Hepatita A

Material realizat de dr Rares Simu – Specialist in Imunologie clinica si Alergologie

Ce este hepatita de tip A?

Hepatita A este o afecțiune de tip infecţioasă a ficatului produsă de un virus transmis prin consumarea de alimente şi apă contaminate. Spre deosebire de hepatita B si C, hepatita A nu determină o boală cronică a ficatului. Chiar dacă ficatul se inflamează la persoanele ce au contactat virusul hepatic de tip A, organul se poate vindeca în totalitate, fără a fi afectat pe termen lung. Odată ce o persoană a fost infectată cu virusul hepatic tip A, aceasta dezvoltă o imunitate pe termen lung și nu mai poate avea această boală și a doua oară. Datorită modului de transmitere, hepatita A apare, de obicei, sub forma unei epidemii, dar nu este o afecțiune foarte gravă, iar una din trei persoane au anticorpi în organism pentru hepatita A deoarece au fost expuși la un moment dat, însă majoritatea nu dezvoltă simptome.

 Principalele cauze ale hepatitei A

Virusul hepatitei A se răspândește prin consumul de mâncare sau apă contaminate cu materii fecale infectate ale persoanelor bolnave, adică atunci când o persoană intră în contact cu alimente și apă murdare, de obicei în condiții de igienă precară sau prin nespălarea mâinilor după folosirea toaletei. Persoanele infectate pot să transmită infecția la rândul lor în aproximativ 7 zile de la expunere, chiar dacă nu au debutat încă simptome ale bolii. După ce o persoană a fost infectată cu virusul hepatitic A, poate să dureze de la două până la patru-șapte săptămâni până vor apărea primele semne sau simptome ale bolii. Cea mai bună metodă de prevenire a îmbolnăvirii datorată hepatitei A este vaccinarea deoarece peste 99% dintre persoanele vaccinate dezvoltă imunitate împotriva acestui virus hepatic.

Simptome și semne

  • Oboseală;
  • Icter/Îngălbenire (vizibil în special la nivelul ochilor, dar și la nivelul pielii);
  • Dureri de cap;
  • Febră;
  • Dureri abdominale;
  • Lipsa poftei de mâncare;
  • Grețurile și vărsăturile;
  • Urină închisă la culoare;
  • Fecale deschise la culoare.

Tratament

Cel mai important lucru în tratarea hepatitei A este scoatearea persoanei infectate din mediul cu igienă necorespunzătoare. Apoi, trebuie evitat consumul de substanțe toxice ficatului care pot agrava suferința acestuia, precum alimentele consistente, medicamentele toxice și băuturile alcoolice.

Pentru a determina procesul natural al organismului de refacere a ficatului și de a lupta împotriva virsului, persoana bolnavă trebuie să-și reducă cât mai mult activitatea fizică cu reapaus prelungit la pat.

Tratamentul clasic constă în administrarea de medicamente hepatoprotectoare pentru ficat și  medicamente împotriva virusului hepatic A, însă la fel de eficient poate fi și tratamentul pe cale naturistă prin urmarea unui regim alimentar sănătos, fitoterapie sau homeopatie.

Dr Rares Simu ofera consultatii si tratamente la Centrul de Sanatate si Viata Armonia din Bucuresti