Polipoza digestivă

Articol redactat dr Dr Rares Simu – Specialist in Imunologie clinica si Alergologie

Este o afecțiune caracterizată prin existența unor multipli polipi pe mucoasa care acoperă tubul digestiv. Polipii sunt formațiuni nodulare mai mari sau mai mici. Ei pot să aibă diferite localizări, dar se formează în special la nivelul intestinului gros. Există cazuri în care apare un singur polip, doi sau trei cel mult. La polul opus, se situează cazurile în care apar foarte mulţi polipi, de ordinul zecilor sau chiar sutelor.

Există mai multe tipuri de polipi, dar cel mai frecvent întâlniţi sunt polipii hiperplastici şi polipii adenomatoşi. Dintre aceste două tipuri, numai polipii de tip adenomatos au potenţialul de a se transforma malign, adică de a deveni canceroşi.  Cu cât un polip adenomatos este mai mare ca dimensiuni, cu atât creşte potenţialul de a se transforma în cancer.

Principalele cauze ale polipozei digestive

Polipii digestivi sunt mai frecvent întâlniți la persoane în vârstă de peste 50 de ani. O altă cauză pot fi infecțiile gastrice, precum cea cu Helicobacter Pylori, urmată de gastrită și apoi polipi. Predispoziția genetică este și ea un factor, ca în cazul polipozei familiale. De asemenea, utilizarea unui timp îndelungat a medicamentelor care scad aciditatea gastrică, favorizează apariția polipilor.

Dieta joacă și ea un rol important în apariția polipilor gastrici deoarece se consideră că alimentele afumate, peștele, carnea sărată și murăturile consumate în exces pot favoriza apariția polipilor gastrici. Fumatul și obezitatea reprezintă cauze la fel de posibile ale apariției polipozei digestive.

Simptomele polipozei digestive

De obicei, polipii nu dau nici un fel de simptome, fiind frecvent descoperiți întâmplător prin endoscopie sau colonoscopie.

Dacă polipii sunt mari, localizați la orificiile de intrare sau ieșire din stomac ori dacă sângerează, pot da unele simptome ca:

  • Dificultatea la înghițire a alimentelor;
  • Constipație sau diaree;
  • Vărsături;
  • Scaune negre;
  • Anemie;
  • Senzație de presiune;
  • Durere sau jenă etc.

Tratament

Polipii mici, care sunt în număr redus și au aspect endoscopic asemănător cu mucoasa gastrică sănătoasă, iar la biopsie nu se dovedesc a fi canceroși, nu se tratează ci doar se  urmăresc endoscopic.

Polipii mai mari sau care la biopsiei se dovedesc a fi canceroși, trebuie scoși pe cale endoscopică sau chirurgicală. În cazul polipilor unici sau atunci când sunt puţini, se face excizia lor. În cazul polipozei familiale se realizează îndepărtarea chirurgicală a segmentului de colon afectat.

 

Dr Rares Simu ofera consultatii si tratamente la Centrul de Snatate si Viata Armonia din Bucuresti