Dr Cristina Pavel– Specialist in Medicina de Familie, Apifitoterapie, Homeopatie, Acupunctura

Care sunt bolile tratate cu VENIN de albine

Tratamentul de primă intenţie in durerile reumatice sunt antiinflamatoarele. Dacă nu vă place să luaţi medicamente, atunci puteţi apela la veninul de albine. Cu o singură condiţie: să nu vă temeţi de inţepăturile de albine. Deoarece acest tratament presupune aplicarea directă a albinelor pe articulaţiile dureroase. Veninul de albine are efect antiinflamator şi sedativ.

Antireumatic natural

“S-a dovedit că veninul albinelor are proprietăţi antireumatice puternice. Acţiunea terapeutică a veninului se datorează conţinutului de melitină, o substanţă cu proprietăţi antiinflamatoare. Melitina stimulează secreţia de către organism a unui hormon antiinflamator, cortizolul”, precizează dr Cristina Pavel, medic specialist medicină de familie, cu competenţă in apifitoterapie şi homeopatie. In acelaşi timp, melitina are proprietăţi antibacteriene, stimulează producerea de anticorpi şi imunitatea organismului, imbunătăţeşte microcirculaţia. Tratamentul cu venin de albine este eficient in afecţiunile osteoarticulare, atăt in formele acute (artrite, osteoartrite), căt şi in formele degenerative (artroze).

Leziuni acute si cronice

Inflamarea tendoanelor si ranile care apar in alte zone raspund foarte bine la terapia cu venin de albine. In acest caz, efectul este probabil unul antiinflamator, la nivel local, implicind necesitatea unui raspuns al celulelor, la nivel imunitar, la actiunea proteinelor straine. Durerile cronice de spate si git pot raspunde foarte bine la acest tip de tratament.

Scleroza multipla poate fi tratata cu venin de albine

Utilizarea veninului albinelor in aceste cazuri este insuficient cunoscuta si necesita inca studii viitoare. Specialistii americani in imunologie studiaza efectele extrasului de venin de albine pe pacientii care sufera de scleroze multiple.

Atenţie la alergii!

Inţepătura de albină este destul de dureroasă, iar veninul inoculat in piele poate provoca măncărimi. Dacă vă este teamă de inţepăturile de albine, in cabinetele specializate există şi preparate injectabile pe bază de venin. Pentru calmarea durerilor reumatice vă puteţi cumpăra de la plafar şi unguente care conţin venin de albine.

Dr Cristina Pavel ne atrage atenţia că, in cazul persoanelor sensibile, chiar şi o singură inţepătură poate determina şocul anafilactic. “De aceea, inainte de utilizarea terapeutică a veninului de albine este obligatorie efectuarea unui test de alergie”, ne sfătuieşte specialistul nostru.
Unguentele pe bază de venin de albine prezintă mai puţine riscuri in ceea ce priveşte alergiile. Pe lăngă venin de albine, aceste unguente conţin şi extract de ardei iute care calmează durerile provocate de lombosciatică.

Specialiştii spun că veninul din preparatele injectabile este ceva mai sigur, pentru că este sterilizat, purificat, din el sunt eliminate unele substanţe alergene, fiind mai bine tolerat de organism. Cu toate acestea, riscul de alergie rămăne, de aceea injecţiile se fac sub supravegherea medicului.

Veninul albinelor producatoare de miere contine cel putin 18 substante active.

Melitina, cea mai importanta substanta, este unul dintre cei mai puternici agenti antiinflamatori cunoscuti (de 100 de ori mai puternic decit hidrocortizonul).
Adolapinul este un alt antiinflamator puternic care inhiba ciclooxigenasele, avind si un rol analgezic.

Alte substante sint, de asemenea, implicate in raspunsul inflamator al veninului, prin slabirea tesuturilor si facilitarea curgerii altor agenti.

INJECŢII. In funcţie de boală, preparatele injectabile cu venin de albine se folosesc de două ori pe săptămănă. In bolile autoimune (scleroza multiplă), injecţiile contribuie la reducerea simptomelor. Tulburările de echilibru specifice sclerozei multiple pot fi atenuate cu ajutorul veninului de albine. In acest caz, tratamentul durează un an, chiar doi. Injecţiile cu aceste produse sunt recomandate şi persoanelor predispuse la răceli, pentru că veninul de albine are efect imunostimulator.

UNGUENT. Veninul de albine sub formă de unguent poate fi folosit de asemenea, pentru cicatrizarea rănilor şi tratarea cicatricelor. Zonele acoperite cu cicatrice se pot netezi, iar pielea işi poate recăpăta culoarea. Veninul de albine conţine şi substanţe cu efect antitermic. Din acest motiv, unguentul poate fi folosit in cazul virozelor respiratorii insoţite de febră.

Articol preluat de pe incomemagazine.ro

Dr Cristina Pavel– Specialist in Medicina de Familie, Apifitoterapie, Homeopatie, Acupunctura ofera cconsultatii in vederea tratamentelor cu venin de albine.