Primavara este anotimpul in care sistemul nostru imunitar are sansa sa acumuleze noi energii pe seama exploziei de viata din natura. Nu trebuie sa uitam nici o clipa faptul ca alimentatia este un factor de baza al sanatatii. De aceea, cadourile alimentare ale primaverii ne vor ajuta sa combatem cu succes alergiile si virozele sezoniere. Aceste boli ii afecteaza in special pe cei care au carente ale imunitatii. Aici, natura ne ajuta din plin; important este ca noi sa fim receptivi si sa primim cu bratele deschise oferta generoasa a acesteia.

Traditionalele sarbatori de iarna ne-au umplut mesele cu alimente bogate in proteine si carbohidrati , sezonul rece insusi vine cu aceasta oferta alimentara, cu produse care impovareaza activitatile si functiile organismului, facandu-l parca mai greoi si lipsit de vitaliatea caracteristica. De asemenea atunci cand este frig afara, iesim mai putin din casa, facem mai putina miscare, mai putin sport, organismul este privat de aerul curat din atmosfera. Este vorba despre o intoxicatie lenta , ciclica, care trebuie incheiata obligatoriu primavara.

O data cu venirea primaverii vom avea din belsug legume si fructe ieftine , autohtone care sunt ca un balsam pentru stomacul nostru! Se stie ca orice planta comestibila, in special daca este cultivata sau crescuta in mediul natural, contine cel putin un compus cu efect antioxidant si ca aceasta este considerata „medicamentul din farfurie”.

Primii vestitori al primaverii din farfurie sunt minunatele urzici. Acestea rasar de sub frunzele uscate, in padure, poienite, gradini, la marginea drumului. Desi contactul fizic cu ele este adesea neplacut, urzicile sunt un adevarat izvor de sanatate. Se consuma cu multa placere preparate sub diferite forme, gustul acestora, o data fierte, este asemanator cu al spanacului. Totusi sunt considerate mult mai bogate in fier, proteine vegetale, magneziu, vitaminele A, C, D, calciu. Urzicile se consuma oparite si adaugate apoi in ciorbe, sufleuri, sosuri. Apa in care au fiert urzicile este foarte buna pentru consum, dar si pentru diferite tratamente externe. Se recomanda a se folosi apa urzicilor si pentru spalarea parului intrucat impiedica caderea acestuia.

Datorita continutul bogat in vitamina K, urzicile proaspete sunt un excelent agent antihemoragic, au efect antiinflamator intestinal, fiind recomandate pentru diminuarea scurgerilor menstruale abundente si oprirea sangerarilor nazale. Au efect puternic antioxidant, laxativ, diuretic.

Datorita efectului hipotensiv, consumul de urzici poate fi benefic hipertensivilor prin scaderea valorilor tensiunii arteriale. Cei care-si administreaza medicamente diureticetrebuei sa fie atenti insa, sa moniterizeze reactia organismului la consumul de urzica.

Leurda este o planta care creste in special in padurile de foioase fiind cunoscuta mai ales sub denumirea de usturoi salbatic sau aiul ursului. De la leurda se consuma frunzele, imediat dupa ce acestea rasar si pana la perioada infloririi, moment dupa care devin toxice, dar si bulbul (radacina) care se recolteaza abia catre toamna. Ea se deosebeste usor de alte plante prin forma de lance a frunzelor si prin mirosul specific foarte asemanator cu al usturoiului, dar cu gustul usor iute. Acestea vor deveni mai puternice dupa ce vom freca intre degete frunzele verzi.

Leurda se foloseste in bucatarie la prepararea salatelor, este un bun condiment pentru diverse paste, ciorbe, cartofi, peste, fructe de mare, sosuri.
Este recomandat in special consumul crud al leurdei,sub forma de salate, pentru pastrarea tuturor proprietatilor terapeutice.
Leurda este un bun detoxifiant, este bogata in magneziu, uleiuri volatile, oligoelemente precum magneziu, fier, sulf, contine vitaminele A si C, complexul B, etc.

Beneficiile consumului de leurda sunt numeroase: ajuta digestia,combate diareea, calmeaza colicile abdominale, activeaza enzimele contribuind la eliminarea toxinelor si a metalelor grele, reduce zaharurile din sange, ajuta in reglarea tensiunii arteriale si in tahicardie, reduce nivelul colesterolului, este un bun expectorant. In fitoterapie leurda se foloseste cruda , in cure de 2-3 saptamani , sub forma de infuzie, tincturi sau extract slab alcoolizat pe baza de vin.

Leurda si urzica preparate sub forma de piure sunt consumate cu preponderenta pentru efactul lor depurativ in perioada de post, inaintea sarbatorilor Pascale.

Spanacul este este recunoscut ca o sursa majora de fier. Are valoare terapeutica mare ce depaseste multe medicamente, si care nu are efecte adverse. Spanacul este planta de cultura de la care se consuma frunzele si este foarte bine tolerat de organism. Bogat in vitamina K, este recomandat in hemoragie, are vitamina A din belsug, complexul de vitamine B: B1, B2, B6, B9, vit C, E, contine de asemenea fier, magneziu, potasiu.

Spanacul are efecte majore de detoxifiere, frunzele verzi contin un carotenoid care distruge celulele afectate de cancerul de prostata, imbunatateste memoria, ajuta la mentinerea sanatatii oaselor si a articulatiilor.

O cana de spanac fiert acopera 65% din doza zilnica de magneziu, insa prezenta oxalatilor in frunzele de spanac pot duce in cazul consumului excesiv la litiaza biliara si renala.

Loboda este o planta care ne incanta privirea datorita coloritului frunzelor in nuantele de verde deschis si grena. Acestea se consuma sub forma de salate, ciorbe, omlete, placinte, sufleuri. Este o garnitura excelenta pentru fripturi.

Desigur ca si in cazul ei este recomandat consumul frunzelor in stare cruda pentru a pastra toate proprietatile nutritive. Este bogata in minerale: potasiu, fier,magneziu, fosfor. Contine enzime, vitaminele B3, B6, B9, vit C, contine substante emoliente si antiinfectioase . Este recomandata in tratamentul bronsitelor asmatiforme , alergii.

Ajuta digestia prin efectul usor laxativ,asigura tranzitul intestinal, este recomandata in curele de slabire.

Ridichile fac parte din categoria verdeturilor de primavara, perioada lor de varf fiind in lunile aprilie-mai. Ele ne ofera bulbul frumos colorat in rosu, cu interiorul alb care orneaza frumos aperitivele sau salatele.

Au un gust foarte placut, usor spre iute, si se consuma in stare cruda. Ridichea este bogata in substante diuretice foarte puternice, vitaminele K, C, A, minerale (fier, potasiu, magneziu, calciu, cupru), fibre, etc. Ea se asociaza altor verdeturi si alimente in curele de slabit. Sunt popoare care consuma si frunzele acesteia, fiind considerate un excelent produs vitaminizant si revigorant, cu substante minerale din belsug. Salata de ridichi este un excelent stimulent al activitatii rinichilor, ajuta la eliminarea nisipului si a pietrelor de la nivel renal, in litiaza urinara cu urati si fosfati, este de folos in combaterea retentiei de apa, edeme, a infectiior, in special al cistitelor si stimuleaza functia vezicii biliare.

Stevia apare in lunile martie- aprilie, si apartine florei spontane. Stevia se consuma primavara devreme, in special cand plata este tanara; cu timpul, frunza de stevie devine fibroasa si amara . Ea ne ofera frunzele mari si ascutite, cu un gust usor acrisor. Se consuma in stare cruda sub forma de salate, ciorbe, sufleuri, piure, placinte, sau garnitura la diferite fripturi. De asemenea din frunzele de stevie se pot fi un invelis foarte bun pentru diferite feluri de sarmalele. Are proprietati laxative, fiind recomandata in curele de slabit. Este un bun agent de tonifiere , ajuta la combaterea oboselii cronice, este un bun antianemic, la fel ca plantele despre care am scris mai sus contine multe minerale, este hipocalorica ajutand la pastrarea nivelului normal al glicemiei.

Salata verde este un aliment foarte bine primit si bine tolerat de organism. O stim cu totii si o consumam cu multa placere. Tulpinitele de salata verde se planteaza in gradini,in aer liber inca de la sfarsitul toamnei. Trecerea iernii nu le afecteaza, pastrandu-si vigoarea si culoarea verde cu tot gerul de afara. Venirea primaverii le favorizeaza cresterea, astfel incat frunzele de salata sunt gata de consum in lunile aprilie-mai. Varietatile acesteia: coloritul verde sau poate maroniu, formele frunzelor usor curbate sau poate crete, salata iceberg – aparuta la noi de putin timp, sunt un adevarat deliciu pentru privire si mai ales, pentru papilele gustative si stomac.

Salata verde este unul dintre putinele verdeturi pe care le intalnim la piata pe intreaga perioada a anului, alaturi de o parte dintre produsele despre care am scris mai sus, insa si ea trebuie consumata proaspata, din culturi naturale, crescuta sub razele soarelui, nu preponderent in sere.

In Egiptul Antic salata era considerata un afrodisiac si era apreciata si pentru afectele ei sedative.

Salata verde este un adevarat elixir pentru tubul digestiv deoarece ajuta la curatarea de toxine a intestinelor, are efect laxativ. Consumul salatei accelereaza metabolismul lipidelor si ajuta la protectia impotriva bolilor cardiovasculare, imbunatateste circulatia sangvina, mentine sanatatea capilara. Si in salata verde gasim prezenta vitamina K, apreciata pentru rolul ei hemostatic, dar si vitaminele A, B9, C, fier, fosfor, potasiu, calciu. Contine principii amare care sustin functia hepatica.

Datorita efectului usor laxativ poate fi consumata in curele de slabit.

Salata este recomandata a se consuma proaspata, in asociere cu tot felul de legume si fructe, seminte, peste, paste, asezonate cu uleiuri de tot felul, cu adaos de suc de lamaie, otet, etc. Ciorbele care contin salata sunt foarte gustoase si hranitoare.

Papadia este o planta cunoscuta mai mult in apifitoterapie decat in gastronomie. Sunt putini cei care folosesc frunzele de papadie ca aliment. Ele au un gust usor amar, motiv care face ca ea sa nu fie bine tolerata de cei mai multi dintre noi. Insa proprietatile benefice ale acesteia intrec asteptarile mai ales in afectiunile hepatobiliare. Papadia este o planta cu actiune diuretica, remineralizanta si stimuleaza functia ficatului si a vezicii biliare.

Ajuta la eliminarea toxinelor acumulate in corp ca efect al exceselor alimentare sau a diverselor tipuri de intoxicatii. Frunzele de papadie se folosesc in special ca adaos in salate, ciorbe, garnituri.

O cura cu frunze de papadie, in cazul bolilor cronice de ficat dureaza minim 30 de zile si pentru aceasta se alege o mana de frunze tinere, se spala cu multa grija sub jet de apa, se rup cu mana in bucatele mici si se amesteca cu putin ulei de masline, zeama de lamaie sau otet de mere si un strop de sare. Este bine sa fie consumata cu 15 minute inainte de masa de pranz sau de seara.

Patrunjelul verde este un condiment foarte cunoscut pe meleagurile noastre. Frunzele le folosim cu totii in bucatarie insa nu cunoastem numeroasele calitati terapeutice ale acestuia. Gustul si parfumul specific foarte apreciate il fac sa fie adaugat in foarte multe preparate, incepand cu salate, ciorbe, fripturi, sufleuri, mancaruri din peste, etc, sau sa fie consumat ca atare, simplu, fara alte adaosuri.

Pentru a fi pe deplin asimilate principiile active ale patrunjelului se recomanda consumul acestuia ca atare, imediat dupa ce a fost bine spalat.

Patrunjelul cultivat in gradina este o planta care rezista si se pastreaza verde peste iarna, infruntand gerul si zapada, insa incepe cresterea propriu-zisa o data cu sosirea primaverii. Frunzele de patrunjel se consuma proaspete pe tot parcursul primaverii, verii si al toamnei, dupa care se pun la uscat in camere racoroase si bine aerisite , pentru iarna. Acesta ajuta mult digestia prin capacitatea de curatire a intestinelor, ajuta si sustine functiile ficatului, contine antioxidanti din belsug, intarind imunitatea. Are actiune antiinflamatoare si dezinfectanta asupra cailor urinare.

Ceapa verde si usturoiul verde sunt alte doua alimente minune ale primaverii. Acestea condimenteaza mancarurile cele mai variate ,asigurand pe langa gustul special, si un aport major de antioxodanti, vitamine, minerale esentiale pentru sanatate, fibre si foarte putine calorii. Despre usturoiul verde se spune ca este regele condimentelor, fiind vestit pentru efectele antibacteriene si anticancerigene, hipocolesterolemiante si hipotensoare.

Ceapa si usturoiul sunt considerate antibiotice naturale.

Atentie insa: toate plantele de primavara se consuma pana la aparitia florilor, dupa aceea continutul lor devine toxic!

Informatia a fost utila?