Diaree
Recomandari oferite de catre dr Rares Simu – specialist in Imunologie clinica si Alergologie


Înseamnă eliminarea de scaune neformate, apoase, de mai multe ori pe zi. Poate să fie acută (când durează zile) sau poate să fie cronică (durează săptămâni-luni). Se poate însoţi de dureri de burtă (crampe abdominale), de greaţă şi vărsături, de febră, deshidratare (se pierd lichidele din organism), pierdere în greutate, dezvoltare fizică mai slabă (în cazul copiilor). Toate aceste simptome apar în funcţie de cauza care a produs diareea, de durata bolii şi de vârsta la care apare. Cauzele care duc la apariţia diareei sunt multiple, de la simple indigestii sau iritaţii ale intestinului, deficitul unor vitamine, până la toxiinfecţii alimentare, diareea produsă de boli infecţioase, boli endocrine, metabolice, imune.


Cu toate că în majoritatea cazurilor nu apar probleme deosebite, există situaţii când poate să pună în pericol viaţa pacientului. Aceasta este valabil mai ales în cazul copiilor şi, în special, al copiilor mici, al sugarilor, care se deshidratează foarte uşor. De aceea, la aceste vârste mici este necesară o supraveghere atentă a bolii de către un medic şi chiar în condiţii de spitalizare. De asemenea, tot în cazul copiilor, când aceştia nu suportă un anumit aliment (lactoza din lapte sau glutenul din cereale) şi fac diaree pe perioade lungi, este întârziată dezvoltarea fizică şi chiar mentală. În plus, şi capacitatea de apărare a organismului este slăbită, copiii fiind mai sensibili la boli.
Toxiinfecţiile alimentare sau diareea bacteriană, când sunt prezente şi febra mare şi vărsăturile puternice, cu stare generală proastă, necesită, de asemenea, supraveghere medicală, în condiţii de spitalizare, deoarece există riscul de evoluţie nefavorabilă. În plus, există boli contagioase care se manifestă şi prin diaree, bolnavii trebuind să fie trataţi în spital pentru a se limita astfel răspândirea germenilor infecţioşi, care pot declanşa adevărate epidemii.
În cazul unei diarei care durează de mai multe săptămâni sau chiar luni şi care nu trece cu nici un tratament, sunt necesare investigaţii medicale pentru a descoperi afecţiunea care a produs tulburarea tranzitului intestinal.


În tratament, în primul rând este important regimul alimentar. În primele zile este un regim strict în care se mănâncă numai mucilagiu (zeamă mai groasă) de orez şi orez fiert. Ulterior, pe măsură ce tranzitul revine la normal, treptat, se mănâncă şi alte alimente, începând cu legume fierte, supe de zarzavat până se ajunge la regimul normal. O perioadă se vor evita crudităţile, băuturile carbo-gazoase, laptele. Ca şi lichide, se pot bea infuzie de mentă, apă de orez, apă fiartă şi răcită.


Medicaţia antidiareică ce poate fi administrată este variată. Se utilizeaza antiinfecţioase intestinale, adsorbante intestinale, inhibitori ai peristaltismului intestinal, sau alte tipuri de medicamente care acţionează pe flora microbiană din intestin. De asemenea, pentru prevenirea deshidratării, se utilizează săruri pentru rehidratare orală, care se găsesc sub formă de pulbere ce se dizolvă în apă sau ceai.


Există o serie de remedii naturale pentru diaree, sunt produse apifitoterapeutice, homeopate, cu efecte foarte bune. Recomandarile se vor face insa tinand cont de particularitatile fiecarui caz in parte.


În final, trebuie reţinut că la copiii mici şi în special la sugar, orice formă de diaree acută necesită supraveghere medicală.


De asemenea toate formele de diaree acută care sunt însoţite de febră mare, de vărsături, de stare generală proastă necesită consult medical. În cazul în care afecţiunea nu este gravă, dar durează de mai mult timp, este necesară de asemenea o consultaţie medicală pentru a depista dacă nu există o altă boală care a produs tulburarea de tranzit intestinal.

Dr Rares Simu – specialist in Imunologie clinica si Alergologie ofera consultatii pentru evaluarea si tratamentul pacientilor care sufera de diaree.