HOMEOPATIA, UTILA IN PREVENTIA SI TRATAMENTUL BOLILOR – Interviu Dr Simu Rares specialist in Imunologie clinica si Alergologie, Homeopatie, acordat revistei Formula As
Interviu cu dr. Rareș SIMU/Pagina Specialiștilor
1. De câte ori vine toamna punem aceeași ”placă”, legată de sănătate: gripe, răceli, mai nou și infecții cu variante Covid. Are Homeopatia putere împotriva lor? În calitatea dvs. de specialist, ce le recomandați pacienților – în primul rând pentru o prevenție a bolii?
Homeopatia este de ajutor atat in preventia cat si in tratatrea infectiilor de sezon. Pentru a lupta impotriva racelilor, gripei si chiar covidului exista mai multe abordari in homeopatie. Homeopatia clasica recomanda administrarea remediilor constitutionale, cele care se potrivesc cel mai bine fiecarui individ in parte. Pentru a stabili remediul constitutional al unui pacient este nevoie de o consultatie amanuntita, in care se tine cont de caracteristicile mentale, emotionale si fizice ale fiecaruia. In urma acestei analize se stabileste un tablou in care se incadreaza pacientul respectiv si care trebuie sa corespunda cat mai bine cu tabloul unui remediu homeopat- remediul constitutional. Atunci cand se administreaza acest remediu constitutional, se echilibreaza mecanismele de homeostazie ale organismului, acele mecanisme care asigura o functionare echilibrata si armonioasa a organismului. Aceasta actiune se petrece si la nivelul sistemului imun, care in acest fel devine mai eficient in lupta cu diversele infectii din sezonul rece. Este insa posibila si o alta abordare homeopatica pentru a inatri sistemul imun. In aceasta situatie se merge doar pe o echilibrare sau chiar stimulare a sitemului imun. Se pot administra, in scop profilactic asa numitele remedii organoterapice , prin care se echilibreaza activitatea organelor esentiale pentru o buna imunitate- glandele suprarenale si timus (Suprarenalis, Thymus extract). Stimularea sistemului imun se poate face cu asa numitele nosode, prin administrarea carora se obtine o imunitate specifica infectiilor respiratorii (Influenzinum, Tuberculinum). Toate aceste remedii se administreaza zilnic, cu potente joase ch7 sau ch9, in cure de cate 2-3 luni De asemenea exista nosoade care stimuleaza nespecific sistemul imun – streptococcinum, stafilococcinum, medorrhinum care se pot administra la fel zilnic, alternativ sau o data pe saptamana in functie de potenta. Tot aici as mentiona Sarurile Schusller care sunt remedii homeopate minerale si care se utilizeaza in potente decimale d6 sau d12 si care au si ele efecte de stimulare a sistemului imun, de echilibrare a sistemului nervos, endocrin , precum si a metabolismului celular.
2. În caz că boala s-a declanșat, care sunt remediile pe care le recomandați? Sunt ele condiționate și de o dietă anume?
Atunci cand o afectiune acuta este deja declansata abordarea este diferita. In aceasta situatie se analizeaza foarte bine particularitatile fiecarui simptom in parte. De exemplu se pot administra remedii diferite daca pacientul tuseste , sa zicem, doar noaptea sau doar ziua sau si ziua si noaptea. De asememnea daca se amelioareaza sau se agraveaza in functie de pozitie (culcat sau in picioare) sau in functie de anumiti factori fizici- aer rece, consum de alimente sau lichide, efort fizic. Se analizeaza si ce fel de tuse este- productiva, iritativa, spastica sau asocierea cu alte simptome – stranut, lacrimare, varsatura, durere faringiana, laringiana sau toracica. Exemplificam, in continuare, cu cateva remedii si caracteristicile lor pentru tuse. Ipecachuana: bolnavul prezinta accese de tuse cu senzatia ca pieptul este plin de secretii pe care nu le poate expectora, insotite de greata si chiar varsaturi; simptomele se agraveaza daca bolnavul sta culcat. Nux vomica: este indicat in cazul in care crizele se insotesc de dureri de cap, tuse care este agravata la rece si in special dimineata intre orele 4 si 5; de asemenea pot aparea tulburari digestive cu senzatie de balonare dupa ce maninca.Sulphur: este un remediu foarte bun pentru tuse in special daca bolnavul se plinge si de faptul ca isi simte talpile fierbinti si doreste sa stea in incaperi aerisite tot timpul. Arsenicum album: util in cazul in care pacientul prezinta agravari in timpul noptii si atunci cand sta culcat; sunt specifice agravarile dupa miezul noptii, intre orele 1 si 2, insotite de neliniste, agitatie, bolnavul plimbandu-se, deoarece nu poate sa stea in pat. Calcarea carbonica: simte frecvent nevoia sa inspire adanc, are probleme respiratorii cand urca cea mai mica panta, senzatia ca are praf in git sau in plamani. Kali carbonicum: se trezeste noaptea pe la orele 3-4, cu dificultati de respiratie, speriat, trebuie sa stea aplecat inainte, cu coatele pe genunchi, cu capul sprijinit ; simte nevoia sa doarma cu capul ridicat. Lachesis: se trezeste in criza, tuseste cu o mare cantitate de expectoratie seroasa ( apoasa ), care il usureaza; nu suporta nici cea mai mica presiune in jurul gatului sau pe piept, simte ca inima se opreste si nu mai bate o scurta perioada, dupa care are brusc pulsul accelerat; simptomele se agraveaza in incaperi calde, neaerisite.
3. Cum trebuie administrate remediile homeopatice ca să aibă efect?
Administrarea remediilor homeopate este importanta pentru a avea eficienta maxima. Este indicat sa fie o pauza de cel putin 20-30 minute intre administrarea remediilor si mese. Remediile homeopate sunt administrate fie sub forma lichida fie sub forma solida- granule de lactoza. In cazul formei lichide este de evita contactul cu metale, se recomanda administrarea cu lingurite de plastic sau lemn sau cu pipeta sau seringa fara ac. In cazul granulelor trebuie evitat contactul cu tegumentul, se recomanda administrarea fie direct din capacul flaconului fie cu lingurita de plastic sau metal. Atunci cand se urmeaza un tratament cu remedii homeopate este recomandat sa se evite cafeaua si bauturile cu cofeina, ceaiul negru, infuziile din plante aromate- menta, musetel, busuioc, tei etc, pasta de dinti mentolata sau cu uleiuri esentiale (se recomanda pasta de dinti cu aroma de fructe- banane, cirese, capsuni), condimentele puternice (cuisoare, scortisoara, ghimbir, hrean, busuioc, chimen, anason etc), otetul, uleiurile esentiale si extern si intern, parfumurile de interior, betisoarele parfumate, alcoolul. Fac o precizare importanta aici. Chiar daca un pacient nu poate sa respecte 100% aceste restrictii, acesta poate totusi sa urmeze sa urmeze un tratament homeopat. Nerespectarea restrictiilor nu are consecinta aparitia unor efecte adverse sau reactii nedorite ale organismului, doar poate sa apara o scadere a eficientei acestui tratament dar, poate, tratamentul isi face efectul in proportie de 90% sau 80% sau… . In schimb, daca tratamentul nu se administreaza, efectul este nul.
4. Homeopatia face diferența între răceală și gripă, când e vorba de tratament?
In homeopatia clasica prescrierea remediilor nu se face pe baza unui diagnostic de boala, cum se face in medicina alopata. Mai important, decat faptul ca este o raceala data de un rinovirus sau o gripa data de un virus gripal, este modul in care boala se manifesta. Se tine cont foarte mult de particularitatile fiecarui caz in parte. Pot fi recomandate anumite remedii daca boala se manifesta cu febra mare sau nu, daca exista manifestari generale cum ar fi dureri musculare, stare de oboseala, somnolenta, frison, daca sunt manifestari la nivelul sinusurilor, nasului, amigdalelor, traheo bronsic sau chiar pulmonare. De asemenea este foarte important care sunt factorii care influenteaza toate aceste simptome, cand se amelioreaza, cand se agraveaza, daca afecteaza apetitul, daca existe anumite preferinte alimentare specifice etc. Cu alte cuvinte se aplica acel principiu din medicina care spune ca exista bolnavi si nu exista boli. Acesta este si motivul pentru care tratamentul se poate prescrie si fara a se recomanda analizele clasice. Cu toate acestea, in anumite situatii, in functie si de severitatea fiecarui caz in parte, medicul homeopat poate si chiar trebuie sa prescrie anumite analize sau test in scop diagnostic, inclusiv testul pentru detectia virusului gripal. In acest mod se poate eficientiza tratamentul si mai mult se poate urmari, mai bine, evolutia bolii,
5. În ultima vreme, virozele pulmonare țin fruntea afișului bolilor autumnale. Ce le prescrieți pacienților dvs.?
As putea spune ca exista mai multe remedii la care pacientii cu viroze respiratorii raspund foarte bine. Principalele remedii utilizate sunt: Aconitum- acesta poate fi folosit la cei care se imbolnavesc dupa ce au stat in current sau frig. Este eficient in primele momente de boala , cand apare inflamatia mucoaselor. Euphatorium este indicat in formele de boala care merg cu stare generala alterata, febra mare, dureri musculare, stare de rau generala. Gelsemium este indicat la pacientii care se simt foarte obositi, au tendinta sa stea in pat, fac doar subfebrilitati sau febra mica. Mercurius solubilis este indicat in formele care evolueaza cu rinofaringita, la pacientii care au secretii verzui si care sunt sensibili si la cald si la rece. Hepar sulphur este indicat in cazurile de rinofaringita sau otita care evolueaza cu secretii abundente, de culoare galbena, la pacientii care sunt foarte sensibili la frig. Arsenicum album este indicat in formele care evolueaza si cu manifestari digestive, cu greata, varsaturi sau chiar cu diaree si care se asociaza cu febra mare , chiar cu frisoane. Belladona este un remediu indicat in formele care evolueaza cu febra mare, la care se asociaza dureri de cap, senzatia de uscaciune a mucoaselor, intoleranta la caldura. De cele mai multe ori prescriu aceste remedii in urmatoarea combinatie: cate 10 granule din fiecare se pun in 300-400ml de apa plata din care se administreaza cate 2 ml din ora in ora, pe tot parcursul zilei, pana la ameliorare,
6. Pe internet și în revistele occidentale se recomandă remedii homeopatice, la modul general. Au același efect ca cele individualizate, recomandate de un medic specialist?
Da, exista aceste recomandari. In functie de experienta fiecarui medic in parte, se pot face recomandari cu caracter general, tinand cont ca anumite remedii sunt foarte frecvent indicate in cazul infectiilor respiratorii. Statistic vorbind, exista sanse bune ca un pacient sa raspunda la remediile frecvent indicate. De cele mai multe ori aceste recomandari descriu tabloul anumitor remediictiv si pacientul incearca de unul singur sa-si dea seama care i se potriveste mai bine.
7. Ce avantaje reprezintă remediile homeopatice față de cele clasice?
Remediile homeopate respecta acel principiu – primum non nocere- principiu de baza in medicina, regasit de altfel si in Juramantul lui Hippocrate. Mai mult, tratamentul homeopat nu are contraindicatii, practic oricine poate sa urmeze un tratament de acest gen. Dar dincolo de asta, remediile pot si trebuie sa fie si eficiente. Atunci cand un remediu este corect prescris rezultatele pot sa apara chiar mai rapid decat in cazul medicatiei alopate, mai ales in cazul afectiunilor acute. Pentru prescrierea tratamentului nu sunt necesare analize, principiile pe baza carora se face recomandarea fiind diferite fata de medicina alopata. Nu in ultimul rand costurile remediilor homeopate sunt reduse.
8. Dvs. cum vă antrenați sănătatea pentru bolile sezonului rece?
Alimentatia si stilul se viata sanatos , miscarea in aer liber, au ca rezultat o stare buna de sanatate. O alimentatie bazata pe multe legume si fructe proaspete, isi aduce aportul prin continutul bogat in antioxidanti. Principalii antioxidanti naturali sunt reprezentati de vitamine (C, E, beta caroten), enzime (superoxid dismutaza, peroxidaza), oligoelemente (Zn, Se).
Consumul zilnic de sucuri prospete din: sfecla rosie, morcov, patrunjel, mar, telina, portocale, grapefruit este de mare ajutor. Tot in aceasta perioada este indicata o cura cu struguri, in special struguri negri, Acestia contin o serie de antioxidanti de mare valoare, care intervin chiar si in incetinirea proceselor de imbatranire celulara. Fructele de padure al caror sezon este in aceasta perioada a anului sunt de asemenea folositoare pentru intretinerea sistemului imunitar. Dintre acestea merita mentionate in mod special coacazele negre si afinele, din care se extrag chiar anumite principii active cu efecte imunomodulatoare puternice.
Alimentatia bogata in grasimi saturate, alimentele conservate, mezelurile, alimentele tip fast food asigura un aport sarac de antioxidanti, ceea ce favorizeaza cresterea radicalilor liberi din organism, o intoxicare treptata, care sensibilizeaza organismul si ii blocheaza incetul cu incetul functiile vitale. De aceea este indicat sa evitam toate aceste produse pentru a avea un sistem imun sanatos.
Dr. Rares Simu – Specialist in Imunologie clinica si Alergologie, Homeopatie
– Centrul de Sanatate si Viata Armonia, Bucuresti, str Cauzasi , nr 34, ap 1, parter
– Terramed Cluj Napoca – str Buna ziua, nr 12