Esofag Barett
Raspuns pentru Eugenia din Pitesti, oferit de catre Dr Rares Simu– specialist in Imunologie clinica si Alergologie
” Doresc amanunte despre afectiunea numita esofag Barett “
Formula AS nr 1189/2015
Esofagul Barett se refera la transformarea mucoasei normale, de la nivelul portiunii terminale a esofagului, in mocoasa de tip gastric sau intestinal. Cauza cea mai frecventa a acestei afectiuni o reprezinta refluxul gastroesofagian dar exista si cazuri in care nu se cunoaste cauza aparitiei bolii. Ca si frecventa poate apare la 10-15% din pacientii cu reflux gastroesofagian cronic. Mucoasa esofagului nu este adaptata sa reziste sucului gastric acid sau sucului biliar (daca exista si reflux biliar) si se distruge. Ulterior, in procesul de reparatie apar celule mucoase de tip gastric sau intestinal, care sunt adaptate sa reziste sucurilor digestive. Acest proces de schimbare a tipului de celule mucoase poate la un moment dat sa scape de sub control si atunci apar celule anormale- displazice sau chiar canceroase. Esofagul Barett poate sa evolueaze asimptomatic dar de multe ori pacientii prezinta simptomele bolii de baza, adica simptome de reflux gastro-esofagian. Pe langa simptomele obisnuite refluxului exista si unele care pot indica aparitia esofaglui Barett. Pirozisul (senzatia de arsura esofagiana) persistent, dificultatea sau durerea la inghitire, scaderea in greutate, hemoragia digestive cu eliminarea sangelui prin varsatura sau prin scaun, toate acestea pot indica aparitia esofagului Barett.
Diagnosticul bolii se pune prin metode imagistice. Cea mai buna metoda este endoscopia digestive superioara. Prin aceasta metoda se poate vizualiza foarte bine aspectul esofagului si de asemenea se pot preleva probe din mucoasa pentru a fi studiate la microscop. Examinarea la microscop poate spune daca s-a produs modificarea mucoasei esofagiene si cu ce tip de mucosa. In functie de aceasta modificare se poate aprecia si gradul de risc de degenerare maligna. S-a constatat ca atunci cand mucoasa esofagiana este inlocuita cu mucoasa de tip intestinal riscul de aparitie a cancerului este mai mare decat in cazul mucoasei de tip gastric. Aceasta investigatie este recomandata periodic la pacientii cu reflux gastroesofagian- la 5 ani si la cei la care a fost diagnosticat esofagul Barett mai des- cel putin o data pe an- tocmai pentru a supraveghea evolutia leziunilor si a interveni prompt atunci cand apar celule degenerate cu risc mare de cancer. De fapt acesta este principalul risc al esofagului Barett, de transformare canceroasa. Totusi riscul este destul de mic, in jur de 1% din pacienti dezvolta cancer. Unele studii indica un procent de risc chiar mai mic de 1%.
Tratamentul se face medicamentos si chirurgical. Tratamentul medicamentos se adresaza refluxului gastroesofagian si se face cu antisecretorii gastrice si pansamente gastrice. In cazul in care acestea nu sunt eficiente pentru a controla refluxul se paote inerveni chirurgical. Tratamentul chirurgical al esofagului Barett este rezervat cazurilor care evolueaza cu complicatii (stenoza sau ulcer) sau celor in care leziunile sunt in stadium avansat si riscul de cancer este ridicat. Metodele chirurgicale pot fi minim invazive- endoscopice sau interventie clasica in care se face rezectia unei portiuni din esofag. Prin metode endoscopice se indeparteaza mucoasa afectata prin ablatie, radiofrecventa, criocoagulare sau fotocoagulare cu laser.
Medicina complementara ofera posibilitati de terapie eficiente. Se folosesc substante care au efecte antiinflamatoare, cicatrizante si antisecretorii gastrice. Dintre acestea amintim extractul de muguri de lucerna, turmericul, gheara matei, propolisul, argila, lemnul dulce, aloe vera. Unele din aceste remedii au si proprietati anticancerigene. De asemenea tratamentul homeopat sau acupunctura sunt metode eficiente cu bune rezultate in controlul refluxului gastroesofagian.
Nu in ultimul rand as sublinia ca in toate cazurile de esofag Barett trebuie cautata prezenta bacteriei Helicobacter. Daca este prezenta trebuie tratata si eliminata pentru ca reprezinta unul din factorii care pot intretine refluxul gastroduodenal. In plus, reprezinta unul din factorii de risc pentru evolutia bolii spre cancer.
Dr Rares Simu – ofera consultatii pentru evaluarea si tratamentul natural pentru cazurile de esofag Barett la Centrul de Sanatate si Viata Armonia