Bolile autoimune pot fi tratate

 

Bolile autoimune : lupus, scleroza sistemică sau poliartrita reumatoidă sunt boli provocate chiar de propriul sistem imunitar. Natura îţi oferă leacuri chiar şi pentru astfel de probleme care par fără ieşire.

Dr. Rareş Simu, medic specialist în imunologie, homeopatie şi alergologie, ne-a explicat cum le putem preveni sau trata. Ar trebui să fim foarte atenţi la modul de viaţă care, alături de predispoziţia genetică, este un factor determinant în declanşarea unor afecţiuni de acest tip.

Factori agravanţi:

► Stresul este un factor foarte puternic, care poate declanşa o boală autoimună. ► Consumul de substanţe toxice, în special fumatul, introduce în organism radicali liberi care au un efect de scădere a unor limfocite responsabile cu frânarea sistemului imunitar după încheierea unei „misiuni”, astfel încât şi după ce a fost înlăturat „agresorul” (de exemplu un virus) acţionează în continuare. ► Regimul alimentar bogat în grăsimi şi prăjeli sau tip fast-food poate slăbi şi el reacţia organismului. ► Anumite tratamente medicamentoase – mai ales vaccinurile şi unele adjuvante pe care le conţin – pot avea efecte imunostimulatoare extrem de puternice şi nespecifice. Atunci pot declanşa o boală autoimună. ► Există şi infecţii virale sau bacteriene care declanşează procesul autoimun (ex. virusul Epstein-Barr).

Sunt de ajutor sistemului imunitar:

► antioxidanţii, în special zincul şi seleniul, dar şi resveratrolul, cătina, vitaminele C şi E; ► extractul de coacăz negru, extractul din muguri de plop negru; ► acizii graşi esenţiali de tip omega 3 – au efect bun în special în lupus (consumul de aproximativ 2 g pe zi de acizi omega 3 are efect de prevenire a declanşării lupusului); ► plantele cu efect antiinflamator sunt indicate în tratarea poliartritei reumatoide. Printre acestea se numără extractul de salcie sau cel de ardei iute, care sunt antiinflamatoare şi analgezice. Se administrează intern cu măsuri de precauţie la pacienţii cu gastrită sau hemoroizi deoarece pot agrava afecţiunea.

ANTIOXIDANŢII, BUNI PENTRU SĂNĂTATE

„Există tratamente naturale care se adresează sistemului imunitar şi care caută să regleze mecanismele prin care acesta îşi desfăşoară activitatea. Astfel, nu mai apar dereglări prin care el să nu-şi mai recunoască propriile structuri. În caz contrar, celulele de apărare nu mai recunosc propriul organism şi îl atacă la fel ca pe un agresor extern. La un om sănătos, sistemul imunitar este «educat» sau antrenat să-şi recunoască propriile celule şi nu atacă decât propriile celule denaturate – cum ar fi cele canceroase. Pentru a restabili sănătatea, aş recomanda tuturor antioxidanţii, iar pentru fiecare afecţiune, dar şi pentru fiecare pacient în parte ar trebui să existe o schemă proprie, adaptată nevoilor specifice în care să fie incluse şi remedii homeopate. Se mai face tratament şi în funcţie de acutizări şi de organele afectate.”
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei

Dr Simu Rares ofera consultatii si tratamente la Centrul de Sanatate si Viata Armonia din Bucuresti