Cancerul de colon
Detalii oferite de dr Rares Simu– Specialist in Imunologie clinica si Alergologie
Cancerul apare atunci când celulele dintr-o anumită zonă a corpului se divizează şi se multiplică prea rapid. Acest lucru produce o porţiune de ţesut cunoscută sub numele de tumoră. Cancerul de colon se dezvoltă mai întâi în interiorul intestinului sub forma unor polipi. Cu toate acestea, dacă dezvoltaţi polipi, nu înseamnă neapărat că veţi avea cancer intestinal.
Principalele cauze ale cancerului de colon
Marea majoritate a persoanelor diagnosticate cu cancer de colon au peste 50 de ani. Cancerul de colon poate apărea și la tineri, dar aceste cazuri sunt mai rare. De asemenea, persoanele care au sau au avut polipi intestinali au un risc mai ridicat de a dezvolta afecțiunea.
Boala Crohn și rectocolita ulcero-hemoragică sunt afecțiuni care favorizează dezvoltarea cancerului la nivelul intestinului gros, la fel ca și sindroamele genetice precanceroase, precum polipoza familiala și sindromul Lynch.
Existența unei rude care a suferit de un cancer augmentează riscul de apariție a cancerului colorectal. Cu cât mai multe rude sunt afectate cu atât riscul este mai mare.
Cancerul de colon și cancerul rectal pot fi asociate și cu dieta săracă în fibre și bogată în grăsimi și calorii. Consumul excesiv de carne roșie și carne procesată (mezeluri) predispun la apariția cancerului de colon.
Sedentarismul și stilul de viață lipsit de activitate fizică poate favoriza apariția cancerului de colon, în timp ce exercițiul fizic regulat ajută la evitarea îmbonăvirii.
Persoanele care suferă de diabet insulino-rezistent pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer de colon.
Obezitatea determină și ea un risc crescut de cancer de colon și de creștere a mortalității prin cancer colonic, comparativ cu persoanele normoponderale. Totodată, fumatul și consumul regulat de alcool predispun la cancer colorectal.
Simptomele
Cele mai comune simptome ale cancerului de colon sunt:
- Diareea;
- Constipația;
- Alternanța diaree/constipație;
- Scaunele moi;
- Senzația de eliminare incompletă a scaunului;
- Durerile abdominale;
- Balonarea;
- Scaunele cu sânge și mucus;
- Durerile la defecație;
- Zgomotele abdominale etc.
Tratament
În momentul de față există numeroase variante de tratament, multe dintre ele sunt eficiente și tratează cancerul colorectal, dar depinde în primul rând de stadiul cancerului, apoi de modul cum evoluează (dacă este agresiv sau nu) și nu în ultimul rând de organismul bolnavului. Tratamentul poate implica: operație, chimioterapie, radioterapie. Mulți pacienți necesită o combinație între aceste tratamente. Fiind o boală complexă, necesită o abordare și un plan de tratament pe măsură.
De asemenea, tratamentele naturiste sunt de mare ajutor, atât prin efectul direct asupra bolii canceroase, cât şi prin stimularea capacităţii imunitare a organismului în lupta împotriva agresiunii unor factori cancerigeni, interni sau externi.
În tratamentul cancerului de colon, efecte benefice au curele cu sucuri naturale din fructe şi legume proaspete, precum şi laptele dulce şi acru, deoarece lactoza stimulează activitatea bacteriilor, care asigură protecţia mucoaselor intestinale.
În plus, se recomandă a se consuma zilnic cât mai multe legume proaspete și fructe proaspete, adică alimente cu fibre celulozice care nu sunt digerate în stomac şi au efecte protectoare asupra mucoaselor intestinale, prin evitarea constipaţiei, grăbirea eliminării materiilor fecale din colon şi reducerea timpului de contact al unor factori cancerigeni cu mucoasa intestinală.
Tratamentul fitoterapeutic are și el efecte favorabile prin folosirea unor plante medicinale având componente biochimice. Cu efecte imunostimulatoare sunt cunoscute multe plante medicinale, preparate în diferite forme, precum prin consum intern, sub formă de ceaiuri sau tincturi. Trebuie subliniat că tratamentele fitoterapeutice se fac pe o durată lungă, pentru a împiedica orice recidivă posibilă după un număr de ani.
Prin utilizarea unor reţete elaborate de medicina naturistă recomandate de către medici specialiști și cu respectarea unui regim alimentar strict, se ajunge la o dezintoxicare certă a aparatului digestiv şi a sângelui, la oprirea procesului de proliferare a celulelor canceroase şi la resorbirea treptată a tumorilor maligne existente în corp.