Fitoterapia in bolile oncologice

Articol semnat de Dr Cristina Pavel – Medic specialist in Medicina de familie, Apifitoterapie, Homeopatie, Acupunctura, Medicina cuantica

Magazinul verde – Publicatie a grupului editorial Flacara 

Cancerul, cea mai de temut boală a contemporaneităţii, pare să atace din toate părţile, în toate organele şi cu o viteză inimaginabilă. Medicina alopată are rigorile ei privind terapiile anticanceroase. Medicina naturistă are, la rându-i, propriile arme de luptă împotriva cruntei maladii. Cu ce eficienţă? Medicul Cristina Pavel, de la Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia, din Bucureşti, ne-a oferit mai multe detalii pe acest subiect.

Bolile oncologice sunt principalele cauze de mortalitate din România, alături de bolile cardiovasculare.

Când sunt recomandate în bolile oncologice tratamentele naturiste şi au maximum de eficienţă şi când au mai puţină eficienţă? Iată o întrebare la care dna dr. Cristina Pavel, de la Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia, ne-a oferit răspunsul. „Cancerul este o boală tot mai agresivă și mai prezentă în lumea modernă, care poate avea forme de evoluție foarte diferite, de la fulminante (în care boala răspunde greu la orice tratament) la autolimitate (în care, chiar dacă există o formă gravă de cancer, organismul își mobilizează resursele și poate trece mai ușor prin boală, uneori cu un minim de tratament). Aș spune că utilizarea unei scheme de produse sau terapii naturiste are efecte maxime în prevenția primară sau secundară a bolilor oncologice. Aceasta înseamnă că previne instalarea bolii sau apariția recidivelor, după ce cancerul a fost tratat. De asemenea, șansele sunt mult mai mari când boala este într-un stadiu incipient, iar pacientul are imunitate și vitalitate bună. Dacă se utilizează scheme terapeutice puternice, prescrise de un medic competent (nu doar suplimente cu vitamine general valabile), dacă pacientul face întocmai ce i se spune și ține legătura cu medicul curant, efectele pot apărea mai rapid. Eficiența unui tratament naturist scade cu cât pacientul are mai multe boli asociate, cu cât forma de cancer este mai agresivă, cu cât stadiul este mai tardiv, sau rezistența biologică, vitalitatea, capacitatea de regenerare sunt mai scăzute. Părerea mea e că un cancer apare pe un fond de stres emoțional intens și de greșeli de stil de viață, iar dacă bolnavul înțelege că trebuie să își transforme viața și să trăiască în mult mai multă bucurie și iertare, sansele de supraviețuire și de succes terapeutic cresc. Uneori, cancerul este o lecție de viață care te ajută să faci alegeri mai bune pentru tine, să te desprinzi dintr-o situație care te chinuia. Psihicul ființei umane e un mecanism foarte fin, ușor de dereglat, și ne poate duce spre sănătate sau spre boală.”, atenţionează Cristina Pavel.

Medicina bazată pe plante şi remedii din plante poate veni în ajutorul pacienţilor oncologici fără însă a elimina întrutotul terapiile specifice acestor boli, precum radioterapia sau chimioterapia. Cum?

„În plante există substanțe cu potențial antitumoral dovedit, ca de exemplu lectinele (care împiedică multiplicarea celulelor tumorale), unii alcaloizi imunomodulatori, precum și polifenoli, fitosteroli și vitamine (A, C, E) cu proprietăți antioxidante, ce împiedică procesele degenerative. Unele medicamente folosite în cancer sunt extrase tot din plante – un exemplu ar fi un extras din scoarță de tisă de Pacific (Taxus brevifolia). Tot plantele pot contribui la reglarea unui teren endocrin perturbat, care poate favoriza sau întreține un cancer hormonodependent (sân, uter, ovar, prostată etc.). Alături de substanțele active din plante, se adaugă și cele prezente în unele produse apicole, cum ar fi propolisul. Dintre toate produsele albinelor, propolisul este cel mai eficient în boala canceroasă, fiind cunoscut și recomandat chiar și de unii specialiști oncologi din străinătate. Un alt remediu cu efecte promițătoare este argintul coloidal. Menționez că nu e suficient să luăm 1-2 produse pe care le găsim pe piață, ci trebuie o schemă combinată, modificată la anumite intervale de timp.”

Eficienţa fitoterapiei în lupta cu cancerele este demnă de luat în calcul.

„Un efect benefic mai rapid putem observa, uneori, la tumorile cu localizare digestivă (stomac, colon, rect, ficat) sau la cele situate mai aproape de suprafața pielii și mucoaselor (gură, faringe, tiroidă, sân, col uterin, prostată etc.), unde putem acționa și local, folosind diferite extracte, dar și spălături locale, cataplasme, supozitoare, ovule etc., de la caz la caz”, susţine medicul Cristina Pavel.

Dincolo de terapiile prescrise de medici, un regim alimentar corespunzător este imperios necesar dacă dorim să ne vindecăm cu adevărat şi să câştigăm bătălia împotriva cancerului.

 „ Ar trebui să alegem cel mai bun regim pe care îl avem la dispoziție. Cu privire la calitatea alimentelor, facem tot ce depinde de noi, după bugetul personal. Ne putem descurca și cu alimente simple, cum ar fi cerealele. E un moment bun să învățăm să mâncăm, de exemplu, orez integral fiert simplu, cu apă și puțină sare (neiodată), sau o mâncare de hrișcă cu legume. Recomand o dietă cu predominanța vegetalelor, semințelor, cerealelor integrale. Enzimele prezente în sucurile proaspete de legume (morcov, țelină, pătrunjel etc.) sau de fructe (pe cât posibil românești și din sezonul respectiv, evitându-le pe cele foarte dulci, de tip pepeni sau piersici) ne înviorează și ne dau energie imediat; în plus, au foarte multe vitamine și minerale ușor absorbabile. Și polenul ne poate ajuta, de asemenea. Iarna putem folosi suc de portocale și lămâi. Semințele de in, dovleac, floarea-soarelui, susan, cânepă, germenii de cereale și legume, chefirul, borșul, ceapa și usturoiul, verdețurile, uleiul de măsline nu trebuie să ne lipsească. Este bine să renunțăm total la zahăr și să folosim în loc fructe dulci sau miere, dar nu în exces. Din contră, o teorie modernă spune că glicemia la bolnavul de cancer trebuie menținută scăzută, pentru că celulele maligne se hrănesc cu glucoză.”

În oncologie, produsul apicol cel mai eficient este propolisul. Locul 2 este ocupat de veninul de albine, apoi urmează păstura și polenul. Mierea este recomandată în doze mici în dietă, dar este mult mai bună decât zahărul. Propolisul, în schimb, se recomandă în doze mari, sub toate formele – tinctură, extract uleios sau apos, tablete, supozitoare etc.

 Numărul plantelor eficiente în bolile oncologice nu este de neglijat. Multe sunt disponibile uzual la noi. Printre acestea se numără: coada-șoricelului, rostopasca, brusturele, coada-calului, obligeana, lumânărica, urzica, splinuța, pelinul, mușețelul, gălbenelele, măceșele, cătina, pătlagina, vâscul, mugurii de plop etc. – plante cu efecte diuretice, drenoare limfatice, laxative, expectorante, hemostatice, cicatrizante, imunomodulatoare. Apoi, există și plante de import, cum ar fi ciupercile imunomodulatoare – reishi (ganoderma), shiitake, maitake, chaga, agaricus blazei, sau plante bogate în vitamina C (noni, amalaki, acerola etc.), astragalus, aloe, ori plante indiene precum haritaki, citraka, chirayata, katurohini etc. Administrarea lor duce într-o primă fază la reglarea circulației sangvine, stimularea eliminărilor fiziologice, drenare hepatică, după care sunt susținute mecanismele proprii de luptă ale corpului și sunt eliminați agenții patogeni.

O schemă de tratament cu plante, produse apicole și/sau uleiuri volatile poate fi binevenită pentru orice bolnav care vrea să facă ceva în plus când se confruntă cu o astfel de boală. Chiar și în cazurile grave, un astfel de tratament poate susține corpul și îmbunătăți calitatea vieții.

 Limitați gustul dulce și învățați să mâncați simplu, mâncare din câteva ingrediente complete nutrițional, fără exces de condimente, fără prăjeli.

Dr Cristina Pavel – Medic specialist in Medicina de familie, Apifitoterapie, Homeopatie, Acupunctura, Medicina cuantica

Centrul de Sanatate si Viata Armonia