Lupus cutanat Lupus sistemic Boli autoimune
Recomandari oferite de Dr Rares Simu – Specialist in Imunologie clinica si Alergologie
Lupusul eritematos sistemic este o boala a sistemului imunitar – o boala autoimuna. La ora actuala se cunosc destul de bine cauzele si mecanismele de aparitie ale acestei boli. Din punct de vedere al medicinei clasice boala apare pe un anumit teren genetic, care se mosteneste. Sub influenta anumitor factori externi (stress, medicamente, infectii) se declanseaza boala. Lupusul este mai frecvent la femei, in special la varsta tanara, dar poate apare la orice varsta inclusiv la nou nascut. Faptul ca este mai frecvent la femei, tinere, sugereaza ca un rol in dezvoltarea bolii il au estrogenii, deci administrarea acestora este contraindicata in lupus. Mecanismele bolii constau in aparitia unor complexe immune formate din proprii anticorpi, care circula prin tot organismul si ataca diverse organe. Exista 2 forme de lupus: lupusul cutanat care este localizat la piele si lupusul sistemic, forma cea mai grava de boala, in care pot fi afectate oricare din organele si sistemele corpului: rinichiul, sangele, pielea, articulatiile, inima, plamanii, creierul si nervii.
Din punct de vedere al medicinei alternative cauza bolii o reprezinta un conflict la nivel emotional- legat de comunicare, in special in relatiile de iubire si de subapreciere a propriei persoane. De asemenea, in declansarea bolii un rol important il are alimentatia. Consumul de proteine animale duce la dereglarea sistemului imunitar, cu productia unor anticorpi care nu mai recunosc propriile celule si le ataca.
Lupusul sistemic este o afectiune extreme de complexa si care este de multe ori greu de diagnosticat sau diagnosticul se pune tarziu. Cu cat boala este mai precoce diagnosticata, cu atat tratamentele sunt mai eficiente.
Tratamentul acestei afectiuni tine cont de mai multe principii. Din punct de vedere al medicinei alternative trebuie rezolvata in primul rand problema emotionala care sta la baza bolii. Apoi un rol important il are regimul alimentar: excluderea carnii si a produselor lactate din alimentatie este recomandata. Regimul Oshawa, in care se consuma doar grau, orez, hrisca si mei timp de 10 zile trebuie repetat periodic. Suplimentele care contin acizi grasi polinesaturati de tip omega 3 sunt indicate in terapie. Exista plante si ciuperci care au efecte imunomodulatoare si antiinflamatoare, indicate in lupus. As mentiona aici coacazul negru, socul, calinul, porumbarul, rodiola roseea, noni, salcia alba, hameiul, catina, ganoderma. Antioxidantii de tip CoQ10 sau resveratrol au efecte bune in lupus. De asemenea exista tratamente homeopate care dau rezultate bune. Trebuie inteles faptul ca lupusul este o boala cronica si necesita un tratament complex, sustinut, timp indelungat. Netratata corespunzator aceasta boala poate duce la complicatii grave.
Din punct de vedere alopat tratamentul consta in medicamente antiinflamatoare si imunosupresoare incepand cu cele usoare –hidroxicloroquina, trecand prin corticoizi si pana la medicatie extrem de puternica imunosupresoare ciclofosfamida, micofenolat in cazurile grave. De asemenea efecte bune se obtin prin injectarea de imunoglobuline de tip Ig G. Cea mai noua terapie este cea biologica. Aceasta consta in administrarea unor anticorpi produsi in laborator, care inhiba dezvoltarea limfocitelor B raspunzatoare de sinteza autoanticorpilor ce ataca propriul organism.
Raspuns pentru MARIA – Sighetu Marmaţiei Formula As Nr. 1106 , 24.02.2014 – 02.03.2014
La 23 de ani, fiul meu are lupus eritematos sistemic”
Dr Rares Simu – Specialist in Imunologie clinica si Alergologie la Centrul de Sanatate si Viata Armonia ofera consultatii pentru Lupus cutanat si Lupus sistemic