Pancreatita acuta
Articol redactat de Dr Rares Simu – Specialist in Imunologie clinica si Alergologie la Centrul de Sanatate si Viata Armonia din Bucuresti
Ce este pancreatita acută?
Pancreatita acută este o inflamație acută a pancreasului, întâlnită cel mai adesea la persoanele de peste 40 de ani, în special bărbați, însă poate fi diagnosticată și la vârste tinere, chiar și la copii. Pancreasul este glanda responsabilă de producerea insulinei, dar și de secreția și sinteza enzimelor digestive necesare metabolismului grăsimilor, proteinelor și carbohidraților ingerate prin alimentație.
Principalele cauze ale pancreatitei acute
Majoritatea cazurilor de pancreatită acută sunt provocate de abuzul de alcool sau de pietrele la rinichi. Etanolul duce la apariţia bolii prin intoxicarea celulelor pancreatice, ceea ce duce creşterea concentraţiei enzimelor şi accelerează activarea lor prematură. Permeabilitatea canalelor pancreatice care conţin enzimele creşte şi permite enzimelor să digere pancreasul în sine, dar şi ţesuturile din jur. Consumul cronic de alcool poate modifica, de asemenea, conţinutul fluidelor pancreatice şi dopuri de proteine se pot forma în canale.
Calculii biliari pot duce la pancreatită acută prin blocarea canalului pancreatic şi a fluxului enzimelor. Alte cauze ale pancreatitei acute sunt: infecţiile, traumele, tumorile, mutaţiile genetice răspunzătoare de activarea prematură a enzimelor etc. Totuşi, aceşti factori sunt răspunzători de numai o mică proporție din toate cazurile.
Simptome și semne
-
- Durerea abdominală foarte intensă care iradiază către spate;
- Tusea;
- Greaţa şi vărsăturile;
- Slăbiciunea fizică;
- Transpirația abundentă;
- Pulsul rapid;
- Frecvența respiratorie crescută;
- Creșterea temperaturii;
- Presiunea sanguină crescută;
- Pierderea cunoștinței;
- Icterul la nivelul albului ochilor(îngălbenirea).
Tratament
În timpul crizelor dureroase, tratamentul constă în administrarea de analgezice pentru amelioarea durerii şi în ingestia de lichide simple sau chiar intravenos în cazurile mai grave, fiind necesară și spitalizarea pacientului. Măsurile generale specifice în pancreatita acuta constau în întreruperea aportului oral de alimente și lichide, dar și repausul total la pat.
Alimentația pe cale orală nu va fi reluată pâna în momentul dispariției durerii și reluării zgomotelor intestinale. Ulterior, când este posibil, se trece treptat la o dietă normală, dar săracă în grăsimi și glucide. Regimul alimentar presupune următoarele restricţii: alcool, cafea, grăsimi, carne de porc şi vită, prăjeli, rântaşuri și tutun. În cazurile severe se recomandă nutriția strict intravenoasă și interzicerea alimentării orale de la 7 până la 10 zile.
În cazul prezenței infecțiilor, confirmate prin analize de sânge, urină, spută și din lichidul pleural, atunci este necesară și o terapie antibiotică susținută.
Dr Rares Simu – Specialist in Imunologie clinica si Alergologie la Centrul de Sanatate si Viata Armonia, ofera consultatii si tratemente pentru Pancreatita acuta