Ce este cancerul intestinului subțire?
Articol redactat de Dr Rares Simu – Specialist in Imunologie clinica si Alergologie
Cancerul de intestin subţire este o tumoare malignă care se dezvoltă din ţesuturile intestinului subţire, având capacitatea să se extindă la organele din jur şi să se răspândească în întregul organism (metastaze). Intestinul subţire al omului este alcătuit din trei părţi componente: duodenul, jejunul și ileonul. Tumoarea canceroasă poate să se dezvolte în oricare dintre porţiunile intestinului subţire. În cele mai multe cazuri, cancerul afectează zona duodenului (aproximativ 50% din cazuri). La jejun şi la ileon, cancerul se dezvoltă mai rar.
Principalele cauze ale cancerului intestinului subțire
Consumul regulat al produselor alimentare care conțin multe grăsimi animale, precum și al produselor sărate, uscate și afumate sporește, de două-trei ori, riscul dezvoltării cancerului de intestin subțire. Consumul regulat al băuturilor alcoolice și fumatul, de asemenea, sporesc riscul dezvoltării cancerului de intestin subțire.
Diversele boli cronice ale intestinului subțire, în urma cărora mucoasa acestuia se inflamează și se distruge, sporesc, de asemenea, riscul dezvoltării tumorilor maligne.
Riscul dezvoltarii cancerului de intestin subțire crește și odată cu vârsta, în special, după vârsta de 60 ani.
Simptome și semne
Ca și în cazul celor mai multe simptome ale diverselor tipuri de cancer gastro-intestinal, primele simptome ale cancerului de intestin subțire, tind să fie vagi și nespecifice:
- Disconfortul abdominal;
- Greața;
- Balonarea;
- Lipsa poftei de mancare.
Urmatoarele simptome pot indica un stadiu avansat al bolii:
- Oboseala;
- Scădere în greutate;
- Anemia prin deficit de fier;
- Scaune cu sânge sau închise la culoare;
- Greață și vărsături severe;
- Icterul (îngălbenirea pielii și a ochilor) etc.
Tratament
Îndepărtarea chirurgicală a intestinului subțire sau a părților afectate este tratamentul principal pentru cancerul de intestin subțire. Chimioterapia sau radioterapia pot fi utile în cazuri în care tumora este prea mare pentru a fi operată. După aceste tratamente dimensiunile tumorii se reduc şi se poate interveni chirurgical. Chirurgia ameliorează simptomele, mai ales în cazul în care cancerul provoacă o obstrucție intestinală.
De asemena, există o multitudine de metode de tratament natural al cancerului, precum: regimul alimentar, posturile alimentare, plantele, curele cu diverse substanţe cu proprietăţi purificatoare, terapia prin curent electric și terapia prin unde de radiofrecvenţă.
Regimul alimentar este extrem de important de respectat în lupta împotriva cancerului. Este obligatoriu de ţinut indiferent de tratamentul care se urmează. Trebuie îndepărtate orice produse care duc la intoxicarea organismului: tutunul, cafeaua, alcoolul, carnea și preparatele din carne, făina albă, zahărul rafinat și uleiul rafinat.
Pentru purificarea organismului sunt foarte eficiente sucurile de fructe sau sucurile de legume. Postul alimentar este și el recomandat împotriva cancerului. Existe mai multe variante de post alimentar – postul negru și postul cu sucuri de legume.
Plantele terapeutice care se utilizează în terapia cancerului sunt destul de variate. Tratamentul depinde de localizare, de tipul cancerului, dar cel mai mult de particularităţile pacientului. Dintre plantele care au efecte anticanceroase, menționăm: salvia, năpraznicul, cătina albă, ţintaura, coada calului și urzica.
Dr Rares Simu ofera consultatii si tratamente la Centrul de Sanatate si Viata Armonia