Tinctura de propolis
Dr Cristina Pavel – specialist in Medicina de familie, Apifitoterapie, Homeopatie
Tinctura de propolis poate fi intrebuintata pentru o multime de probleme, reprezentand, conform specialistilor, un veritabil antibiotic si antiviral natural. Sa aflam in continuare ce beneficii ofera tinctura de propolis la copii, cum trebuie administrat, dar si contraindicatiile pe care le presupune.
Ce este
Multe persoane stiu deja ca propolisul este intrebuintat in medicina de secole (Plinius cel Batran mentionand utilitatea sa in afectiuni respiratorii si digestive, dar si Aristotel pentru tratarea plagilor), insa nu toti stiu exact ce reprezinta acesta. Aflati ca propolisul in stare naturala are textura lipicioasa si un miros puternic (de rasini si balsamuri), fiind disponibil in diferite culori, predominante fiind verde, maro si negru. Denumirea sa rezida in limba greaca, “pro” insemnand pentru, iar “polis” cetate, traducerea ad literam fiind “produs pentru apararea stupului” (cetatii albinelor, in speta). Se pare ca albinele intrebuinteaza propolisul pentru a captusi interiorul stupului (in scop de sterilizare), iar orice predator care intra este intepat iar apoi imbalsamat in acesta (pentru a evita descompunerea).
De asemenea, un alt aspect interesant de retinut este faptul ca se obtine in special din rasina mugurilor de plop si are o compozitie complexa: flavone (acacetina, crizina, apigenina), flavonoli propolis(galangina, izalpinina, kaempferol), flavanone (pinocembrina, pinostrobina, pinobaksin), chalcone, acizi aromatici, alcooli, cetone, glucide, rasini (55%, sunt substante lipicioase si insolubile) si balsamuri (lichide obtinute din scoarta copacilor), uleiuri volatile (10%, sunt substante cu mirosuri placute), vitamine (A, C, E, PP si componente ale complexului B), oligoelemente (sodiu, potasiu, magneziu, calciu, aluminiu, zinc, fier, crom, mangan, cupru etc.), aminoacizi (5%), taninuri, polen (5%, poate varia procentul in functie de zona geografica), ceara (7,5-35%, o componenta esentiala), impuritati (4-19%). Desi exista perceptia ca deseori compozitia polenului este similara cu originea sa, acest fapt nu este intotdeauna corect.
Tinctura de propolis constituie extractul alcoolic al acestuia (in acest mod, este mai usor asimilat de organism, efectele fiind vizibile rapid), obtinandu-se prin preparare la rece. Conform specialistilor, aceasta poate indeparta factorii externi care afecteaza organismul, echilibrand functionarea la nivelul intregului corp.
Articol preluat de pe qbebe.ro
Dr Cristina Pavel -Specialist in Medicina de familie, Apifitoterapie, Homeopatie, ofera consultatii in vederea echilibrarii starii de sanatate a organismului.