Exercitii fizice la persoane care au tensiune mare. Recomandari si sfaturi

 

 

 

Sursa foto: www.virtua.org

 

Chiar daca suferiti de hipertensiune, acest lucru nu va opreste sa aveti, din cand in cand, cateva sesiuni de antrenamente fizice, care va pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Mai mult decat atat, ele va ajuta sa eliminati stresul, de multe ori, un factor de risc si care provoaca hipertensiune. Cu recomandarile si acceptul medicului, fiecare persoana diagnosticata cu hipertensiune poate efectua exercitii fizice, bineinteles, tinand cont de anumite reguli.

 

Dupa consultul unui medic, este indicat sa incepeti, incet dar sigur pentru sanatate, sa va faceti un program constant de exercitii variate. Nu trebuie sa va ingrijorati ca acestea va vor agrava starea de sanatate, atat timp cat tineti cont de recomandari.

 

Recomandari pentru antrenamentele fizice la persoanele cu hipertensiune

 

Ceea ce este important, in momentul cand incepeti antrenamentele, este sa va masurati bataile inimii, astfel incat sa aveti sub control starea de sanatate, mai ales ca incepeti sa depuneti un efort fizic mai mare decat cel obisnuit. Trebuie sa tineti cont ca antrenamentele vor creste temporar tensiunea arteriala, acesta fiind si motivul pentru care masurarea tensiunii trebuie facuta dupa cel putin o ora de la terminarea exercitiilor. In cazul in care totusi aceste valori nu revin la normal, atunci consultati un medic.

 

Tabelul de mai jos va ofera o idee asupra nivelului de tensiune la care este indicat sa faceti sau nu sport. De asemenea, este prezentat un interval de valori aproximative, deoarece acestea variaza de la individ la individ, dar cel mai indicat este sa consultati inainte si un medic specialist.

 

 

Valori tensiune arteriala Nivelul de activitate fizica recomandata
Sub 90/60 mmHG S-ar putea sa aveti tensiune arteriala mica, de aceea este indicat sa consultati un medic, inainte de a incepe orice exercitiu fizic;
90/60 – 140/90 Este indicat sa faceti putin sport, intrucat va ajuta sa mentineti valorile tensiunii arteriale;
140/90 – 179/99 Este recomandat sa incepeti sa faceti miscare fizica, intrucat va ajuta sa scadeti tensiunea arteriala ridicata;
180/100-199/109 Preferabil sa vorbiti cu un medic, inainte sa incepeti orice exercitiu;
200/110 sau peste Nu este indicat sa incepeti niciun tip de activate fizica – este mai bine sa vorbiti cu un medic sau cu o asistenta.

 

De ce este important sa aveti un tensiometru la indemana, atunci cand incepeti antrenamentele fizice?

 

Sa aveti la indemana un dispozitiv care sa va masoare tensiunea, cum este tensiometrul digital pentru incheietura, inseamna sa aveti posibilitatea sa monitorizati constant valorile tensiunii arteriale. In felul acesta, puteti lua masuri rapide de remediere a oricarei probleme cu care va confruntati. Asa cum s-a mentionat anterior, medicii recomanda sa verificati tensiunea arteriala inainte de inceperea exercitiilor si dupa cel putin o ora de la terminarea acestora. In cazul sesizarii unei situatii anormale, atat a valorilor masurate inainte, cat si a celor de dupa, este indicat sa contactati un medic specialist.

 

Exercitiile fizice sunt indicate pentru persoanele care sufera de tensiune arteriala ridicata, dar acestea trebuie facute dupa indicatiile medicilor. Puteti incepe cu exercitii aerobice, yoga si pilates si sa continuati la aparate (banda de alergat si bicicleta eliptica) cu sesiuni cardio. Atunci cand simtiti ameteli sau alte simptome, este indicat sa va opriti si sa luati o pauza.