Aerofagia,

Recomandari oferite de catre dr Rares Simu – specialist in Imunologie clinica si Alergologie

Aerofagia reprezintă acumularea de gaze în special la nivelul stomacului. Această acumulare se datorează doar aerului care ajunge aici prin înghiţire. În principal, procesul se desfăşoară în timpul alimentaţiei. Aşa cum am specificat mai sus, dacă pacienţii mănâncă în grabă, nu mestecă bine mâncarea (şi dantura incompletă poate avea o contribuţie), consumă lichide în timpul mesei sau poartă conversaţii, o dată cu alimentele pătrunde în stomac şi o mare cantitate de aer. Între mese, pătrunderea aerului în stomac este favorizată de hipersalivaţie, care obligă pacientul să înghită des. Ea apare în mai multe situaţii: mestecarea gumei, fumatul, anumite afecţiuni ale cavităţii bucale.

În mod normal, eliminarea aerului din stomac se face prin eructaţie (râgâit). Se creează o presiune la nivelul stomacului care forţează sfincterul esofagian şi acesta se relaxează lansând gazele sub presiune din stomac să treacă în esofag şi, de aici, să se elimine pe gură. De obicei, acest proces se petrece după alimentaţie, existând anumite alimente care-l favorizează (ceapă, usturoi, roşii). După eructaţii pacienţii simt o uşurare la nivel abdominal.

Există şi situaţii în care sfincterul esofagian inferior nu se relaxează suficient şi eructaţia nu se mai produce. Poziţia culcat accentuează acest proces. Bolnavii acuză dureri în capul pieptului (retrosternale). Gazele din stomac se vor elimina înspre intestin, o dată cu alimentele ingerate. Disconfortul abdominal resimţit de aceşti pacienţi este pe o perioadă mai îndelungată, spre deosebire de prima situaţie când gazele pot fi eliminate prin eructaţie.

Cu cât pacientul înţelege mai bine ceea ce se petrece cu el, cu atât procesul de vindecare este mai uşor şi chiar poate să ajute acest proces el însuşi. În sprijinul acestei afirmaţii vin o serie de cercetări recente care arată că modul de gândire, starea psihică a unui bolnav are un rol foarte mare în evoluţia bolii. Dacă pacientul este optimist şi se gândeşte la vindecarea lui cresc foarte mult şansele ca aceasta să se petreacă. Pe drept cuvânt se poate afirma că modul de gândire are un rol de primă mărime în starea de sănătate, acesta fiind şi motivul pentru care unii se pot vindeca de boli grave, iar alţii urmând acelaşi tratament, nu.

Dr Rares Simu – specialist in Imunologie clinica si Alergologie ofera consultatii pentru evaluarea si tratamentul pacientilor care sufera de aerofagie.