Dr Rares Simu – specialist in Imunologie clinica si Alergologie, Homeopatie, cabinet medical la Centrul de Sanatate si Viata Armonia din Bucuresti, Radio Antena Satelor- emisiunea „Vrem sa stii!” in fiecare joi cu Liliana Cristea.


 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

I Accept


 

 

Ce este MICROBIOMUL?


Microorganismele sunt esentiale pentru organismul uman pentru ca au diverse roluri; unul dintre cele mai importante este legat de sistemul imunitar.

Ele fac parte din mijloacele de aparare ale organismului impotriva altor microbi, respectiv aceia care fac rau organismului.


Termenul de microbiom a fost definit pentru a desemna toatalitatea microbilor si a interactiunii acestora intr-un mediu. Daca ne referim la microbiomul uman, desigur ca este vorba despre totalitatea microbilor care exista la suprafata sau in interiorul corpului si la interactiunea acestora cu organismul uman.


Acesti microbioni sau bacteriile- microbii buni, incep sa apara, sau colonizeaza organismul inca din primele ore de viata, respectiv la nastere incepe colonizarea organismului cu microbi ‘ buni”. Trecerea nou-nascutului prin caile genitale externe ale femeii, care nu sunt sterile, are un rol foarte important in aceasta colonizare cu microbi si la nivelul intestinului, si la nivelul pielii si la nivelul celorlalte cavitati ale organismului.


Microbiomii au actiune asupra sistemului imunitar, asupra dereglarilor acestuia, care pot duce la aparitia bolilor alergice, la aparitia egzemelor, asmului, a altor boli autoimune, si nu in ultimul rand, s-a stabilit chiar o legatura intre acest microbiom si obezitate.


Continuarea … in materialul audio.

Sursa: Radio Romania – Toate drepturile apartin SRR.