Afectiuni

Colita

Colita

Articol realizat de dr Rares Simu – Medic specialist in Imunologie clinica si Alergologie

Ce este colita?

Colita este o inflamaţie a colonului, mai exact a mucoasei acestuia, care afectează funcţionarea normală a acestuia şi perturbă tranzitul intestinal. Atunci când apare la nivelul intestinului subţire, este numită enterocolită.

Principalele cauze ale colitei

Cauzele apariţiei colitei sunt preponderent de natură infecţioasă, precum existenţa paraziţilor intestinali, bacteriilor sau virsurilor, dar apar situaţii când aceasta este provocată de abuzul de laxative, antibiotice ori de alimentaţia nesănătoasă şi un stil de viaţă stresant, cu multe evenimente perturbatoare. Tot la fel de des apar şi colitele declanşate din cauze necunoscute.

Simptome și semne

  • Scaune diareice foarte dese sau imediat după masă;
  • Dureri abdominale puternice sub formă de colici, crampe, junghiuri etc.;
  • Balonări;
  • Flatulenţa;
  • Zgomote abdominale;
  • Apetit scăzut;
  • Anemia;
  • Scăderea bruscă a greutăţii corporale.

Tratament

Cel mai adesea, tratamentul constă în administrarea de antiparazitare sau antibiotice în cazul colitelor de natură infecţioasă şi de corticosteroizi pentru colitele cronice, cu scopul de a normaliza tranzitul intestinal şi a restabili echilibrul florei microbiene.

În tratamentul colitei este necesară şi adoptarea unei diete bazată în special pe alimente cu un conţinut scăzut de grăsimi, preparate prin fierbere (nu crude). Trebuie evitate alimentele care pot irita mucoasa colonului sau a intestinului, precum: cafeaua, alcoolul, murăturile, carnea grasă, prăjelile, condimentele, produsele afumate şi orice alte produse pe care ştim că nu le tolerăm foarte bine în general, cum ar fi laptele sau usturoiul.

Tratamentele naturiste sunt cele mai indicate, mai ales în cazul colitelor de natură cronică şi de cauze infecţioase sau necunoscute. Ele dau rezultate remarcabile în timp şi ameliorează rapid cele mai neplăcute simptome ale colitei, precum diareea şi durerile abdominale puternice.

Dl. dr.  Rares Simu ofera consultatii si tratamente la Centrul de Sanatate si Viata Armonia din Bucuresti .