Scaune diareice

“După operaţia de ocluzie intestinală mă confrunt cu scaune diareice”
(Răspuns pentru VERONICA SĂLIŞTEAN – Braşov,
FORMULA AS nr. 1225 – Dr Rares Simu – specialist in Imunologie clinica si Alergologie la Centrul de Sanatate si Viata Armonia


Din descrierea dvs. rezultă că înainte de operaţia de ocluzie intestinală, aţi suferit o intervenţie chirurgicală în sfera geni­tală, pentru un cancer uterin. Această intervenţie a fost urmată de cobaltoterapie şi chimioterapie. La câteva luni, au urmat intervenţia pen­tru ocluzie şi problemele de tran­zit intestinal. Este foarte proba­bil ca problemele cu care vă con­frun­taţi să fie legate de cobaltoterapie. Unul dintre efectele secundare ale cobaltoterapiei este proctita sau rectita de iradiere, o inflamaţie a mucoasei de la nivelul porţiunii terminale a intestinului.


Cauzele care duc la apariţia acestei afecţiuni sunt multiple. Pot fi cauze infecţioase, cauze autoimune, cauze medicamentoase sau, în cazul dvs., postiradie­re. Boala se manifestă prin senzaţie permanentă de defecare, dureri în zona rectului, eli­minare de mucus, diaree, sângerări sau scaune cu sânge şi mucus.
Complicaţiile care pot să apară sunt legate de pierderea de sânge, chiar dacă nu se vede cu ochiul liber, care duce la anemie, şi de inflamaţia propriu-zisă. Această inflamaţie, în situaţii extreme, poate duce la fistule între rect şi vezica urinară, sau între rect şi vagin, cel mai frecvent.


Tratamentul medicamentos in­clude medicamente administrate pe cale orală, sau sub formă de clisme şi supozitoare. Se administrează medi­ca­mente cu efect antiinflamator la nivelul mucoasei  şi medicamente cu acţiune asupra florei intestinale . În cazurile care evoluează cu sângerări sau cu fistule, se poate interveni endoscopic sau chirurgical.


O altă cauză care poate agrava simptomatologia, în cazul dvs., este legată şi de intervenţia pentru oclu­zia intestinală. În această situaţie, problemele care pot apărea după ope­raţie sunt legate de porţiu­nea din intestin care s-a rezecat şi, de asemenea, de dimen­siu­nile acelei por­ţiuni. Dia­reea este una din­tre cele mai frec­vente pro­bleme cu care se confruntă pacienţii cu re­zecţie de intestin. Sunt două situaţii frecvent întâlnite după rezecţiile de intestin. După operaţie, se poate de­clanşa un colon iritabil, din cauza pertur­bării florei in­tes­­tinale şi a leziunilor posi­bile la nive­lul terminaţiilor nervoase din zona colonului. De asemenea, redu­cerea suprafeţei intestinale, prin re­zec­ţie, poate duce la un tranzit intestinal accelerat, manifestat prin diaree. Având în vedere cele două posibile cauze care au condus la situaţia dvs., cobal­toterapia şi operaţia, tratamentul care vă poate ajuta trebuie să fie însoţit obligatoriu şi de un regim alimentar. Mesele trebuie să fie mai frecvente şi mai reduse cantitativ. Trebuie evitate alimentele prea fierbinţi sau prea reci, con­dimentele, alcoolul, ca­feaua, dulciurile concentrate. La o masă nu combinaţi multe alimente odată. Se recomandă consumul de orez, porumb, făinoase. Trebuie evitate carnea şi preparatele de carne, în special mezelurile şi afumă­turile, fructele şi legumele crude. Trebuie suplimentat aportul de lichide pentru a compensa pierderea lor prin diaree şi de asemenea trebuie un aport supli­mentar de minerale şi vitamine.


Ca tratament alternativ, vă recomand plante cu efect antiinflamator la nivelul intestinului: extract de afine – 1-2 g pe zi, extract de gheara-mâţei 1-2 g pe zi, Zeolit 2-3 g pe zi, extract de yucca, 1-2 g pe zi. Trebuie refăcută flora intestinală, şi în acest caz vă recomand să faceţi o cură cu probiotice, cel puţin trei luni.


Totuşi, tratamentul homeopat este cel pe care îl recomand în mod deosebit în acest caz. Cel mai bine ar fi să primiţi un tratament individualizat. O com­binaţie de remedii homeopate cu efecte bune, pe care o puteţi încerca, este formula 24, de la “PlantExtrakt” Cluj, câte 5 picături, de 3 ori pe zi. Alte remedii in­dicate: Veratrum album (dacă scaunele sunt apoase) sau Mercurius solubilis (dacă sunt cu mu­cus). Atunci când faceţi tratament homeopat, trebuie evitate cofeina, alcoolul, menta, aromele puternice – condi­mente sau parfumuri.


Tratamentul trebuie urmat o perioadă mai lungă, de 3 luni, după care se apreciază efectul şi se poate face o pauză, cu repetare la 1-2 luni.

Dr Rares Simu ofera consultatii la Centrul de Sanatate si Viata Armonia din Bucuresti