Lupus eritematos cutanat discoid

Răspuns pentru ȘTEFAN – Iași, F. AS nr. 1483: „Am lupus eritematos localizat pe scalp”

Dr. RAREȘ SIMU – Centrul de Sănătate şi Viaţă „Armonia”, Bucureşti și Cluj-Napoca, tel. 0766/29.84.58

 

Lupusul este o boală inflamatorie cronică, cu afectare multisis­te­mică, adică afec­tarea mai multor organe și sis­teme din organism, dezvoltată prin mecanism autoimun. Există mai multe forme de lupus, în principal, lupusul eritematos cutanat (formă în care este afectată în principal pielea) și lupusul eritematos siste­mic (forma în care apare afectarea întregului organism). Meca­nismul autoimun im­plicat în patogenia bolii în­seamnă că sistemul imun răspunde anormal la anumite structuri normale din organism, datorită dereglării mecanismelor de control. Din punct de vedere al medicinei alterna­tive, cauza bolii o reprezintă un conflict la nivel emoțio­nal, legat de comunicare, în special în relațiile de iubire și de subapreciere a propriei per­soane. De asemenea, în de­clanșarea bolii, un rol im­portant îl are alimentația. Consumul de proteine ani­male duce la dereglarea siste­mului imunitar, cu pro­ducția unor anticorpi care nu mai recunosc propriile ce­lule și le atacă. Alți factori declan­șatori sau agravanți pentru lupus eritematos cu­tanat pot fi: lumina solară, radiațiile ultraviolete arti­ficiale, infec­ții (cel mai frec­vent

virale), anumite medi­ca­men­te, stres psiho-emo­țional, fumat, dez­echi­libre hor­mo­nale (mai ales la fe­mei).

Boala poate debuta la orice vârstă, dar frecvența maximă este la adultul tânăr, între 20-40 de ani. Este mult mai frecventă la femei decât la bărbați, 80-90% din pacienți sunt femei. Lupusul poate să apară la orice vârstă, existând inclusiv o formă de lupus neonatal, la copii născuți din mame cu lupus.

Există mai multe forme de lupus cutanat-acut, subacut, intermitent, cronic, discoid. În general, localizarea tipică este la față și în zonele expuse la soare. Sunt cazuri în care leziunile apar la nivelul întregului corp.

În cazul dvs, având în vedere localizarea la nivelul scalpului, cel mai probabil este vorba des­pre un lupus cutanat discoid, dar ar trebui să fie confirmat diagnosticul prin biopsie cutanată.

Vă recomand să folositi suplimentele care con­țin acizi grași polinesaturați, de tip Omega 3, ad­ministrate 2000-4000 mg pe zi. Să urmați o cură de 3-6 luni cu următoarele plante: coacăz-negru, soc, călin, porumbar, rhodiola rosea, noni, salcie albă, cătină, ganoderma. Resveratrolul, prin efec­tul anti­oxidant puternic, și vitamina D în doze mari, sunt, de asemenea, recomandate. Apoi, un rol im­por­tant îl are regimul alimentar: excluderea cărnii și a produselor lactate din alimentație este esențială. O combinație foarte bună de acizi grași tip Omega 3, 6 și 9 găsiți în produsul „Mix 4 uleiuri”, la „Cen­trul de Sănătate Armonia” (tel. 0766/29.84.58).

Dr. RAREȘ SIMU – Centrul de Sănătate şi Viaţă „Armonia”, Bucureşti și Cluj-Napoca, tel. 0766/29.84.58