pinus sylvestris) sau de rozmarin, care mă ajută să mă concentrez mai bine.

Uleiul celor patru hoți

Probabil că multă lume a auzit de „Uleiul celor patru hoți” – o combinație de uleiuri volatile folosită în secolul al XV-lea, de niște hoți care jefuiau cadavre în timpul epidemiei de ciumă. Formula care proteja hoții de epidemie era un amestec de cinci uleiuri volatile (scorți­șoară, cuișoare, eucalipt, lămâie și rozmarin) și a fost analizată într-un stu­diu publicat în 1998, în Jour­nal of Essential Oil Research, dovedindu-se că are pro­prie­tăți antibacteriene certe îm­potriva stafilococului auriu și a bacilului piocianic (Pseudomo­nas aeruginosa). (În „formula celor patru hoți” există și uleiuri esențiale mai puternice, dar iritante (scorțișoară, cuișoare), pe care nu toată lumea le suportă, de aceea evit să folosesc aceste uleiuri dacă nu e absolut necesar.) Un alt studiu, publicat în 2018, în Iranian Jurnal of Microbiology, a arătat că uleiul esențial de leuștean (Levisticum officinale) a reușit să inhibe, în condiții de laborator, dezvoltarea unor tulpini de bacil Koch rezistente la medicamentele antituberculoase. Chiar dacă încă nu există prea multe studii clinice referitoare la acțiunea uleiurilor esențiale împotriva agenților virali, folosesc frecvent astfel de remedii naturale pentru a mă menține într-o stare cât mai bună, de care am nevoie pentru a-mi putea susține pacienții. Noi, medicii, avem o misiune nobilă și nu ne putem izola în fața pericolului pandemic, lăsându-ne pacienții de izbeliște! E o datorie de onoare să facem față acestei provocări!

https://www.formula-as.ro/2020/04/06/coronavirus-cum-ne-putem-apara-2/