Fisura anala

Articol redactat de dr Rares Simu – Specialist in Imunologie clinica si Alergologie

Fisura anală este o leziune (rană) a canalului anal, apărută cel mai frecvent ca o consecință a constipației, care se manifestă în principal prin durere anală sub formă de arsură și sângerare.

Principalele cauze ale fisurii anale

Cauza principală a fisurii anale rezidă din unele traumatisme provocate în timpul scaunului, când se încearcă eliminarea forţată a unui bol fecaloid voluminos şi tare, mai ales la persoane cu constipaţie cronică. Mai pot fi responsabile și unele infecţii locale, paraziţi intestinali, anumite boli interne (icter, diabet, uremie, limfom, diaree repetată), scaunele diareice frecvente, precum şi lipsa igienei locale, calitatea săpunului şi a hârtiei igienice folosite.

De asemenea, boala Crohn cu inflamarea intestinelor poate provoca diaree cu sânge, dureri abdominale, febră şi rupturi în mucoasa care căptuşeşte rectul inferior (anus). S-a constatat că în timpul naşterilor, peste 10 % dintre femei rămân cu fisuri anale, din cauza extinderilor mari ale epidermei în zona respectivă. Asemenea fisuri pot să apară chiar şi la bebeluşi care suferă de constipaţie.

Simptomele

În general, fisurile anale se manifestă prin:

  • Durere ascuțită, înțepătoare a anusului;
  • Durere arzătoare în timpul defecației/scaunului, care poate fi și de durată;
  • Mâncărimi dese în zona anusului;
  • Sângerări, sub formă de pete de sânge roșii pe șervetul igienic.

Există și cazuri când o fisură anală poate fi lipsită de dureri, sângerează uneori, dar nu cauzează alte simptome.

Tratament

Fisura anală se vindecǎ, de multe ori, în câteva săptămâni, dacă pacientul adoptǎ măsuri pentru a-și menține scaunele moi prin alimentație, precum creșterea aportului de fibre și lichide consumate zilnic.

Tratamentul fisurii anale poate și constă în dilatarea progresivă a sfincterului anal şi introducerea în canalul anal a unor diferite substanţe dezinfectante, anestezice şi cicatrizante.

În cazurile în care contracţia canalului anal este foarte mare, trebuie să se intervină chirurgical.

Ca şi tratament natural, se poate utiliza unguentul cu propolis, cu tătăneasă, cu arnica sau cu gălbenele. De asemenea, sunt utile băile de şezut cu infuzie de gălbenele, muşeţel, coada calului sau coada şoricelului. Bǎile de șezut făcute dupǎ eliminarea scaunului, pot ajuta la relaxarea sfincterului și favorizează vindecarea.